Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 aug 2010 - Anul XV, nr. 183 (4474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Aberant

În Suceava, otrava se procură mai uşor ca algocalminul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ciudăţeniile sistemului legislativ din România în privinţa substanţelor toxice permite apariţia unor situaţii nu numai aberante, ci chiar periculoase. Potrivit legii în vigoare la această oră, pentru a cumpăra un algocalmin sau un unguent cu care bătrânii îşi oblojesc reumatismele este necesară reţetă de la medicul de familie, în schimb substanţe extrem de periculoase, din categoria otrăvurilor pentru şoareci şi şobolani, pot fi cumpărate de oricine, la liber, din magazinele de profil sau din Bazar, fără a exista aparent nici un control asupra lor. Poliţia şi poliţia veterinară ajung să se întrebe cine cumpără otrava, cu ce scop şi cum o foloseşte doar când apar situaţii de genul celei înregistrate miercuri după-amiază, lângă locul de joacă din strada Samoil Isopescu din municipiul Suceava.

În plină zi, printre zecile de copii care se jucau în parcare şi la locul de joacă de lângă parcare, cei câţiva câini comunitari aciuaţi de câţiva ani în spaţiul verde şi pe sub balcoane au început să facă spume la gură, să se izbească cu capetele de maşini, de leagăne şi tobogane, să urle şi să se zbată. Sub ochii îngroziţi ai copiilor, care au început să-şi strige părinţii şi bunicii să vină să salveze câinii, agonia animalelor a durat, pentru fiecare, 30-45 de minute. În zbaterea lor, câinii au împrăştiat salivă pe jos, pe bănci, pe portierele maşinilor, pe iarbă şi peste tot pe unde, de regulă, copiii îşi pun mâinile când se joacă. La ora 19.00, cadavrele animalelor presărate pe sub maşini parcate pe marginea străzii, în spaţiul verde, pe trotuar şi pe aleea din parcare şi copiii care plângeau ofereau o imagine dezolantă.

 

Poliţia veterinară s-a autosesizat în acest caz

Deoarece a fost a doua oară, în mai puţin de o săptămână, când maidanezii din cartier au fost ucişi în spaţiul public ziua, în prezenţa copiilor, locatari din zonă au anunţat poliţia prin serviciul de urgenţă 112. Echipajul venit în câteva minute la faţa locului a stat de vorbă cu locatarii, cu copiii şi având în vedere condiţiile în care a fost utilizată o substanţă toxică extrem de puternică, a solicitat intervenţia Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava. Specialiştii de la Judiciar au făcut fotografii, au luat

declaraţii şi au trimis ultimele patru cadavre ale câinilor ucişi la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare.

Poliţia veterinară s-a autosesizat, în cursul zilei de ieri, şi desfăşoară propria anchetă.

Ca de obicei în astfel de cazuri, primele bănuieli s-au îndreptat spre serviciul de ecarisaj al primăriei, spre asociaţia de proprietari şi spre vecini cunoscuţi ca persoane care urăsc animalele, dar nu este exclusă nici posibilitatea ca maidanezii, care noaptea aveau şi rol de paznici ai maşinilor din parcare şi ai uşilor de la blocuri, să fi fost eliminaţi de spărgători de locuinţe care pregătesc o lovitură. În cele câteva blocuri din zonă locuiesc primarul de Suceava, familiile unor consilieri locali şi judeţeni, foşti şi actuali directori de firme şi instituţii publice, lideri de sindicat, foşti activişti de partid şi securişti, militanţi de la toate partidele, de la cele parlamentare până la extrema dreaptă, prin urmare nu este o variantă de neglijat.

 

Ecarisajul şi asociaţia de proprietari neagă orice amestec în această barbarie

De la primărie, doctorul veterinar Eduard Varzaru ne-a declarat că a devenit deja obişnuinţă ca, de fiecare dată când sunt ucişi câini în oraş, el să fie primul suspectat.

„Nu avem nici o legătură cu asta, cum n-am avut nici cu celelalte. De câte ori apare un câine otrăvit primăria este prima acuzată. Otravă îşi poate procura oricine, aşa cum se procura şi pe vremea lui Ceauşescu. Preşedintele asociaţiei de pe strada Samoil Isopescu mă cheamă de cel puţin două luni acolo, să ridicăm câinii, pentru că au fost reclamaţii de la locatari, dar nu am reuşit să ajungem, acolo nu s-a putut intra cu duba din cauza lucrărilor care au fost pe stradă. Primăria doar ridică aceşti câini şi îi duce în adăpost, nu otrăvim”, a afirmat dr.Varzaru.

Contactat telefonic, preşedintele asociaţiei de proprietari, Iulian Şoimaru, a spus că, într-adevăr, a solicitat la şedinţa lunară de la primărie, de luna trecută, să fie rezolvată problema maidanezilor de la blocuri, dar prin ducerea animalelor la adăpostul de câini, nu prin ucidere.

„Dai din gură, te enervezi, orice, dar până la omorât. Nu ştiu cine i-a otrăvit, nu avem noi treabă cu asta”, a spus preşedintele asociaţiei.

 

Otrava folosită a fost warfarina, utilizată la deratizare

Din primele date pe care le avem, substanţa cu care au fost ucise animalele este warfarina, care face parte din categoria otrăvurilor cumarinice, de genul celor folosite pentru stârpirea şobolanilor şi şoarecilor. Cine a folosit-o ca să ucidă câinii în chinuri într-un spaţiu public destinat copiilor ar trebui să se gândească de două ori la ce risc îi expune pe aceştia, dincolo de spectacolul sfâşietor al agoniei unor animale. Locatari deranjaţi de prezenţa câinilor comunitari pot apela la metode civilizate şi mai umane, de la adăpostul de câini sau găsirea unei familii pentru adopţie până la eutanasie, făcută de serviciile specializate. Indiferent cine a fost vinovat de barbaria de pe strada Samoil Isopescu, acesta nu a fost impresionat nici de suferinţa animalelor, nici de lacrimile copiilor şi nici de ancheta poliţiei. Ieri după-amiază, ultima „tranşă” de câini de pe stradă a fost executată, tot în faţa copiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În Suceava, otrava se procură mai uşor ca algocalminul.
 Vizualizări articol: 4306 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.13/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 15 voturi
În Suceava, otrava se procură mai uşor ca algocalminul3.1515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cum scrie si deasupra titlului... trimis de
( 6 aug 2010, 13:33:02
"Aberant"...intr-adevar articolul asta este aberant. Parca e scris de un copil din clasele primare. Bad girl Dana Humoreanu, bad girl!
2.   Asta e ultima grija trimis de
( 6 aug 2010, 14:20:55
daca vreti adrenalina va invit seara dupa orele 22 pe str Spitalului din Frasin sa vedem daca puteti parcurge cei 200 de m de la sosea prin fata spitalului catre zona turistica fara sa fiti muscat macar de un singur caine .Aviz d-ei doctor Fratianu (mare suflet iubitor de maidanezi pe care-i hraneste cu biscuiti din salariul ei de bugetar 3000+ spaga)
3.   Ghj trimis de
( 6 aug 2010, 15:57:36
si in b dul george enescu s a intamplat acelasi lucru si langa Liceul Sportiv zac cadavre umflate si in stare de putrefactie, otrava a fost aruncata langa majoritatea buncarelor sucevene , nu numai pe str samoil isopescu
este o actiune generala determinata de niste mizerabili in schimbul unor servicii oferite de primarie si atat... sa va fie rusine lunggu, hasovscki si in principal asa zisa madame Lazear creierul (mai bine zis cuurulll )actiunii. Sa va fie viata dupa faptele pe care le faceti
4.   Barbari trimis de
( 6 aug 2010, 16:25:28
asta e nivelul de educatie, bun simt, politete si omenie... si din pacate e in cadere libera!
5.   Frumos trimis de
( 6 aug 2010, 19:52:48
foarte bine cine vrea sa locuiasca cu patrupede nu are decit sa faca un adapost si sa le adune de pe strada , apoi sa stea cu cîinii strada e pentru oameni. astept sa mai vad astfel de actiuni ca să se poata circula pe strayi si dupa ce se lasa intunericul..
6.   Presa plinge cini maidanez trimis de
( 6 aug 2010, 20:50:46
oare nu trebuia de mult ca oameni sa faca ceva cu cini vagabonz??care fac atita zarva in jurul blocurilor si prin parcari .enormal putina otrava le trebuie si la cei din conduceria locala si celor de la presa.caci probabil au uitat de intimplarile din iarna de la iazul de la mihoveni
7.   Bun asa trimis de
( 6 aug 2010, 21:57:51
sa iti dea domnul sanatate si sa traiesti o mie de ani... daca aveti nevoie de sponsorizare .... ma ofer....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei