Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 iun 2010 - Anul XV, nr. 136 (4427)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

Absenţă motivată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A început mondialul.

N-aveam ce căuta acolo. Ne place, nu ne place, ăsta-i adevărul adevărat. Singurul pe care, dac-am avea necesara obiectivitate şi luciditate, s-ar cuveni să-l acceptăm. Şi de la care ar trebui să începem re-pornirea unei maşinării stricate. Nu numai fotbalul merge prost în ţara asta, ci... mai toate, da-i singurul domeniu în care n-avem cum da vina doar pe politică şi politicieni. Fotbalul urmează, adevărat, trendul general al ignorării şi neglijării resurselor proprii: aşa cum importăm castraveţi, aducem din străinătate şi fotbalişti, accentul deplasându-se, comod şi iresponsabil, de la ceea ce producem către ceea ce cumpărăm de afară.

Criza valorilor autohtone – despre care nu întâmplător şi nu degeaba vorbea Chivu – o exprimă cât se poate de clar dispariţia numelor româneşti din formulele de start ale marilor echipe europene.

Selecţionata Franţei, ţară care, oricum, are un campionat mai răsărit decât bicisnica noastră Ligă, are în componenţă 7 jucători ce evoluează în marile echipe engleze, 3 în Spania şi unul (Ribery) în Germania. Uruguay-ul are 3 în Italia, 2 în Portugalia, 4 în Spania, câte unul în Franţa şi Olanda. Până şi Argentina, cu unul dintre cele mai tari campionate din lume, are în formaţia de start la Mondiale 6 „italieni”, 5 „englezi”, 2 „spanioli” ş.a. Nigeria se laudă cu fotbalişti ce activează în marile echipe engleze (7), în Franţa (3), Spania (2), Germania (2). Ghanezii au jucători în Naţională legitimaţi în Anglia (3), Italia (4), Germania (3). Nu mai vorbim despre Olanda, Danemarca, Brazilia, Portugalia, dar ce să spunem despre ţări care au descoperit fotbalul odată cu televiziunea şi au împânzit marile echipe europene cu fotbalişti cotaţi la milioane de euro? Coasta de Fildeş a exportat 4 jucători în Anglia (Drogba şi Kalou la Chelsea!), 2 în Germania, 5 în Franţa, 2 în Spania. Până şi Naţionala Slovaciei are 20 (!) de fotbalişti în campionate străine (inclusiv Anglia, Italia, Germania, Franţa), iar mărunta Serbie nu mai puţin de 21, în vreme ce noi ne lăudăm cu o mână de români, mulţi tocind cu sârg băncile de rezerve!

Este cât se poate de semnificativ faptul că mari puteri în fotbal, adică Italia, Germania, Anglia, Spania, au selecţionatele alcătuite exclusiv din jucători ce activează în campionatele proprii, remarcabila lor capacitate productivă explicând locul şi rangul dobândit în ierarhia mondială. Aşa cum roşiile turceşti nu mai lasă loc pe tarabe pătlăgelelor autohtone, nici virtualii performeri băştinaşi nu mai află spaţiu de afirmare şi, mai ales, de confirmare, în echipele româneşti bucşite de străini.

Nu-s deloc xenofob şi, dacă pot fi suspectat de oarecari înclinaţii în favoarea unui naţionalism pozitiv şi temperat, n-aş crede că-s de condamnat dacă militez pentru respingerea mentalităţii „de ce să producem, când putem importa?” Nuanţată, desigur, fiindcă asta-i lumea de azi, în care circulaţia valorilor e-un bun câştigat – acceptabil câtă vreme nu dăunează grav exprimării capacităţilor creatoare autohtone. Echilibrul import-export stă nu numai la temelia oricărei economii statale sănătoase, ci, iată, şi în configurarea geografiei sportive în care, din când în când, performanţa autohtonă este chemată la raport. Vom rămâne într-un etern pe loc repaus dacă nu re-învăţăm să ne întoarcem ochii spre propria ogradă, din ce în ce mai pustie la capitolul valori în fotbal. Şi, desigur, s-ar cuveni să scoatem fotbalul românesc de sub dominaţia ipocrită, incultă şi afaceristă a unor manageri interesaţi doar de căptuşirea buzunarelor proprii. Dar, despre asta, cu alt prilej. Până atunci, vizionare plăcută a unui campionat mondial din care (pe bună dreptate) absentăm.

 

 

P.S.

Câtă minte au fotbaliştii noştri? Marea deziluzie ce poartă numele Tănase declară, în „Gazeta sporturilor”: „Sunt într-o scădere de formă slabă”. Logic şi potrivit axiomei că două negaţii dau o afirmaţie, ar trebuit citit că forma slabă a lui Tănase... e în scădere. Nu-i cazul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Absenţă motivată.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Absenţă motivată5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei