Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 aug 2010 - Anul XV, nr. 196 (4487)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Morţii fără cruce

Suflete pierdute pentru totdeauna, în adâncurile apelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Au trecut prin drama de a-şi pierde copiii ori nepoţii într-un mod cumplit, luaţi de apele învolburate ale unor râuri. Ca într-un coşmar ce nu se mai termină, nu pot nici măcar să-i ducă pe ultimul drum, rămăşiţele trupurilor lor rămânând pe fundul apei, probabil pe veşnicie. În unele cazuri căutările au fost sistate de mult, în timp ce la dispariţiile mai recente pompierii încă mai caută trupurile, deşi au scotocit kilometri întregi, zeci de zile.

 

Viaţă frântă la 15 ani, dintr-o prostie

25 iulie 2008 avea să fie ultima zi din viaţa lui Gheorghe Acsinte, un adolescent în vârstă de 15 ani din cartierul Iţcani al municipiului Suceava. Era cu un prieten în zona gării şi, l-a solicitarea responsabilului platformei de măsurare a nivelului râului Suceava, de peste podul Iţcani, au intrat în baraca acestuia, pentru a-i scoate bunurile de acolo. Deja plouase foarte mult, apele erau învolburate şi construcţia se afla în pericol, astfel că responsabilul, Florin Rubinschi, s-a gândit că băieţii, mai uşori, nu sunt în pericol.

„Au scos sculele de pescuit şi au ieşit cu bine afară. Au intrat apoi a doua oară să mai scoată ceva şi atunci baraca s-a rupt şi au fost luaţi la vale. O bucată s-au ţinut de mână, însă Gheorghiţă a dispărut, l-a luat apa pe vecie”, a rememorat clipele tragice Lucica Vasilica Apetrei, mătuşa copilului.    

 

Căutat fără succes de cei mai buni scafandri, prin toate cotloanele

După dispariţie, operaţiuni de căutare mai complexe ca niciodată au fost desfăşurate de pompieri. Zeci de zile, de la răsăritul soarelui şi până la apus, echipaje de pompieri, cu bărci pneumatice, au căutat cadavrul, fără nici un rezultat. S-a apelat la mai multe echipaje de scafandri, inclusiv scafandri de la o firmă privată şi scafandri specialişti în recuperarea epavelor, care au căutat sub plăcile de beton din zonă, însă nici urmă de trupul copilului.

„Dacă trupul ajunge sub un mal şi este acoperit de aluviuni, atunci recuperarea cadavrului devine aproape imposibilă. În acest caz s-a făcut tot ce este omeneşte posibil, însă din păcate nu am reuşit să recuperăm cadavrul”, ne-a declarat colonelul Romeo Marţolea, şeful Detaşamentului Suceava al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru apropiaţii copilului care mai trăiesc, tatăl şi bunicii , nu mai există nici o speranţă.

„Ne-a spus poliţia, acum un an, că nu se mai poate face nimic. Era un copil bun, elev în clasa a VII-a, învăţa bine, era cuminte. Acel om care l-a dus la apă este vinovat, acum fuge de noi”, ne-a spus şi Aurica Pînzariu, bunica băiatului.

După tragica dispariţie, bărbatul care răspundea de platforma de măsurare a apei s-a ales cu dosar penal, însă cum nu există cadavru nu se poate face mare lucru, oficial, în evidenţele poliţiei, copilul fiind doar dispărut.    

 

A ieşit la joacă în faţa blocului şi a dispărut pentru totdeauna

Şi mai veche este dispariţia lui Vasile Gheorghiu, un băieţel de 5 ani, din Broşteni, care, în aprilie 2006, a fost luat de apele râului Bistriţa. Locuia într-unul dintre blocurile din zona minieră şi în ziua dispariţiei se juca împreună cu surorile sale, lângă bloc, la aproximativ 150 de metri de râul Bistriţa. La un moment dat, a plecat de lângă ceilalţi copii şi nimeni nu l-a mai văzut niciodată. A fost căutat de familie, iar a doua zi s-a apelat la jandarmi şi poliţişti. În ciuda eforturilor, trupul nu a fost găsit şi este greu de crezut ca va fi descoperit vreodată.

 

Luat de puhoaie cu tot cu căruţă

Din păcate, vara acestui an a adus încă trei cazuri de persoane luate de ape care nu sunt de găsit. O zi neagră din acest punct de vedere a fost 26 iulie a.c., când un copil de 7 ani şi un tânăr de 20 de ani au dispărut în râurile Suceava şi Moldova

În municipiul Câmpulung Moldovenesc, doi tineri, localnici, cu o căruţă, încercau să treacă râul Moldova, pentru a ajunge într-o zonă de unde să adune pietriş. În mod normal apa nu era greu de trecut, dar în acea zi era o situaţie cu totul deosebită. Plouase foarte tare, iar nivelul apei era cu mult peste cel normal. Din păcate, cei doi nu au realizat acest lucru, astfel că s-au trezit luaţi de curenţi în mijlocul râului. Mirel Daniel Alexandroaie, în vârstă de 17 ani, din Câmpulung Moldovenesc, unul dintre tinerii din căruţă, a reuşit să se salveze, agăţându-se de cal, care s-a salvat şi el. Celălalt tânăr, Vasile Niga, în vârstă de 20 de ani, şi el localnic din Câmpulung, s-a prins de căruţă şi a fost luat cu tot cu aceasta de puhoaie. Bucăţi din atelaj au fost găsite în aval, însă din păcate tânărul nu a mai fost văzut de nimeni. Căutările au continuat de atunci neîntrerupt, pompieri de la Detaşamentul Câmpulung Moldovenesc şi colegi de la Garda de Intervenţie Gura Humorului, mai în aval, încercând să dea de urma trupului de aproape o lună de zile, fără rezultat însă. Şansele ca trupul tânărului să mai fie recuperat sunt mici şi scad cu fiecare zi care trece.

 

Fratele mai mare a scăpat, mezinul a dispărut în adâncuri

În aceeaşi zi a fost luat de ape şi Costel Piteleac, un copil în vârstă de 7 ani, din Nisipitu - Ulma. Se afla împreună cu fratele său, cu şase ani mai mare, pe malul râului Suceava, la pescuit. Plouase foarte mult, iar nivelul apei a crescut brusc, surprinzându-i pe cei doi copii la malul apei.   

„S-au prins de mână unul de celălalt, dar cel mare l-a scăpat pe Costel. A spus doar că nu mai ştie nimic de Costel şi că ultima oară l-a văzut pe o scândură care plutea pe apă”, mărturisea la acea vreme, printre lacrimi, Petru Piteleac, tatăl celor doi minori.

În primele zile, când mai exista o fărâmă de speranţă că micuţul ar mai putea fi în viaţă, nu mai puţin de 100 de pompieri şi jandarmi au fost implicaţi în căutarea sa. Zile întregi apoi s-au făcut căutări pe cursul apei, pentru recuperarea cadavrului, fără nici un rezultat.

„Acum câteva zile familia ne-a anunţat că este de acord să renunţăm la operaţiunile de căutare, şansele de a mai fi găsit cadavrul fiind extrem de mici”, ne-a declarat locotenentul Ioana Istrati, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

Tot în acest an, pe 3 iulie, un bărbat în vârstă de 53 de ani, din Broşteni, a fost surprins de nivelul crescut al râului Bistriţa, dispărând în adâncuri. Operaţiunile de căutare au continuat până pe 4 august, fără succes, după care au fost sistate temporar, pentru că nivelul apei era prea mare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suflete pierdute pentru totdeauna, în adâncurile apelor.
 Vizualizări articol: 2863 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Suflete pierdute pentru totdeauna, în adâncurile apelor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei