Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iun 2010 - Anul XV, nr. 135 (4426)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Afaceri mănoase

De la ţigările din duty-free, la ferma de tăuraşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ce au în comun o fermă de tăuraşi şi ţigările fără taxe? Simplu, administratorul unui magazin duty-free. Se numeşte Dionisie Malanciuc şi în câţiva ani a adunat o mică avere la Siret şi Văşcăuţi. El spune că din credite, multă sudoare şi muncă cinstită. Vecinii au însă o altă variantă şi cred că succesul în afaceri pleacă de la magazinul duty-free din Vama Siret, la care Malanciuc este administrator. De altfel, când vine vorba de controalele pe care autorităţile vamale le-au întreprins la acest magazin, Dionisie Malanciuc preferă tăcerea. Asta în ciuda celor două amenzi pe care societatea le-a încasat pentru că el, administratorul magazinului de la Siret, a refuzat cu bună ştiinţă să pună la dispoziţie rolele jurnal. Aceste role jurnal l-ar putea băga în mizerie pe Malanciuc, dar nu în cea de la ferma de tăuraşi pe care o are la Văşcăuţi, ci în balega infracţionalităţii.

Rolele jurnal pe care administratorul magazinului duty-free aflat în proprietatea SC Euro Trade Invest SA Poşta Câlnău reprezintă o evidenţă a persoanelor care au cumpărat ţigări şi băuturi alcoolice. Iar dacă se constată că o parte dintre cumpărători sunt fictivi, aşa cum este cazul unui alt magazin duty-free din Vama Siret, administratorul şi angajaţii se aleg cu dosare penale.

 

Unii au fost fraieri. Alţii nu.

Războiul cu magazinele duty-free a început în toamna anului trecut. Mai multe controale ale Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava au scos în evidenţă grave încălcări ale legislaţiei. Din 14 controale, în nouă cazuri s-a impus aplicarea unor sancţiuni contravenţionale. Până acum, singurii care par să fi căzut în plasă sunt administratorii magazinului duty-free aflat în proprietatea SC Emptor SRL Bucureşti. Aceştia au făcut imprudenţa să predea rolele jurnal, iar inspectorii vamali au descoperit astfel câteva sute de cumpărători fictivi. Cu alte cuvinte, oameni care nu au trecut frontiera în anumite zile, alţii care aveau paşapoarte expirate şi nu mai plecaseră din ţară de luni de zile, apăreau drept cumpărători de ţigări. Furtul de identitate face deja obiectul unui dosar, care este aproape de a fi trimis Poliţiei şi Parchetului pentru continuarea cercetărilor.

Nu de aceeaşi naivitate au dat dovadă şi administratorii celorlalte trei magazine duty-free din Vama Siret, aflate în proprietatea SC Euro Trade Invest SA Poşta Câlnău, SC Transeuro Import Export SRL Constanţa şi SC Heinrig Impex SRL Bucureşti. Aceştia au refuzat să prezinte la control rolele jurnal, astfel încât este imposibil de aflat numele celor care au achiziţionat ţigări.

 

Două amenzi pentru refuzul de a preda rolele jurnal

Un caz aparte este al firmei SC Euro Trade Invest SA, care în decurs de doar trei luni a primit două amenzi, fiecare în valoare de 25.000 de lei. În ambele cazuri este vorba de refuzul de a preda rolele jurnal.

„Deoarece la data controlului (n.a. – 16 septembrie 2009) societatea nu a pus la dispoziţia organelor de control rolele jurnal în care se regăsesc toate datele înscrise în bonurile fiscale la punctul de lucru din incinta Biroului Vamal Siret din datele de 3, 5, 10 şi 17 iulie 2009, respectiv 10 septembrie 2009, societatea a fost invitată să prezinte documentele în termen de cinci zile de la data primirii invitaţiei, care a fost primită pe data de 29 octombrie 2009”, se arată în raportul pe care inspectorii vamali l-au întocmit.

Cum administratorul Dionisie Malanciuc a refuzat şi în continuare să prezinte la control rolele jurnal, pe 2 februarie 2010, SC Euro Trade Invest SA a fost amendată cu 25.000 de lei. Procedura a fost reluată de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava, cu acelaşi rezultat. A urmat o nouă amendă, aplicată în cursul lunii mai a anului 2010, tot pentru acelaşi refuz. Ambele sancţiuni contravenţionale au fost contestate la Judecătoria Rădăuţi şi se află în curs de soluţionare.

 

Malanciuc: „Eu sunt un simplu angajat”

Chiar dacă ar trebui să aibă o explicaţie pentru refuzurile repetate de a pune la dispoziţia inspectorilor vamali rolele jurnal, Dionisie Malanciuc preferă să păstreze tăcerea.

„Ştiţi adresa şi numărul de telefon de la firmă, puteţi vorbi cu şeful meu direct, sau la biroul de relaţii cu clienţii, eu nu am nimic de comentat. Sunt un simplu angajat care este plătit pentru munca pe care o prestează la firma respectivă”, a fost singura declaraţie a lui Malanciuc pe această temă.

Întrebat care sunt legăturile cu poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Siret, Dionisie Malanciuc le-a caracterizat drept „strict profesionale”. Totuşi, administratorul magazinului duty-free aflat în proprietatea SC Euro Trade Invest SA Poşta Câlnău a negat că ar fi vândut marfă unor clienţi inexistenţi.

„Nu există oameni care să nu fi trecut frontiera şi să fi cumpărat marfă din magazinul duty-free administrat de mine. Nu ştiu ce vreţi dumneavoastră”, s-a limitat să spună Dionisie Malanciuc.

 

O afacere înfloritoare

În timpul liber, Dionisie Malanciuc se ocupă şi de bunul mers al unei ferme de tăuraşi. Se plânge că-i merge „chiar foarte prost” şi că toată averea sa este rodul muncii cinstite.

„Am credite în bancă, nu am băgat mâna în buzunarul nimănui. Nu derulez decât afaceri legale, la care plătesc taxe şi impozite la stat. Sunt un om cât se poate de corect”, a precizat Malanciuc.

A mai ţinut să spună că este la curent cu fotografierea de către ziariştii cotidianului „Monitorul de Suceava” a casei şi a fermei pe care le deţine şi a negat că ar avea legături de afaceri cu anumiţi oameni de afaceri cu pensiuni în Mălini, unde s-ar ţine şuete politice.

 

Vecinii spun că Malanciuc le-a oferit ţigări la vânzare

Oamenii care locuiesc în apropierea fermei lui Dionisie Malanciuc vorbesc cu fereală despre cum s-a ridicat afacerea cu tăuraşi. „Nu pot să vă spun prea multe de unde are banii. Se vorbeşte că afacerile le face cu banii din vânzarea ţigărilor şi băuturilor din vamă. El mi-a spus şi mie acum vreo trei ani dacă nu vreau ţigări. Şi dacă mi-a spus mie ştiu că vinde şi la alţii”, a mărturisit unul dintre oamenii din Văşcăuţi.

Bărbatul a ţinut să menţioneze că administratorul unei ferme similare deschisă în apropiere abia reuşeşte să supravieţuiască.

„Celălalt merge greu cu ferma, are femeia plecată în Italia ca să adune bani de motorină, să poată aduce produsele acasă. Aici (n.a. - la ferma lui Malanciuc) merge altfel, e altă poveste. A rupt cositoarea anul trecut şi a doua zi s-a dus şi a cumpărat una nouă. Se extinde, construieşte o altă clădire acum, şi se vede treaba că-i taie coasa”, a adăugat un alt vecin.

În prezent, ferma lui Dionisie Malanciuc are în jur de 45 de animale, atât vaci, cât şi tăuraşi, iar lângă o clădire ridicată în urmă cu mai mulţi ani pe terenul arendat la Văşcăuţi se construieşte acum o altă clădire, probabil un grajd.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la ţigările din duty-free, la ferma de tăuraşi.
 Vizualizări articol: 1305 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 5 voturi
De la ţigările din duty-free, la ferma de tăuraşi1.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vaca buna de lapte e in coma trimis de
(11 iun 2010, 16:42:33
Magazinele DUTY FREE din vama Siret au fost pana acum o vaca forte buna de lapte pentru toata lumea,vamesi ,politisti si nu numai de frontiera toata spuma din Suceava,parlamentari,senatori, toti oameni de afaceri cu relatii chiar si ziaristi au cumparat din acest magazin fara sa treaca fromtiera,acum cand vaca nu mai da lapte incep sa se dea in gat uni pe altii ca asai romanu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei