Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 iul 2010 - Anul XV, nr. 176 (4467)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Surpriză penală

Mandat european de arestare, după ce a cumpărat o maşină furată în 1993

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean care stă de aproape 11 ani în Italia a aflat, zilele trecute, la intrarea în România, că pe numele său a fost emis un mandat european de arestare, având de executat patru luni şi zece zile de închisoare pentru o faptă comisă în urmă cu nu mai puţin de 17 ani, pe teritoriul Poloniei, când ar fi cumpărat o maşină, ştiind că este furată din Germania.

Povestea se complică şi mai mult, mai ales că în România, fapta, care la noi s-ar încadra la tăinuire, este prescrisă de mult, iar suceveanul susţine că a făcut deja închisoare în Polonia, în 1995, pentru fapta respectivă.

Doru Constantin Ştreangă, în vârstă de 44 de ani, din Măneuţi-Frătăuţii Vechi, s-a prezentat, ieri dimineaţă, la postul de poliţie din comună, pentru a se lămuri din ce cauză s-a trezit cu un mandat european de arestare pe numele său.

Adus la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Ştreangă a aflat că mandatul a fost emis în 2008 de către Curtea din Legnica–Polonia.

Mandatul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava în cursul anului trecut.

Potrivit procedurilor, procurorii trimit mandatul Serviciului de Investigaţii Criminale, care îl caută pe „titularul” acestuia, pentru demararea procedurilor de extrădare.

Aşa ar fi trebuit să se întâmple şi în cazul lui Doru Constantin Ştreangă, a cărui arestare era solicitată de autorităţile din Polonia, numai că poliţiştii suceveni au aflat că acesta era plecat de aproape 11 ani în Italia, unde avea şi reşedinţă de altfel.

Nimeni nu a mai dat importanţă acestui caz, mai ales că pedeapsa era doar de câteva luni de închisoare, iar fapta ar fi trebuit să fie prescrisă de mai mulţi ani.

Asta, până ieri, când  Doru Constantin Ştreangă s-a prezentat singur la poliţie, pentru a lămuri problema din cauza căreia era cât pe ce să fie arestat încă de la intrarea în ţară.

 

De două ori la puşcărie, pentru aceeaşi faptă?

Doru Constantin Ştreangă, reiese din informaţiile comunicate procurorilor suceveni de autorităţile din Polonia, a cumpărat, în 1993, un autoturism Audi 80, despre care ştia că este furat din Germania.

Pentru tranzacţii cu bunuri furate, suceveanul a fost condamnat, în 1995, la zece luni de închisoare.

Din datele pe care le deţinem, Ştreangă ar fi executat şase luni de pedeapsă, după care a fost eliberat.

A mai rămas un rest de patru luni şi zece zile, iar zilele trecute a aflat că polonezii au emis mandat european de arestare pe numele său pentru a-şi executa şi restul de pedeapsă.

Surse judiciare ne-au mărturisit că e foarte posibil să fie vorba de o greşeală judiciară a autorităţilor din Polonia, care se va lămuri în perioada imediat următoare.

Aşa cum cer procedurile, Doru Constantin Ştreangă a fost prezentat, ieri, Curţii de Apel Suceava, cu propunere de arestare preventivă, pentru cinci zile, interval în care să fie depuse toate actele pentru demararea procedurilor de extrădare.

Ţinând cont de toate semnele de întrebare din acest ciudat mandat european de arestare, magistraţii au decis să-l lase în libertate pe Ştreangă, luând doar măsura de a-i interzice acestuia să părăsească localitatea de domiciliu (Măneuţi), până săptămâna viitoare, când sunt aşteptate răspunsurile autorităţilor poloneze.

 

 

A stat cinci zile în arest, la Suceava, dintr-o greşeală a nemţilor

În urmă cu aproape trei ani, o eroare dintr-un mandat european de arestare l-a costat scump pe un alt sucevean, Vasile Bodaş (33 de ani), din Vicovu de Sus, care a stat cinci zile în arestul poliţiei.

Vasile Bodaş a fost reţinut şi arestat pe data de 1 decembrie 2007, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au primit un mandat european de arestare pe numele vicoveanului, emis de Procuratura oraşului german Stade.

În acel mandat, se arăta că Bodaş este căutat de nemţi pentru furtul mai multor calculatoare dintr-o şcoală din Germania.

Vasile Bodaş a fost arestat preventiv şi au fost demarate procedurile de extrădare.

„Mi-au spus că nu e treaba lor să stabilească dacă sunt sau nu vinovat... Ei trebuie doar să mă trimită în Germania şi o să mă cerceteze cei de acolo”, mărturisea la acea vreme tânărul.

 După cinci zile de arest, tânărul a fost lăsat să plece, motivul fiind acela că la Curtea de Apel Suceava a fost trimisă de Procuratura din Stade-Germania o adresă în care scria negru pe alb că mandatul european de arestare emis pe numele lui Bodaş a fost revocat. Nemţii nu s-au îngrămădit să dea prea multe explicaţii, motivând doar că mandatul fusese retras de mai multă vreme, însă, dintr-o greşeală, au uitat să informeze şi autorităţile române. În finalul adresei, autorităţile germane au pus şi nişte scuze, care, însă, nu-l încălzesc cu nimic pe tânărul care a stat nevinovat în spatele gratiilor cinci zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mandat european de arestare, după ce a cumpărat o maşină furată în 1993.
 Vizualizări articol: 686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 4 voturi
Mandat european de arestare, după ce a cumpărat o maşină furată în 19933.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sistemul este stricat!!! trimis de
(30 iul 2010, 00:32:00
Aceiasi chestie am patit si eu.....procuratura din Dusseldorf Germania a emis un mandat de arestare european in 2007......apoi tot ei au revocat mandatul...in aeroport in Baneasa am fodt retinut,apoi arestat la DGPMB.....noroc ca am facut recurs pt a doua zi si ajunsese actele necesare din germania si am fost eliberat....nu a fost mult o zi si o noapte dar doare...pentru ca asta iti da de gandit...cam cati oameni sunt in inchisoare nevinovati??????????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei