Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 aug 2010 - Anul XV, nr. 183 (4474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Buget ciopârţit

Pirateria din transportul auto, o gaură neagră la bugetul de stat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mărturia bărbatului angajat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava care recunoaşte că practică taximetria ilegală deschide un subiect sensibil pentru autorităţile judeţene. Prin scrisoarea trimisă Primăriei Suceava, Claudiu Ozarchievici menţionează că reprezintă „transportatorii ocazionali de persoane” pe ruta Suceava - Rădăuţi - Siret. În total, angajatul ITM Suceava face referire la circa 100 de persoane care se află în aceeaşi situaţie cu el. Ozarchievici a venit şi cu câteva aşa-zise soluţii pentru „intrarea în legalitate” a acestor transportatori, printre care şi eliberarea de către Consiliul Local Suceava a unor autorizaţii de transport persoane. Surprinzător pentru un angajat al ITM Suceava, Claudiu Ozarchievici nu cunoaşte că transportul judeţean de persoane pe care-l practică el şi ceilalţi 100 de oameni pe care-i reprezintă este reglementat de legi naţionale, iar licitaţiile pentru desemnarea câştigătorilor traseelor se organizează de către Consiliul Judeţean Suceava.

 

Cum se poate realiza legal transportul judeţean de persoane

De altfel, reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava au rămas perplecşi când au citit doleanţele angajatului ITM Suceava. Gheorghe Lămăşanu, reprezentantul Consiliului Judeţean Suceava pe probleme de transport persoane, a explicat clar cum sunt reglementate normele în acest domeniu.

„Legile în vigoare nu permit efectuarea transportului judeţean de persoane decât cu autobuze sau microbuze cu cel puţin zece locuri. Nu se admite transportul de persoane cu maşina mică sau cu busuri de 8+1 locuri. În plus, şoferii care transportă călători sunt obligate să urmeze cursuri de specializare şi nu este suficient să deţină doar categoria B a permisului de conducere. De asemenea, autovehiculele cu care se efectuează transportul de persoane sunt verificate la jumătate de an. Sunt lucruri care ţin de siguranţa circulaţiei şi protecţia călătorilor, iar persoanele care deţin o maşină mică nu le pot îndeplini”, a spus Gheorghe Lămăşanu.

 

Câţi bani intră în buzunarele piraţilor

Un calcul simplu arată că cei 100 de piraţi pe care-i reprezintă Ozarchievici prejudiciază bugetul de stat cu sume imense, iar dacă mai punem la calcul că la nivelul întregului judeţ numărul celor practică taximetria la negru este probabil dublu sau triplu, avem o dimensiune mai aproape de realitate a fenomenului. Aşadar, la 100 de piraţi care au două curse la zi între Suceava şi Rădăuţi sau Siret şi retur, avem un număr de 16 călători pentru fiecare maşină. La şapte lei cursa, rezultă că un pirat încasează zilnic în jur de 110 lei. Înmulţit cu 100 de piraţi, rezultă o sumă de 11.000 de lei pe zi, iar lunar ar fi vorba de aproximativ 300.000 de lei, adică aproape 100.000 de dolari. Sunt sume enorme, care nu se regăsesc la bugetul de stat. Aici mai trebuie adăugat faptul că cele mai multe maşini folosite la transportul „de ocazie” sunt foarte vechi şi insalubre, iar călătorii care urcă în acestea îşi riscă efectiv viaţa.

 

Consiliul Judeţean aşteaptă sesizările scrise ale transportatorilor

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava recunosc că până acum nu au realizat controale pentru identificarea piraţilor din transportul judeţean, deşi au această posibilitate.

„Până acum nici un operator care circulă cu acte-n regulă pe traseele judeţene nu a depus o reclamaţie scrisă. În momentul în care va fi depusă o asemenea plângere, împreună cu Poliţia Rutieră şi cu ARR-ul vom demara controale în trafic”, a declarat Gheorghe Lămăşanu.

 

Peste 50 de plăcuţe şi certificate de înmatriculare ridicate de poliţişti

Prin modificarea legislaţiei şi intrarea în vigoare a Ordonanţei 34/2010, poliţiştii de la rutieră au reuşit să depisteze zeci de piraţi care operau pe şoselele judeţului.

„Până acum am făcut zeci de acţiuni pe această linie şi am ridicat peste 50 de plăcuţe şi certificate de înmatriculare. Fenomenul este cunoscut şi încercăm să-l combatem cât mai eficient, sens în care colaborăm şi cu alte instituţii, respectiv ARR şi RAR. Oricum, acţiunile de control vor continua şi toţi cei care încalcă legislaţia privind transportul de persoane vor fi sancţionaţi ca atare”, a declarat comisarul Liviu Sfichi, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Suceava. Acesta a mai adăugat că până în prezent nici un „pirat” nu şi-a recăpătat plăcuţe şi certificatele de înmatriculare deoarece nu a prezentat o hotărâre judecătorească în acest sens.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pirateria din transportul auto, o gaură neagră la bugetul de stat.
 Vizualizări articol: 2527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 6 voturi
Pirateria din transportul auto, o gaură neagră la bugetul de stat2.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LAS-O BALTA trimis de
( 6 aug 2010, 11:20:38
ce va mai place sa bateti apa in piua, voi astia de la monitorul! va legati de oameni care au fost disponibilizati sau lucreaza pe un salariu de 400-600 lei pe luna si care isi farma masinile pt 20- 50 pe zi castig (restu pt combustibil si reparatii aproape zilnice sau saptamanale)
eu sunt navetist si merg cu "ocazia" pt ca:
-este curat in masini nu ca la intertrans gunoi si plin de tigani
-au masini noi si selecteaza clientii, astfel nu ai sa mergi la ocazie cu tigani sau tot felul de boschetari langa tine, sa te faca sa iti vomiti si matele.
-masinile mici iau 4-10 clienti si pleaca nu stau cate o ora in statie.
Dar voi coloratilor in portocaliu ati primit ordin de la fluturas sa scoateti orice in fata doar ca sa acoperiti incompetenta si nesimtirea guvernarii din care face si el parte si pe care voi ati promovat-o in campania electorala.
lasati amaratii astia in pace si scoateti la iveala afacerile lui lungu cu borduri sau ale lui flutur cu balastiere
2.   Meseria bratara de aur trimis de
( 6 aug 2010, 15:52:38
Ar trebui facute cateva rectificari:
1. Nu sunt 100 ci aprox. 250 de pirati in Suceava.
2. Un pirat pe ruta Radauti Suceava face cam 200-250 de lei pe zi.
3. Piratii sunt o pacoste pentru lucatarii din zonele unde acestia activeaza deoarece devin stapani peste locurile de parcare si isi fac nevoile in scarile de bloc.

3.   Calatorind cu piratii :-) trimis de
( 6 aug 2010, 16:28:59
Zilnic in Radauti in orice directie vrei sa calatoresti ( Suceava , Siret , Putna ,Vicov , Solca , Arbore , ) sunt acesti baietii de treaba '' transportatori ocazionali ,, vorba d-lui Cluadiu Ozarchievici care te duc oriunde , cu orice bani avand doar o singura problema , nu elibereaza bilete de calatorie , asa reusind sa isi complecateze taierea de 25% din salariul bugetarilor .Totii acesti transportatori ocazionali sunt bugetari !? Atunci cum de lipsesc de la serviciu in timpul zilei . Apopo de calitatea masinilor , sunt JALINICE , acest fenomen se intampla in tot jud. Suceava , PIRATII laudandu-se ca politia rutiera nu poate sa le faca nimic . Le dormim succes atat PIRATILOR cat si CALATORILOR , cei care mai scapa !
4.   VRETI SA CALATORITI GRATIS ?? trimis de
( 6 aug 2010, 16:56:16
PENTRU TOTII CALATORI CARE CALATORESC CU ACESTI BAIETII DE TREABA , AVETI SANSA SA CALATORITI GRATIS DEOARECE PIRATII INCASEAZA MAI NOU BANI PENTRU CALATORIE LA COBORARE PENTRU CA POLITIA RUTIERA SA NU II PRINDA CA FAC TRANSPORT ILICIT DE PERSOANE ( CONF. LEGII 168 ) MOMENT IN CARE LE PUTEM URA BUNA ZIUA SI SA PLECAM FARA SA PLATIM , SAU A DOUA VARIANTA AR FI SA LE CEREM BILET DE CALATORIE SI DACA NU NE DAU SA NU PLATIM .
EU ASA AM SA PROCEDEZ DE ASTAZI .
5.   Propuneri pentru curatenie trimis de
( 7 aug 2010, 14:52:12
Din cate am inteles eu din articolul precedent, alta era ideia, fata de cea oficiala: s-a cerut sa se gaseasca o modalitale legala de a-i autoriza pe acesti pirati, si de a-i taxa cu toate impozitele si contributiile , evitandu-se gaurile negre la buget, inclusiv sa li se elibereze bilete de calatorie fiscalizate; cat despre domnul POPESSCU cu doi Y, ii fac eu cadou o matura fara coada, sa se urce pe ea si sa calatoreasca gratis, iar coada sa fie in dotarea piratilor , pentru a-i plati ei pentru onoarea ce le-ar face-o calatorind fara sa le plateasca. Poate se gandeste domnul Lamasanu sa faca ceva util, nu sa ordone controale si sa spuna ca > . Cine vrea sa rezolve cauta solutii, cine nu, cauta scuze..., ori, mai simplu, spune ca nu se poate...asta ar trebui sa fie atitudinea autoritatilor publice? Sa contribuie din plin la saracirea populatiei , si a bugetului statului si obligand > spre alte activitati cu adevarat ilegale pentru a se intretine?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei