Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 aug 2010 - Anul XV, nr. 183 (4474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Termoficare

Flutur şi primarul din Câmpulung Moldovenesc s-au contrat pe tema încălzirii acestui oraş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi primarul din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban, s-au contrat în cursul zilei de ieri pe tema încălzirii în sistem centralizat a locuitorilor acestui municipiu. Neînţelegerile dintre cei doi au avut loc în cadrul întâlnirii cu primarii de oraşe şi municipii pe care Gheorghe Flutur a convocat-o pentru a se dezbate problema asigurării încălzirii către populaţie pe perioada iernii 2010 – 2011. Totul a pornit din momentul în care primarul din Câmpulung Moldovenesc a spus că din punctul său de vedere furnizarea în sistem centralizat a agentului termic nu ar fi oportună în această iarnă, pe motiv că numărul abonaţilor ar fi mult prea mic, iar preţul unei gigacalorii ar ajunge la 600 de lei. El a arătat că, dintre cele 3.200 de apartamente din Câmpulung Moldovenesc, doar 1.200 ar urma să se racordeze la sistemul centralizat atunci când centrala termică pe cogenerare construită prin „Suceava – utilităţi şi mediu” ar urma să funcţioneze cu gaz metan, începând din luna decembrie 2010.

„Nu vreau să se înţeleagă că vreau să descurajez, pentru că am tot interesul ca acest sistem să funcţioneze. Dar nu mă joc, pentru că îmi leg o piatră de moară de gât şi mă duc la fund. Eu deja sunt cu mortul la groapă. Şi dacă pun în funcţiune centrala acum, mai pun încă 20 de miliarde de lei vechi, plus că în fiecare lună gazul mă costă câte cinci miliarde de lei, bani plătiţi către furnizor. Eu acum am un milion de euro datorii la furnizori. Mai vin cu 20 de miliarde de lei, apoi cu dobânzile şi ratele la credit pe anul viitor şi sunt mort. În luna aprilie 2011 închid primăria. Nu e simplu. Nu sunt negativist, dar încerc să găsesc soluţii, să facem rost de bani”, a declarat Şerban.

El a arătat că nu este convins de faptul că locuitorii din Câmpulung Moldovenesc intenţionează să se cupleze la sistemul centralizat de termoficare, pe motiv că populaţia nu are bani.

„Omul de la bloc nu este în stare să-şi plătească apa rece. Sunt peste opt miliarde de lei vechi de recuperat. Ori acum la termoficare nu o să poată plăti nici 0,5% din sume”, a mai spus primarul din Câmpulung Moldovenesc. El a adăugat că pentru a putea fi profitabilă, centrala termică pe cogenerare ar trebui să producă mai multă energie electrică, printr-un parteneriat sau o asociere pe care primăria ar urma să-l încheie cu o firmă privată.

 

Flutur crede că primarul din Câmpulung Moldovenesc are o atitudine pesimistă

În ceea ce-l priveşte pe şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, acesta a precizat că atitudinea lui Gabriel Şerban este una pesimistă. Flutur a precizat că acesta ar trebui să găsească soluţii pentru a convinge populaţia să se cupleze la sistemul centralizat de termoficare. El a arătat că preţul gigacaloriei ar scădea semnificativ dacă la reţeaua de termoficare vor fi racordaţi cât mai mulţi câmpulungeni, dar şi instituţiile publice din acest oraş.

„Săptămâna trecută am avut o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Transgaz, şi s-a stabilit că până pe 15 octombrie a.c. gazul va ajunge la centrala termică. Apoi urmează maxim o lună şi jumătate de probe, timp în care primăria şi operatorul ar trebui să se ocupe de cuplarea populaţiei şi a instituţiilor publice la centrala pe cogenerare. Eu mă încăpăţânez să vă rog şi să insist. Încercaţi, pentru numele lui Dumnezeu, să vă cuplaţi anul acesta la centrală”, a spus Flutur.

El a arătat că Şerban nu ar trebui să descurajeze populaţia, ci să găsească soluţii pentru a pune în funcţiune centrala termică, în caz contrar primăria nu va avea de unde să plătească rambursarea creditului contractat pentru „Utilităţi şi mediu”. „Sunteţi toţi semnatari al proiectului <Utilităţi şi mediu>. Eram mici atunci când s-a semnat acest proiect. Trebuie să vedeţi cum ieşiţi din povestea asta. Pentru că dacă nu, veţi fi prima primărie din România cu sechestru. Nu se poate, trebuie să faceţi ceva. Eu ce să fac? Că l-a făcut Gavril Mîrza şi nu eu. Nu aveam cum să mă delimitez de proiect pentru era vorba de Consiliul Judeţean. Credeţi că mie mi-a plăcut? Dar nu am ce să fac. Trebuie să duc crucea până la capăt. Dacă şi la însurătoare există divorţuri, la asta nu există. Trebuie să vă duceţi crucea până la capăt”, a spus Flutur.

El i-a sugerat primarului din Câmpulung Moldovenesc să renunţe şi la organizarea „zilelor oraşului” şi să găsească soluţii şi fonduri pentru a asigura un preţ mai mic la gigacalorie. „Dacă vrei să cânţi veşnica pomenire la şedinţele astea poţi să o cânţi şi să pui cruce”, i-a mai transmis Gheorghe Flutur.

Nu în ultimul rând, el i-a solicitat primarului din Câmpulung Moldovenesc să găsească o soluţie pentru a reglementa modul în care unele persoane vând lemn pentru populaţie, dar şi modul în care se depozitează lemnul.

„Trebuie să fie un sistem civilizat şi organizat de aprovizionare, nu cu băieţii ăştia cu cuşmă cu urechi care fac speculă printre blocuri. Şi nu trebuie să le depozităm aiurea, că numai a oraş turistic nu arată. Uitaţi-vă bine. Se stă cu chiloţii la şosea puşi la balcoane şi cu lemne în balcon şi vrem să fie zonă turistică”, a mai spus şeful administraţiei judeţene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur şi primarul din Câmpulung Moldovenesc s-au contrat pe tema încălzirii acestui oraş.
 Vizualizări articol: 811 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Flutur şi primarul din Câmpulung Moldovenesc s-au contrat pe tema încălzirii acestui oraş3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei