Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 aug 2010 - Anul XV, nr. 179 (4470)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Împotriva ţânţarilor

Insecticid împrăştiat din elicopter, peste mai multe localităţi afectate de inundaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând de astăzi şi până joi, 4 august a.c., dimineaţa şi seara, un elicopter utilitar va împrăştia peste mai multe localităţi afectate de inundaţii din judeţ insecticid împotriva ţânţarilor, transmite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava într-o atenţionare pentru locuitorii zonelor respective.

Reprezentanţii ISU Suceava susţin că tratamentul aviochimic împotriva ţânţarilor nu este periculos pentru oameni, dată fiind cantitatea mică de insecticid (12 kilograme) ce urmează a fi împrăştiată peste zonele inundate din judeţ, însă le recomandă locuitorilor să îşi ia măsuri de precauţie, atât pentru ei, cât şi pentru animalele lor, să nu intre în contact cu substanţa chimică folosită (K-OTHRINE EC 25).

Sunt avertizaţi locuitorii din municipiul Suceava, Arbore, Călineşti, Dolhasca, Dorneşti, Drăguşeni, Hânţeşti, Horodnic de Sus, Mihoveni, Milişăuţi, Mitocu Dragomirnei, Muşeniţa, Pătrăuţi, Satu Mare şi Zvoriştea.

Autorităţile din aceste localităţi, transmite ISU Suceava, vor informa cetăţenii ce trebuie să facă pentru a preveni orice situaţie nedorită şi vor supraveghea să fie totul în regulă.

Tratamentul aviochimic se va desfăşura în perioada 2-4 august a.c., în intervalele orare 5:00 - 9:00 şi 19:00 - 21:00, iar împrăştierea substanţei se va efectua cu ajutorul unui elicopter de tip KA-26.

„Autorităţile locale se vor implica în activitatea preventivă şi profilactică, după caz, inclusiv personalul medical de pe teritoriul localităţilor vizate pentru împrăştierea tratamentului”, se mai arată în atenţionarea ISU Suceava.

Tratamentul aviochimic va avea loc, după programul sus menţionat, doar în cazul în care condiţiile meteorologice vor permite împrăştierea substanţei.

În cazul în care se vor înregistra intensificări ale vântului de exemplu, nu se va împrăştia insecticidul, operaţiunea urmând să fie amânată.

 

Insecticid considerat periculos

Insecticidul K-OTHRINE EC 25 este clasificat drept un produs periculos, fiind nociv în caz de inhalare şi înghiţire.

Potrivit producătorului, substanţa chimică este iritantă pentru sistemul respirator şi piele, existând riscul unor afecţiuni oculare grave.

În caz de înghiţire, poate provoca afecţiuni pulmonare.

K-OTHRINE EC 25 este foarte toxic pentru organismele acvatice, putând provoca afecte adverse pe termen lung asupra mediului.

 

Măsuri de precauţie

Şeful ISU Suceava, colonelul Ion Burlui, ne-a declarat, ieri, că riscurile pe care le prezintă K-OTHRINE EC 25 sunt doar pentru cei care manipulează insecticidul, dând asigurări că se vor lua toate măsurile necesare pentru prevenirea oricărui eveniment nedorit.

În primul rând, trebuie evitată expunerea oamenilor şi animalelor, în zonele tratate, în intervalul în care este împrăştiată substanţa chimică.

Locuitorii din localităţile ce urmează a fi tratate aviochimic trebuie să aibă grijă să spele bine toate fructele şi legumele pe care le mănâncă, iar cei care au animale să nu le scoată la păşunat, zilele acestea, în zonele peste care va fi aruncat insecticidul.

Măsuri de precauţie trebuie să îşi ia şi apicultorii, existând situaţii în ţară în care sute de familii de albine au murit în urma unor tratamente aviochimice efectuate necorespunzător.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Insecticid împrăştiat din elicopter, peste mai multe localităţi afectate de inundaţii.
 Vizualizări articol: 2800 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Insecticid împrăştiat din elicopter, peste mai multe localităţi afectate de inundaţii3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Insecticid trimis de
( 2 aug 2010, 11:45:46
Mai fratilor...dar Zamostea si Gramesti nu fac parte di ...arealul favorit...al ganganiilor numite....tantati si muste...???? Dar aveti dreptate, s-au retras marile lacuri si-au ramas ...umilele si nenumaratele balti..
Dati-i cu flit lui Balan si Uricec , ca promitem noi...sa va lasam fara ei...la viitoarele confruntari electorale...
Rusineee...!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei