Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 iun 2010 - Anul XV, nr. 136 (4427)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Avertizare

Cod galben de caniculă la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Valul de căldură care s-a abătut asupra României se va resimţi din plin şi la Suceava, care va intra de astăzi sub incidenţa codului galben de caniculă.

Temperaturile ridicate din ultimele zile vor culmina sâmbătă şi duminică, când termometrele vor urca până aproape de 40 de grade Celsius, punând în pericol persoanele cu probleme de sănătate.

Conform avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de sâmbătă, de la ora 12.00, şi până duminică, la 18.00, se vor înregistra temperaturi care pot ajunge până la 35-36 grade Celsius, valori care vor crea disconfort termic.

 

Spitalele şi Ambulanţa, atenţionate de DSP să ia măsuri speciale pe perioada caniculei

Ieri, după avertizarea de cod galben emisă pentru zilele de sâmbătă şi duminică de meteorologi, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a trimis spitalelor şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă o notă prin care le-a reamintit măsurile ce trebuiesc luate în perioada de caniculă. Totodată, s-a luat legătura cu preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor Suceava, Doiniţa Cocriş, pentru ca şi farmaciile să acorde sprijin în cazul în care va fi necesar. Dacă temperaturile vor continua să crească şi se va trece la cod portocaliu, DSP va organiza puncte speciale pentru prim ajutor. 

Ministerul Sănătăţii a solicitat, ieri, direcţiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanţă şi unităţilor de primiri urgenţe reactivarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare.

De asemenea, tot ieri, într-o videoconferinţă cu personalul care activează în serviciile de urgenţă, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, a cerut măsuri pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă.

 

Recomandările medicilor pentru perioada de temperaturi excesive

Oficialul de la Bucureşti a solicitat serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. Direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi  identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui populaţiei apă şi ceai, a spus Arafat.

Ministerul Sănătăţii a solicitat autorităţilor locale evitarea instalării de corturi în stradă pentru acordarea de asistenţă medicală sau distribuţia de apă. Au fost atenţionate şi unităţile de primiri urgenţe pentru a asigura numărul optim de personal şi cantitatea de medicamente necesare în tratamentul afecţiunilor specifice caniculei.

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme,  Ministerul Sănătăţii a recomandat populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, să consume multe lichide, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau al celor puternic cofeinizate.

 

Măsuri anti-caniculă pe străzile Sucevei

Străzile Sucevei au fost stropite chiar de ieri la amiază cu apă rece de către auto-specialele firmei Rosal, la solicitarea municipalităţii sucevene, această măsură urmând să fie reluată şi în zilele de sâmbătă şi duminică.

De asemenea, la dispoziţia sucevenilor care se află pe stradă şi vor să se răcorească ori să bea apă, să nu se deshidrateze, sunt cinci cişmele publice, instalate în cele mai circulate zone din oraş.

Astfel, una dintre cişmele se află în zona staţiei de autobuze Orizont, din Burdujeni, alta la Piaţa Mare, lângă pescărie, una la colţul magazinului Bucovina, una la Nordic, în cartierul George Enescu, şi alta în Obcini, în dreptul magazinului Premier.

Odată cu declanşarea stării de cod galben de caniculă, la Casa de Cultură, la Centrul Comercial Zimbru, la Piaţa Mare şi la sediul Poliţiei Burdujeni au fost deschise centre de prim-ajutor, deservite de personal medical, care pot oferi îngrijirile necesare persoanelor afectate de căldură şi deshidratare. 

 

 

Petele solare şi perioadele caniculare

Specialiştii şi publicul larg sunt din ce în ce mai preocupaţi de misterioasa legătură dintre activitatea solară şi ce se petrece pe pământ. Iernile sunt din ce în ce mai friguroase, iar verile sunt caniculare. Willie Soon, astrofizician la Universitatea Harvard, descrie petele solare ca pe nişte „buzunare de magnetism” de mărimea unei planete prin care se revarsă surplusul de materie şi energie solară. O parte din acestea ajung în atmosfera terestră.  Atunci când apar petele solare, temperatura creşte, iar atunci când ele dispar, temperatura scade. De exemplu, între anii 1645 - 1715, nu au fost observate pete solare, aceasta fiind aşa-numita „mica eră glaciară”. Petele solare apar de obicei ciclic, la interval de 11 ani. Aşadar există perioade de activitate solară maximă (numite Solar Max) şi perioade de activitate minimă sau nulă (numite Solar Min).

S-ar părea că Soarele este mult mai activ începând cu acest an, că intră într-o perioadă de activitate maximă, după ce între 2007- 2009 s-a înregistrat o perioadă de activitate solară minimă. Acest lucru poate avea efecte negative asupra vieţii noastre.

Experţii prezic un maximum al activităţii solare (Ciclul Solar 24) în luna mai a anului 2013. Totuşi, acest ciclu va fi mult sub medie în ceea ce priveşte numărul maxim de pete solare ce se vor înregistra (circa 90). Cu toate acestea, chiar şi un astfel de ciclu redus ca intensitate poate provoca multă bătaie de cap pe Pământ, afectând infrastructura cu un înalt grad de dezvoltare tehnologică.

Vorbim aici de reţelele electrice computerizate, sistemele de navigare navală şi aeriană pe bază de GPS, serviciile financiare şi radiocomunicaţiile globalizate, toate se pot bloca din cauza unei activităţi solare intensificate.

Emil TURCU,
Observatorul Astronomic/Planetariul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cod galben de caniculă la Suceava.
 Vizualizări articol: 805 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 4 voturi
Cod galben de caniculă la Suceava4.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei