Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 aug 2010 - Anul XV, nr. 196 (4487)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Înghesuială

Jumătate din preşcolarii din judeţ nu au loc la grădiniţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problema locurilor în grădiniţe nu este una nouă la Suceava, unde, an de an, părinţii „se dau de ceasul morţii” pentru a găsi un loc la grădiniţă. „Bătălia” cea mai mare se dă pentru ocuparea locurilor din grădiniţele cu program prelungit, acestea fiind, de altfel, şi unităţile de învăţământ preşcolar cele mai aglomerate, iar grupele sunt formate, în unele situaţii, şi din 40 de copii.

Aproape 25 de mii de copii vor merge la grădiniţă în această toamnă, iar unităţile de învăţământ preşcolar din judeţ pun la dispoziţia acestora 13.600 de locuri, în 460 de grupe de copii, ceea ce înseamnă că sistemul de învăţământ asigură locuri pentru jumătate dintre preşcolarii suceveni.

Şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Petru Carcalete, a declarat că „situaţia locurilor în grădiniţe este aceeaşi ca în fiecare an, şi anume, nu sunt locuri suficiente pentru toţi copiii”.

Cu toate acestea, Carcalete susţine că situaţia va fi rezolvată în aşa fel încât toţi copiii de vârstă preşcolară să aibă loc la grădiniţă. „Nici un copil nu va rămâne pe dinafară, vom face grupele mai numeroase, astfel încât să fie locuri pentru toţi”, a mai precizat Carcalete.

 

Grupe aglomerate la grădiniţele cu program prelungit

Grădiniţele cu program prelungit sunt în cea mai mare criză de locuri, iar pentru a răspunde solicitărilor cât mai multor părinţi, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar au aglomerat grupele şi au înscris pentru numărul maxim admis.

Cu toate acestea, şi cu grupe supraaglomerate, locurile sunt insuficiente şi mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi înscrie copiii la o grădiniţă cu program normal, sau, dacă buzunarul le-a permis, la una cu program prelungit, particulară.

Deşi în mediul urban, în judeţ, putem vorbi de o criză a locurilor în grădiniţe, în unele localităţi rurale numărul mic al populaţiei de vârstă preşcolare duce la desfiinţarea de grădiniţe.

 

IŞJ a desfiinţat 14 grădiniţe

Inspectoratul Şcolar Suceava a desfiinţat în acest an şcolar 14 unităţi de învăţământ preşcolar din judeţ, ca urmare a solicitărilor făcute de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru reducerea cheltuielilor. În afara celor 14 grădiniţe desfiinţate, alte două unităţi de învăţământ preşcolar din municipiul Suceava, şi anume din cartierul Obcini, au fost comasate, devenind o singură grădiniţă.

Astfel, au fost desfiinţate Grădiniţa cu Program Normal Climăuţi (Muşeniţa), Grădiniţa cu Program Normal Muşeniţa, Grădiniţa cu Program Normal Vornicenii Mari (Moara), Grădiniţa cu Program Normal Gura Negrei (Dorna Arini), Grădiniţa cu Program Normal Ţibău (Cârlibaba), Grădiniţa cu Program Normal Iedu (Cârlibaba), Grădiniţa cu Program Normal Valea Bistriţei (Cârlibaba), Grădiniţa cu Program Normal Şinca (Cornu Luncii), Grădiniţa cu Program Normal Sasca Nouă (Cornu Luncii), Grădiniţa cu Program Normal Frasin (Cotârgaşi), Grădiniţa cu Program Normal Andrieni (Poiana Stampei), Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 Moişa (Boroaia), Grădiniţa cu Program Normal Ilişeşti Gară (Păltinoasa) şi Grădiniţa cu Program Normal Dârmoxa (Broşteni).

Totodată, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 16 s-a transformat în Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 16.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jumătate din preşcolarii din judeţ nu au loc la grădiniţă.
 Vizualizări articol: 957 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Jumătate din preşcolarii din judeţ nu au loc la grădiniţă1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei