Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 aug 2010 - Anul XV, nr. 183 (4474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Jungla oraşului

Zeci de copaci, tăiaţi şi mutilaţi după bunul plac al şmecherilor din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nesimţirea şi tupeul îşi fac de cap în municipiul Suceava, sub ochii autorităţilor, care ridică din umeri a neputinţă, chiar şi atunci când copaci ornamentali, înalţi cât o casă, dispar de pe cele mai circulate străzi din oraş, pentru ca spaţiile verzi să fie transformate în locuri de parcare pentru şmecheri, în vreme ce alţii sunt ferfeniţiţi şi mutilaţi, pentru a satisface orgoliul unor patroni avizi de imagine.

Asemenea acte de sfidare a autorităţilor şi a cetăţeanului de rând, care e amendat dacă e prins când calcă un fir de iarbă, pe când alţii scapă fără nici o pedeapsă când taie ditamai copacul, sunt vizibile în toate cartierele Sucevei, dar sunt cazuri în care acestea au fost făptuite în zone ultracentrale, fără ca cineva să ia vreo măsură.

De exemplu, de pe strada Universităţii, mai mulţi tei, care străjuiau marginea străzii de zeci de ani, preluând o parte din poluare şi din praful  ridicat de maşini, au dispărut ca prin minune, culmea, chiar din faţa restaurantului Padrino, care a fost construit fără o parcare proprie şi avea nevoie de una ca de aer.

De altfel, tot spaţiul verde, amenajat cu flori, din faţa restaurantului care a preluat de fapt clienţii fostului “La Fitze”, a fost distrus din cauza maşinilor care parchează acolo seară de seară, fără ca vreo amendă să fi fost dată celor vinovaţi, deşi legile în vigoare şi hotărârile de Consiliu Local prevăd clar acest lucru.

 

Brad argintiu, transformat într-un ciot pentru a nu acoperi un panou publicitar

O altă dovadă de nesimţire crasă este vizibilă tuturor celor care trec prin apropierea staţiei de autobuz de la intrarea în Obcini, unde un frumos brad argintiu, unul dintre cele mai reuşite exemplare din Suceava, care ar fi putut înlocui cu succes brazii împodobiţi de Crăciun şi amplasaţi temporar în cartierele Sucevei, a fost ciuntit iremediabil, prin retezarea sa la mai puţin de jumătate din înălţimea iniţială, pentru a nu acoperi laterala unui panou publicitar amplasat nu cu mult timp în urmă la doar jumătate de metru de el.

“Deştepţii” care au pus acolo panoul nici măcar nu au luat în considerare amplasarea stâlpului de susţinere cu un metru mai în faţă sau mai în spate, caz în care bradul nu îi incomoda cu nimic, ci au tăiat direct copacul, fără să le pese de nimeni. Asemenea tâmpenii care urâţesc străzile Sucevei şi aduc oraşul în topul celor în care “s-a răsturnat căruţa cu proşti” se întâmplă pentru că atunci când asemenea spaţii sunt închiriate celor care vor să amplaseze panouri publicitare, actele se fac doar la birou, fără ca cineva de la primărie să se obosească să mai meargă şi în teren, să vadă ce minunăţii fac cei cărora le-au dat mână liberă să facă ce vor pe domeniul public.

Aşa s-a ajuns la situaţii de râsul-plânsul, prin care în faţa Primăriei Suceava şi în cel puţin alte trei zone circulate din oraş, pe mijlocul trotuarului au fost amplasate ditamai panourile publicitare care blocau traficul pietonal, în alte părţi, pietonii dădeau cu capul în panourile montate prea jos, ori acestea blocau vizibilitatea şoferilor în curbe periculoase.

 

Brazi retezaţi pentru a nu “lua faţa” unor firme

O altă dovadă de bătaie de joc sunt brazii din capătul bulevardului George Enescu, înainte de intersecţia Maraton, din ale căror coroane au rămas trei-patru crengi de la bază, restul fiind retezate pentru a nu acoperi firmele pizzeriei Paşha şi ale unui magazin alimentar, Papa Market.

 

Hoţul neprins, negustor cinstit

Confruntaţi cu realităţile de pe teren, autorităţile ridică din umeri neputincioase.

Şeful Poliţiei Comunitare, Viorel Horodenciuc, spune că poliţiştii lui n-au când să mai patruleze pe străzi, fiind prea ocupaţi să păzească şanţurile ISPA, “că fără ei nu se mai lucrează nimica”. Mai mult, după ce numărul poliţiştilor comunitari va fi redus, conform legilor date de Guvern, nici gând să mai fie prezenţi pe străzi, majoritatea având posturi fixe, la instituţii publice.

Mai mult, şeful Poliţiei Comunitare spune că nu are pe cine amenda, pentru că cei care au tăiat nu au fost prinşi asupra faptului. Pe această logică, nici mafioţii care comandă uciderea unor oameni care îi deranjează nu ar trebui învinuiţi, pentru că nu ei au folosit arma crimei.

Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei Domeniului Public din cadrul Primăriei Suceava spun că ei au ca responsabilitate doar îngrijirea spaţiilor verzi, inclusiv a arborilor de pe domeniul public şi că nu au deloc autoritatea să sancţioneze tăierea sau ciunţirea copacilor, aceasta fiind sarcina Poliţiei Comunitare.

Astfel, chiar dacă municipiul Suceava e în criză de spaţii verzi, normă impusă de UE, la noi, oricine poate tăia copaci după cum i se năzare, fără să păţească ceva, poate transforma spaţiile verzi de pe domeniul public în locuri de parcare sau să lase doar un ciot dintr-un copac falnic, doar pentru că i se pare lui că îi umbreşte pantoful şi-i ia luciul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de copaci, tăiaţi şi mutilaţi după bunul plac al şmecherilor din Suceava.
 Vizualizări articol: 694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Zeci de copaci, tăiaţi şi mutilaţi după bunul plac al şmecherilor din Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Smecheri trimis de
( 6 aug 2010, 11:30:59
da ce de la domeniul public fac de obicei aceste taieri ilegale; pt ca baietii pt ceva rachiu at taia tt parcul central sau oricare altul.
doar stiu sigur ca au fost prinsi cei de la domeniul public furand pergole cu flori din centru dar primaru le-a inchis gura la cei de la comunitara ca nu cumva sa se auda in presa.intrebati oricare politist comunitar de pe la santuri si va povesteste de asta si alte magarii care le fac cei de la domeniul public
2.   Un primar si o conducere de 2 lei trimis de
( 6 aug 2010, 11:41:01
Pomii aia-s pusi si intretinuti din banii sucevenilor!

"Autoritatile dau din umeri" pentru ca-s mana in mana ei primesc o groaza d ebani la partid trept cotizatie... ce-i intereseaza pe ei de oras.. uite cuma rata Suceava!

Domnu primar stim de 25% - 30% din costul total comision la partid...

Va dau eu solutii la panourile publicitare: amendat proprietarul si demontat panoul! Si apoi acea firma sa nu mai primeasca autorizatie sa mai monteze alt panou in sv.

Iar la padrino si total chagal pai aici este nesimtire mare! Mai mereu masinile parcate pe trotuar si pietonii trebuie sa ocoleasca pe strada ca sa-i mai acroseze careva... si astea toate sub ochii politiei rutiere, care-i la doi pasi. Pai debea astept reducerile de personal din politie, si alte institutii publice!
Vreaus sa stiu daca va fi amendat viorel si obligat sa plateasca plantarea altor pomi...

3.   Nesimtire si prostie trimis de
( 6 aug 2010, 12:45:06
prostie si nesimtire crasa din partea cocalarilor de patroni de 3 lei dar mai ales din partea asa ziselor "autoritati" care protejeaza interesele orasului si ale contribuabililor. mi-e sila de ce a ajuns tara asta!
3.1  RE: Nesimtire si prostie trimis de
( 6 aug 2010, 15:58:15
subscriu si eu aici... asa e, plina tara asta de cocalari! nu doar patroni, conducere, cocalarii principali sint cei care merg la vot si cei care la fac consumatie acelor patroni cocalari, clientii sint mai cocalari decat ei!
4.   Si parcurile dispar, precum copacii!!! trimis de
( 6 aug 2010, 13:55:30
Iarba verde de acasa: parculetele mici printre blocuri si in general spatiile verzi cu bancute ici si colo, dispar treptat, treptat!!!!.... ca asa vrea primaru'! Nu se mai satura oamenii astia, ce ne ,,conduc',' sa-si umple buzunarele cu bani nemunciti! In parcurile existente au inceput sa se faca diferite constructii mici ca apoi se apara blocurile. Copacii iarba, florile, spatiile de joaca, etc.... in viziunea primariei sunt sursa lor de imbogatire. Cui sa ne plingem ca ne sufocam in propriul nostru oras!?
5.   Si inca ceva... trimis de
( 6 aug 2010, 16:13:22
Domnule ziarist Romega, acele acte despre care scrieti in articol, nu se fac la birou, ci "pe sub birou"! Observ ca va luati numai de militienii comunitari, de jandarmi de ce nu spuneti nimic, nu ii vedeti cum se plimba cu masinile prin oras, consumand benzina la care cotizati si Dvs.?! Sa faca vreo arestare vreodata, cand vad pe careva care fura ceva?! NU e treaba lor, pentru asta trebuie sa vina mascatii! Eu daca beau o bere in parc, imediat se opreste masina jandarmeriei si ma "premiaza" pentru consum de bauturi alcoolice in loc public, dupa legea 61(dar berea totusi e aliment!) Nici de contestatie nu are rost, daca nu platesti amenda si te plangi la judecatorie, in cel mai fericit caz te alegi cu preschimbarea amenzii in avertisment! Mai departe nu are rost de mers, costa mai mult decat acea amenda, iar pana la CEDO, dureaza ani si ani... Si mai referitor la articol, cei care platesc cum trebuie autoritatile, taie si spanzura dupa cum ii taie capul! rromania rulz!hee hee
6.   Un mic pariu trimis de
( 6 aug 2010, 22:10:13
Cine pune pariu ca la Padrino nu se va intampla nimic ? Ba mai mult, afacerea va merge mult si bine, cu ocupari ilegale de domeniu public, copaci taiati, masini parcate pe spatiul verde, masini parcate sub semnul de oprirea interzisa, etc. Se prinde cineva ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei