Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 aug 2010 - Anul XV, nr. 179 (4470)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Probleme financiare

Mai multe primării din judeţ riscă să nu mai poată plăti salariile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unele primării din judeţ ar putea să ajungă, în câteva luni, în imposibilitatea de a mai plăti salariile propriilor angajaţi. După cum spun unii primari, problemele financiare ar putea să afecteze şi plata drepturilor sociale, atât pentru cei cu venitul minim garantat, cât şi pentru asistenţii sociali sau pentru persoanele cu handicap.

O situaţie de acest gen se înregistrează în Valea Moldovei, primarul acestei comune, Constantin Moroşan, declarând că în momentul de faţă mai dispune de fonduri doar pentru plata salariilor pentru luna iulie. Moroşan a spus că primăria mai are în cont 41.360 de lei (413,6 milioane de lei vechi), fonduri care ar trebui să ajungă până la sfârşitul anului. „Pentru luna iulie avem de plătit salarii de 30.700 de lei. Însă după ce plătim această sumă nu ştiu ce vom face până la sfârşitul anului. Plus că nu vor mai fi bani nici pentru diverse consumabile, hârtie, pixuri, de care avem nevoie pentru activitatea de zi cu zi”, a spus primarul din Valea Moldovei. El a adăugat că persoanele din această comună care beneficiază de venitul minim garantat nu şi-au mai primit banii din luna aprilie a.c., fondurile fiind imposibil de asigurat în condiţiile în care în fiecare lună ar fi necesară sumă de 40.000 de lei.

Constantin Moroşan a precizat că problemele financiare au apărut şi după ce, în urma unei decizii a Guvernului, sumele din cotele defalcate pe TVA şi Impozitul pe profit primite la începutul anului, aferente trimestrului al treilea, au fost transferate pentru ultimul trimestru din 2010. Moroşan a explicat că în urma acestei decizii primăria pe care o conduce nu mai poate folosi, în trimestrul III al acestui an, o sumă de 66.000 de lei. „La începutul anului, din aceste cote defalcate am primit 80.000 de lei, iar acum ni se iau 66.000 de lei. Dacă în cele din urmă vom putea folosi aceşti bani, ne vor mai ajunge încă două luni pentru salarii”, a spus Moroşan, care a mai adăugat că şi încasările la veniturile proprii sunt extrem de mici, „populaţia fiind prea săracă să mai plătească impozite şi taxe”.

O situaţie asemănătoare este şi în Vereşti, primarul comunei, Dănuţ Gavriliuc, declarând că în ceea ce priveşte salariile pentru angajaţii primăriei nu sunt probleme, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre drepturile asistaţilor sociali. Gavriliuc a precizat că pentru a asigura plata tuturor care au de primit diverse drepturi sociale, în trimestrul al doilea al anului s-a plătit doar câte 63% din totalul drepturilor cuvenite. „De abia supravieţuim. Plus că acum ni s-au luat 89.000 de lei, bani despre care se spune că îi vom putea folosi abia în ultima parte a anului. Banii urmau să fie folosiţi pentru investiţii, însă acum nu mai avem ce să facem”, a spus primarul din Vereşti.

 

„Asta e situaţia actuală”

Şi la Şerbăuţi primarul Cătălin Sănduleac spune că mai are bani de salarii doar pentru luna iulie. El a mai adăugat că fondurile pentru asistaţii sociali şi persoanele cu handicap s-au terminat încă de acum o lună. „Mai avem bani de salarii pentru luna iulie şi vom vedea ce se întâmplă după aia. Încasări la buget nu avem, aşa că aşteptăm să vedem ce mai primim”, a spus primarul din Şerbăuţi.

La Volovăţ, primarul Ioan Halip consideră că în momentul de faţă fondurile pentru salarii mai ajung pentru maxim două luni. „Acum ni s-a retras un miliard de lei vechi, care au fost transferaţi pe trimestrul al patrulea. Ar fi prins bine aceşti bani, dar asta e situaţia actuală. O ducem mai prost, dar totuşi încă este bine”, a precizat Halip. El a adăugat că în buget sunt prevăzuţi bani pentru plata salariilor, însă „trebuie să vedem şi dacă vom avea încasări la buget”. Nu în ultimul rând, primarul din comuna Ilişeşti, Paraschiva Savu, a spus că banii pentru salariile angajaţilor din primărie mai ajung până în luna septembrie a.c. „Avem bani pentru venitul minim garantat, dar asta şi pentru că am redus foarte multe dosare. Problema e că nu avem fonduri pentru drepturile persoanelor cu handicap, iar pentru salariaţii din primărie banii mai ajung până în luna septembrie. Vom vedea ce facem, însă acest lucru depinde de încasări. Oamenii nu au bani pentru taxe şi impozite”, a spus Paraschiva Savu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai multe primării din judeţ riscă să nu mai poată plăti salariile.
 Vizualizări articol: 1369 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Mai multe primării din judeţ riscă să nu mai poată plăti salariile3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei