Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 iul 2010 - Anul XV, nr. 156 (4447)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Paşaportul Verde”

Centru de educaţie pentru voluntari, inaugurat la Dorna Candrenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna trecută, în ultima zi din iunie, s-a inaugurat, la Dorna Candrenilor, un Centru de educaţie pentru voluntari, în cadrul proiectului „Paşaportul Verde”, eveniment la care au luat parte scriitorul român de origine maghiară Attila Bartis, realizatorul TV Cătălin Ştefănescu, caricaturistul Ion Barbu şi trupa „Fără Zahăr”.

Asociaţia Tăşuleasa Social şi Coca-Cola HBC România au desfăşurat în perioada 15 martie – 30 iunie proiectul educaţional „Paşaportul Verde”, susţinut de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Parcul Naţional Călimani, prin care au încercat să schimbe mentalităţile localnicilor din Poiana Negri şi să-i convingă să colecteze gunoiul selectiv. În cadrul proiectului au fost implicaţi peste 200 de tineri, cea mai mare parte dintre aceştia elevi la liceul din Dorna Candrenilor.

 

20 de tineri voluntari din Germania

Centrul de educaţie pentru voluntari de la Dorna Candrenilor este amenajat de elevi într-un spaţiu pus la dispoziţie de Coca-Cola HBC România. La Centrul de educaţie vizitatorii vor găsi pliante, vor putea vedea fotografii realizate de Cosmin Bumbuţ la Rezervaţia Geologică 12 Apostoli şi vor primi informaţii despre obiectivele turistice din zonă. Ghizii locali sunt chiar elevii care au participat la programul de training.

Scriitorul Attila Bartis, realizatorul TV Cătălin Ştefănescu şi caricaturistul Ion Barbu au fost conduşi de voluntari, printre care 20 de tineri voluntari din Germania, pe un traseu turistic amenajat de ei până la Rezervaţia 12 Apostoli. Proiectul „Paşaportul Verde” s-a încheiat cu un concert al trupei “Fără Zahăr”, susţinut la Căminul cultural din localitatea Dorna Candrenilor.

 

Au învăţat patru luni despre importanţa protejării mediului

Elevii din Dorna Candrenilor au participat, timp de patru luni, la un program de training în campusul Tăşuleasa Social, unde au învăţat despre importanţa protejării mediului, despre turismul responsabil şi despre obiectivele turistice din această zonă: Parcul Naţional Călimani şi Rezervaţia Geologică 12 Apostoli. Pentru a-i încuraja să fie mândri de zona în care locuiesc şi să vrea ca localităţile lor să rămână curate, Tăşuleasa Social a amenajat împreună cu ei, în cadrul proiectului „Paşaportul Verde”, un traseu turistic până la Rezervaţia 12 Apostoli şi Centrul de educaţie pentru voluntari. „Atunci când primesc o invitaţie undeva, rar mi se întâmplă să simt că e un lucru important. Dar atunci când am primit această invitaţie am simţit că neapărat trebuie să fiu aici. Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedintele Tăşuleasa Social, este un sfânt nebun care a făcut un mic rai aici. Ce se întâmplă la Tăşuleasa este extraordinar, dar toată ţara ar trebui să fie plină de raiuri ca acesta. Oamenii implicaţi în <Paşaportul Verde> ştiu exact de ce sunt aici şi de ce are rost ceea ce fac“, a declarat, la inaugurarea centrului, scriitorul Attila Bartis.

 

Reducerea taxei la salubrizare

Tinerii au desfăşurat pe parcursul celor patru luni o campanie locală de informare în Poiana Negri şi le-au vorbit sătenilor despre consecinţele depozitării deşeurilor în apă şi despre avantajele reciclării. Mai exact, ei au împărţit saci pentru colectarea selectivă a plasticului, care sunt predaţi de săteni unui colector local, într-o anumită zi din lună. Odată cu sacii, localnicii au primit şi un calendar pe care sunt notate datele la care se face colectarea. În schimbul sacilor cu PET-uri şi ambalaje, sătenii primesc un tichet care reprezintă valoarea plasticului adunat, prin care beneficiază de reducerea taxei de salubrizare. Acest mecanism a fost propus de Tăşuleasa Social, iar autorităţile locale au fost de acord să îl susţină.

La sfârşitul proiectului „Paşaportul Verde”, peste 90% dintre localnicii din Poiana Negri reciclează plasticul, iar modelul propus de Tăşuleasa Social a fost preluat deja de autorităţile din Lunca Ilvei, judeţul Bistriţa-Năsăud.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centru de educaţie pentru voluntari, inaugurat la Dorna Candrenilor.
 Vizualizări articol: 872 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Centru de educaţie pentru voluntari, inaugurat la Dorna Candrenilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei