Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 apr 2010 - Anul XV, nr. 83 (4374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Copii îmbolnăviţi de TBC de propriii părinţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

21 de copii din judeţ cu vârste până în 14 ani suferă de tuberculoză, minorii fiind descoperiţi cu această maladie în urma unor controale de rutină. Medicii suceveni cred că, în realitate, în judeţ există mult mai mulţi copii cu TBC şi spun că, chiar şi la nivel de statistică oficială, numărul minorilor purtători ai bacilului Koch este destul de ridicat.

Potrivit dr. Maria Muha,coordonatoarea programului judeţean de TBC şi şefa secţiei de Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Suceava,majoritatea copiilor tuberculoşi sunt îmbolnăviţi de propriii părinţi, care refuză spitalizarea şi nici nu iau măsuri care să-i protejeze pe cei din jurul lor.

„Transmiterea se face de la omul bolnav la cel sănătos, iar de obicei sursa este un membru al familiei, în general părinţii. Tuşesc în faţa lor, strănută ori mănâncă din vase pe care le folosesc şi cei mici. Bacilul se transmite foarte uşor, iar copiii, având o imunitate scăzută, sunt cei mai vulnerabili“, a explicat Maria Muha.

 

Dr. Maria Muha: „Este nevoie de redeschiderea Sanatoriului de la Solca”

Coordonatoarea programului judeţean de TBC a atras atenţia asupra problemelor cu care medicii specialişti se confruntă în prezent, accentuând pe chimio-rezistenţa pacienţilor la tratament, lipsa unui spaţiu special şi separat pentru internarea acestora şi, nu în ultimul rând, pe deficitul de personal mediu-sanitar din secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Suceava.

Pentru tratarea pacienţilor care au dezvoltat rezistenţă la terapie, dr. Maria Muha a adus în atenţia autorităţilor sanitare locale şi judeţene necesitatea redeschiderii Sanatoriului de la Solca, unitate în care această categorie de bolnavi şi-ar putea continua tratamentul în condiţii de izolare, astfel încât să fie eliminat riscul de contagiozitate. Medicul a explicat că în toată Moldova există un singur sanatoriu de excelenţă pentru aceşti pacienţi, care nu face faţă în condiţiile în care Suceava are foarte mulţi bolnavi rezistenţi la terapie. Potrivit dr. Maria Muha, în 2009 au fost 77 astfel de pacienţi. 

 

Personal “îmbătrânit şi pensionabil”, în secţia de Pneumoftiziologie Suceava

“Aş vrea să rezolv problema locaţiei pentru bolnavii chimio-rezistenţi şi sper că se va reuşi redeschiderea Sanatoriului de la Solca. Ar fi benefic pentru pacienţii care nu pot fi izolaţi la spital, întrucât este nevoie chiar şi de trei luni până la negativarea lor, iar durata medie acceptată de CAS este de 40 de zile. Avem bolnavi care nu se negativează nici în 60 de zile, avem bolnavi chimio-rezistenţi aflaţi la al treilea tratament. Aceşti pacienţi pun mari probleme, pentru că ei transmit acest microb greu de învins, iar  tratamentul are costuri ridicate şi o toxicitate mare pentru organism”, a subliniat medicul.

Coordonatoarea programului judeţean de TBC a adăugat că deficitul de personal la nivel local este o altă problemă pentru cei care lucrează în domeniul pneumoftiziologiei, atât în secţii cât şi în laboratoare, unde personalul e “îmbătrânit şi pensionabil”. Dr. Muha a arătat că, la Spitalul Suceava, în sectorul pe care îl conduce, sunt doar şapte asistente medicale deşi ar fi nevoie de 12.

Înfiinţarea unui laborator de bacteriologie în locul fostei secţii de neurologie a Spitalului Suceava, unde să se poată realiza antibiogramele, pentru o diagnosticare corectă, reprezintă o altă nevoie a medicilor pneumologi suceveni, în condiţiile în care, în prezent, acestea se realizează la Iaşi.

În 2009, în judeţul Suceava au fost înregistrate 449 de cazuri de TBC la adulţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copii îmbolnăviţi de TBC de propriii părinţi.
 Vizualizări articol: 1603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Copii îmbolnăviţi de TBC de propriii părinţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei