Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 iun 2010 - Anul XV, nr. 136 (4427)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Grupuri, grupuleţe

Poliţiştii de frontieră se sfâşie pentru a deţine supremaţia în traficul cu ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Piaţa neagră a ţigărilor nu este alimentată doar din magazinele duty-free, despre care ziarul „Monitorul de Suceava” a publicat mai multe materiale în zilele care au trecut. Fâşia verde este la fel de vulnerabilă în anumite puncte ale ei, dar şi Punctul de Trecere a Frontierei Siret reprezintă un punct esenţial prin care marfa de contrabandă, de obicei de provenienţă ucraineană, este introdusă în România.

Străin de aceste manevre ilegale nu este nimeni dintre cei care acţionează în PTF Siret, fie că este vorba de vameşi, fie că sunt angajaţi ai Poliţiei de Frontieră.

Cu timpul, frăţia existentă cu ani în urmă între vameşi şi poliţiştii de frontieră s-a rupt, iar luptele intestine au dus la trădări de o parte sau de cealaltă şi dosare penale.

Între timp, s-au format mai multe grupuri şi grupuleţe, unele cu o putere mai mare, altele care încearcă din răsputeri să-şi facă loc pe „piaţă”. La un moment dat, se ştia că la Siret există trei grupuri puternice, care îşi urmăreau atent mişcările şi încercau să-şi pună beţe-n roate.

 

Gruparea „Călinescu” a devenit istorie

Una dintre grupările care a dispărut de pe piaţă este cea care l-ar fi avut şef pe subcomisarul George Ioan Călinescu. Împreună cu alte şase persoane, printre care fostul adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, comisarul şef Marcel Simion, agentul Poliţiei de Frontieră Vasile Iulian Scripcariu, dar şi lucrătorul vamal Lucian Doru Mureşan, subcomisarul Călinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava. Concluziile anchetatorilor sunt clare în ceea ce-l priveşte pe Călinescu, fost şef de tură în Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

„A sprijinit şi coordonat în perioada aprilie-iunie 2008 activitatea infracţională  a unui grup de traficanţi de ţigarete din care făceau parte Adochiţei Marius, Fasolă Florin Dorin, Ciobaniuc Stelian, Zaharie Dumitru, Zaharie Irina, Mihaescu Valerii şi Popescu Gheorghe, care introduceau ţigări de provenienţă ucraineană, achiziţionate fie din Ucraina, fie de la magazinele duty-free, în condiţiile în care astfel de produse accizabile sunt prohibite la a fi introduse în ţară ca bagaj pentru persoanele fizice, peste limita admisă de Regulamentul Vamal”, se arată în actul de acuzare a subcomisarului George Ioan Călinescu.

Ofiţerul a dat dovadă că s-a pliat excelent pe tacticile folosite de grupările de tip mafiot, iar limbajul codificat era la loc de cinste în discuţiile telefonice, parţial ajunse şi la urechile procurorilor anticorupţie. Un alt amănunt interesant, cu ocazia percheziţiei pe care anchetatorii au realizat-o, la locuinţa lui Călinescu s-au descoperit 309 sticle cu whisky şi votcă, de provenienţă ucraineană sau din duty-free şi 551 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, mărcile LM, Ronson, Astra.

 

Cuzencu, filat şi înregistrat cu marfă din duty-free?

O altă presupusă grupare ar fi fost condusă de ofiţerul Octavian Cuzencu. Potrivit anumitor informaţii, există câteva filmări realizate de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Suceava care-l incriminează. Mai exact, ar fi vorba de marfă luată ilegal din magazinele duty-free şi care a fost valorificată ulterior de Octavian Cuzencu. Aceste imagini ar fi ajuns la Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi este foarte probabil ca în curând să fie demarată o anchetă penală. Contactat telefonic, Octavian Cuzencu a negat că ar avea vreo legătură cu traficul cu ţigări şi că este gata oricând să răspundă în faţa organelor de anchetă. În momentul de faţă, Cuzencu lucrează la Sectorul Poliţiei de Frontieră Vicov, dar până acum mai bine de un an a îndeplinit funcţia de adjunct de şef de tură în Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Surse din rândul poliţiştilor de frontieră spun că Octavian Cuzencu era incomod pentru alte grupuri de interese care acţionau pe relaţia Siret, iar decizia de a-l muta la Vicov a venit pe fondul presiunilor exercitate de rivali.

 

O singură grupare în prezent

Mai mulţi oameni din sistem au precizat că acum, la Siret, întreg traficul cu ţigări este coordonat de o singură grupare. Pentru ca totul să meargă liniar, o serie de poliţişti de frontieră „mutaţi” acum un an de la Siret la Vicşani au fost readuşi pe vechile posturi. Ar fi vorba de 11 persoane, asupra cărora conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava nu vrea să spună absolut nimic.

Motivul: informaţia are caracter de secret de serviciu şi nu poate fi divulgată.

Secretomania pare la ea acasă la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, iar acest mod de lucru nu face altceva decât să întărească ideea că nu se doreşte stârpirea traficului de ţigări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii de frontieră se sfâşie pentru a deţine supremaţia în traficul cu ţigări.
 Vizualizări articol: 817 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 10 voturi
Poliţiştii de frontieră se sfâşie pentru a deţine supremaţia în traficul cu ţigări3.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce-i drept nu-i stramb trimis de
(12 iun 2010, 14:19:14
felicitari domnule sardina.dak mai ai si probe pt prostiile pe care le scrii ca sa-ti vinzi ziarul si sa ai bani de-un mik si-o chifla e perfect.se vede treba ca cei care te-au platit SI AU COMANDAT articolul sufera pt ca nu mai pot face smekerii de cand cu noul sef de la radauti.p.s.nu am vazut nici un randulet despre cel care a condus cea mai tare grupare si despre care au "urlat" televiziunile si presa centrala zile in sir:TATA FEDEA!kum de ai "UITAT" ?!?!
2.   Evident trimis de
(12 iun 2010, 16:25:56
si din alte articole se observa ca cel care le-a tehnoredactat e batut de soare in cap .....auzi,cica " luptele intestine au dus la tradari de o parte sau de cealalta"
3.   Fara tradari trimis de
(12 iun 2010, 23:02:01
Cu traficul de tigari din shopuri toti sunt la curent,n-ai descoperit tu America!Dute-n vama din sute de masini ce se invart non-stop toti sar gardul si cumpara din shopurile noastre tigari sub obladuirea vamesilor bineinteles.Reportaje de 2 bani!Daca vrei ancheta fa ancheta daca vrei sa vinzi ziaru doar pentru titlu continua asa!!!Poate ne scrie un reportaj despre cati vamesi traficanti au fost arestati pentru tigari!!!!!!!!!!Niciunu frate !!!!!!!!!!!!Toti au dosare penale la DNA si toti continua sa faca trafic!!!!!!Ce sa le faca Fedea mah!!!!!Daca justitia nu face nimic poate un singur om sa rezolve?????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei