Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 iun 2010 - Anul XV, nr. 136 (4427)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Finanţare

13 miliarde de euro pentru proiectele de dezvoltare rurală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, a anunţat ieri la Suceava că prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, până în anul 2013, va fi disponibilă o sumă totală de circa 13 miliarde de euro, fonduri destinate proiectelor din mediul rural. Mihai Dumitru a precizat că din totalul sumelor disponibile, 8,1 miliarde de euro sunt fonduri europene, trei miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională, iar diferenţa este asigurată din contribuţia privată a beneficiarilor proiectelor.

Ministrul Agriculturii a spus că aceşti bani vor intra în economia rurală până în anul 2013 şi vor fi cheltuiţi până în 2015.

„Am venit la Suceava să lansăm mai multe produse noi care să aducă finanţarea necesară pentru dezvoltarea economiei rurale româneşti şi să aducă acel impuls necesar repornirii creşterii economice în România. Sperăm ca prin pachetele de măsuri pe care le dezvoltăm în această perioadă să repornim această creştere economică, să dezvoltăm investiţiile, să generăm creştere economică şi în final bunăstare”, a spus Dumitru. El a subliniat că în ceea ce priveşte finanţarea agricolă, rata de absorbţie a fondurilor europene este mai mare decât în cazul fondurilor structurale.

În acelaşi timp, Mihai Dumitru a explicat că din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală sunt semnate 11.300 de contracte de finanţare, cu 2,4 miliarde de euro deja contractaţi. El a mai spus că în perioada următoare urmează ca pe măsura 3.2.2 din PNDR, pentru modernizarea satului românesc, să fie semnate contracte în valoare de peste un miliard de euro, fonduri care vor fi folosite pentru investiţii în infrastructura rurală, respectiv drumuri, reţele de apă şi canalizare, precum şi pentru diverse servicii sociale, culturale şi de sănătate.

„La încheierea măsurii 3.2.2, fiecare a cincea comună din România va primi finanţare europeană pentru rezolvarea unor probleme”, a subliniat Mihai Dumitru.

 

Populaţia activă din agricultură ar trebui să se îndrepte spre activităţi neagricole

Mihai Dumitru a mai spus că în momentul de faţă România are cea mai mare populaţie activă ocupată în agricultură dintre statele Uniunii Europene, motiv pentru care performanţa agricolă este cu mult diminuată faţă de celelalte state europene.

„Acest lucru ne determină să luăm măsuri pentru a creşte productivitatea şi pentru a elimina din forţa actuală de muncă activă din agricultură. Această forţă de muncă trebuie să meargă în altă parte. Şi dacă vrem să o păstrăm în ruralul românesc, dacă vrem ca satele să rămână populate, trebuie să le oferim o altă alternativă. Şi această alternativă constă în dezvoltarea de activităţi economice neagricole”, a subliniat ministrul Agriculturii. Dumitru a adăugat că pentru aceasta este nevoie de dezvoltarea microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii din mediul rural, prin promovarea de proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

El a explicat că instrumentele de garantare a creditului rural reprezintă o facilitate pentru cei care vor să dezvolte iniţiative în mediul privat.

 

„Importăm foarte multă carne şi legume”

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a declarat că, în prezent, în România există un dezechilibru între sectorul animal şi cel vegetal. „Acum ne-am orientat cu prioritate către sectorul animal. Şi asta pentru că avem o pondere mult mai mare a sectorului vegetal în structura producţiei agricole. Acest lucru nu ne permite să valorificăm superior producţia vegetală în produse cu valoare adăugată ridicată”, a spus Dumitru. El a arătat că în prezent România importă foarte multă carne de porc şi de pasăre, dar şi fructe şi legume.

„Trebuie o reechilibrare, pentru că nu este nici un motiv pentru care România să nu poată produce aceste produse în ţară. Însă avem nevoie de investiţii sustenabile şi susţinute pentru a corecta aceste probleme”, a încheiat Mihai Dumitru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 13 miliarde de euro pentru proiectele de dezvoltare rurală.
 Vizualizări articol: 1223 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
13 miliarde de euro pentru proiectele de dezvoltare rurală3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei