Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 iul 2010 - Anul XV, nr. 176 (4467)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Medici sancţionaţi cu amenzi record depun contestaţii la CAS

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şapte dintre cei opt medici din judeţ sancţionaţi de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava cu amenzi de câte 5.000 de lei fiecare, în urma unor controale care au vizat modul de acordare a concediilor medicale, au depus plângere contravenţională la sediul instituţiei care i-a verificat şi i-a amendat pe motiv că nu ar fi respectat legea atunci când au eliberat respectivele documente.

Doctorii în cauză, care lucrează în spitale şi au specializări în cardiologie, ortopedie, obstetrică-ginecologie şi chirurgie, spun că au primit amenzi uriaşe, mai mari chiar decât câştigurile lor lunare, şi acuză regimul de teroare al CAS, care i-ar sancţiona pentru nişte chestiuni mărunte, pur birocratice.

Verificările au fost întreprinse de CAS în lunile mai şi iunie, după intrarea în vigoare a noilor norme privind acordarea de concedii medicale, care au înăsprit condiţiile de eliberare a acestor documente.

 

”Au primit misiunea de a căuta cu orice preţ un motiv de sancţiune”

”Au primit misiunea de a căuta cu orice preţ un motiv de sancţiune, pentru a aduce cât mai mulţi bani la buget. Trebuie să fim mai atenţi la hârţogăraie decât la medicină. În loc să ne gândim la pacient şi la cum putem să-l tratăm cât mai bine, cu resursele limitate de care dispunem, ne stresăm din cauza chichiţelor birocratice. Dacă ai omis să bifezi ceva într-o căsuţă, nesemnificativ de-altfel, eşti pasibil de pedeapsă. La volumul mare de muncă şi la câte acte avem de completat e firesc să mai faci şi greşeli. Dacă ar fi ceva ilegal, dacă omul nu ar fi fost într-adevăr bolnav, aş înţelege, dar aşa nu mai vorbim decât de pretexte, de scuze pentru a ne stoarce de bani. Mai ales că, până acum, aceste lucruri erau trecute cu vederea. Eu câştig în jur de 2.000 lei pe lună şi completez zilnic certificate de concedii medicale, iar câteodată mă gândesc nici să nu mai dau, deşi atunci ar apărea alte riscuri”, declară unul dintre doctorii care a contestat amenda la CAS.

 

Neconcordanţe între data internării şi data acordării concediului medical

În timp ce medicii sunt nemulţumiţi de cuantumul uriaş al amenzilor, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava spune că verificările au fost întreprinse la solicitarea forului superior, în cadrul unei acţiuni naţionale de control, iar sancţiunile au fost date în conformitate cu legea. “Contestaţiile urmează a fi soluţionate”, a precizat ieri dr. Cristina Iordăchel, preşedintele director general al instituţiei.

Potrivit medicului, o parte din situaţiile pentru care cei opt medici au fost sancţionaţi cu amendă se referă la neconcordanţa între perioada de internare în spital, conform foii de observaţie clinică generală şi perioada pentru care a fost acordat concediul medical aferent spitalizării, şi neconcordanţa între perioada de internare în regim de spitalizare de zi (de regulă o zi) şi perioada pentru care s-a acordat concediu medical aferent internării (de regulă 21 de zile).

Alte situaţii vizează neconcordanţa între data internării în regim de spitalizare de zi şi data acordării concediului medical, aceasta fiind anterioară datei internării.

„Acest fapt duce ca retroactivitatea concediilor acordate să fie de două-trei zile faţă de data internării în spital, când s-a efectuat consultaţia medicală şi s-a stabilit necesitatea acordării concediului medical”, a explicat Cristina Iordăchel.

 

Au acordat concedii pentru o perioadă mai mare decât prevede legea

Alte situaţii care au impus aplicarea de amenzi în valoare de 5.000 lei fiecare sunt neconcordanţa între data acordării consultaţiei, înscrisă în registrul de evidenţă de la nivelul ambulatoriului clinic integrat, şi data acordării concediului medical înscrisă în formularele de certificat de concediu medical. Alte situaţii au vizat acordarea de 21 de zile de concediu medical la externare cu cod de indemnizaţie 06 ”Urgenţă medico chirurgicală”; acordarea de concediu medical la externare pentru o perioadă mai mare de 21 de zile; eliberarea de certificate de concediu medical care nu au consemnat codul de diagnostic, perioada pentru care s-a acordat concediul medical, numărul de zile de concediu medical acordat, „valabil pentru luna”, „anul”, „cod numeric personal”, „adresa”, „asigurat în evidenţă la CAS”, „ambulator/internat în spital”, „cod indemnizaţie”, ”iniţial/în continuare”.

 

Nu au consemnat date obligatorii, precum diagnosticul

Alte situaţii au constat în neconsemnarea în documentele medico-legale a datelor obligatorii specifice actului medical, respectiv diagnostic, proceduri/investigaţii efectuate/recomandate, tratament prescris, date care să justifice acordarea de concediu medical şi eliberarea certificatelor de concediu medical, fiind înregistrate doar datele de identificare ale pacienţilor - nume, prenume, CNP, vârsta; eliberarea de certificat medical fără a exista declaraţia pacientului, document obligatoriu prevăzut în Normele de aplicare a OUG158/2005 aprobate prin Ordinul nr.60/2006 cu modificările şi completările ulterioare. „La fiecare medic prescriptor amendat s-au constatat mai multe tipuri de situaţii menţionate, de nerespectare a prevederilor legale referitoare la concediile medicale”, a punctat şeful CAS Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medici sancţionaţi cu amenzi record depun contestaţii la CAS.
 Vizualizări articol: 721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Medici sancţionaţi cu amenzi record depun contestaţii la CAS5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cam asa stau lucrurile in drept! trimis de
(29 iul 2010, 14:28:40
Dupa parerea mea, CAS ar trebui desfiintata ca institutie. Numai in Romania exista o astfel de institutie. Tarile civilizate au un minister al sanatatii si atat! CAS are un aparat birocratic extrem de stufos, cu sefi bine platiti din banul contribuabilului, alesi pe criterii politice, si nu are nicio contributie la actul medical din Romania. Mai mult de atat, am auzit, si sunt convins ca este adevarat, CAS furnizeaza contra cost informatii confidentiale firmelor de medicamente cu privire la activitatea medicilor, farmacistilor si a pacientilor, ce medicamente se vand, de cine, in ce cantitate si catre cine. Cu alte cuvinte lucrurile stau cam asa: contribuabilii platesc contributia catre CAS, capusa CAS isi retrage procentul % si ce ramane se imparte la sistemul medical, adica tot la contribuabil! Bineinteles ca CAS are si un aparat propriu de control si opresiune contra celor care ridica vocea. Daca vreti servicii medicale de calitate, privatizati sistemul medical din Romania! TOTAL!
2.   Asa trimis de
(29 iul 2010, 15:10:41
asa va trebe! poate iesiti si voi la vot doctorilor ,tura urmatoare ,sa nu mai poata fura portocalii cit vor ei
3.   Nedumerire trimis de
(30 iul 2010, 08:54:39
Napoleoane ce treaba au portocalii cu concediile medicale acordate si cu CAS-ul?
Cine a infiintat CAS-ul si de cati ani? Nu stiu daca este eficient sau nu dar nu portocalii l-au infiintat. Sunt sigur ca esti membru al unui alt partid si profiti de orice situatie(daca e frig la polul nord e de vina Lungu). Apropo! Cum se traduce "trebe"?
3.1  RE: Nedumerire trimis de
(30 iul 2010, 09:50:36
D-le Spanu,"trebe" se traduce astfel :"'Napoleon" nu are alta" TREABA" pe site-ul Monitorul si daca parintii ii platesc internetul posteaza si el ce vrea.Ca nu il duce capul,asta se vede de la o posta.Nu te descuraja,o sa gasesti multe personaje care posteaza "balarii" pe site-uri,este parerea lor si trebuie respectata,insa cred ca poti sa-ti faci o idee ce fel de oameni posteaza ! Nu ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei