Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 apr 2010 - Anul XV, nr. 83 (4374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plata indemnizaţiilor eroilor-martiri şi a luptătorilor din revoluţie, eşalonată pe trei ani

Luni, 12 Aprilie 2010 (18:21:38)

Plata indemnizaţiilor acordate în baza Legii 341/2004 în semn de recunoştinţă faţă de eroii-martiri şi luptătorii din Revoluţia din decembrie 1989 ar putea fi eşalonată pe trei ani, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind eşalonarea plăţii indemnizaţiilor prevăzute de Legea 341/2004 a fost pus, luni, în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Potrivit proiectului de act normativ, plata drepturilor restante cu titlu de indemnizaţii, cuvenite în temeiul Legii 341/2004, va fi eşalonată pe o perioadă de trei ani. De această măsură ar putea fi afectate persoanele care beneficiază de indemnizaţii pentru cei ce şi-au jertfit viaţa sau care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează, în nota de fundamentare care însoţeşte documentul, că măsura este luată "în scopul reducerii cheltuielilor efectuate de la bugetul de stat".

În proiectul de act normativ se mai arată că principalele caracteristici ale politicii fiscal-bugetare în perioada următoare trebuie să fie subordonate obiectivelor de susţinere a creşterii economice şi de reducere a inflaţiei şi a deficitului bugetar. În aceste condiţii, pentru anul 2010 se preconizează integrarea politicii fiscal-bugetare în ansamblul politicilor macroeconomice formulate pentru perioada imediat următoare pentru menţinerea deficitului bugetar în limite sustenabile, susţin iniţiatorii proiectului.

"Pentru păstrarea echilibrului bugetului de stat, sunt necesare unele măsuri menite să menţină volumul cheltuielilor la un nivel care să permită evitarea apariţiei unor dificultăţi în sistemul de plată a drepturilor restante stabilite în temeiul legilor cu caracter special", se mai arată în nota de fundamentare.

În ce priveşte impactul macroeconomic pe care îl va avea această măsură, Ministerul Muncii precizează că proiectul de act normativ vizează "eşalonarea cheltuielilor bugetare ale anului 2010 şi ale următorilor doi ani, în vederea susţinerii eforturilor de reducere a deficitului bugetar".

Totodată, iniţiatorii proiectului de OUG mai precizează că în perioada următoare vor fi eliberate de către Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluţionarilor (SSPR) circa 5.000 de noi certificate emise conform Legii 341/2004.

"Acest fapt presupune atât plata indemnizaţiilor curente, cât şi plata unor sume restante, începând cu anul 2004. Efortul financiar pe care îl presupune plata în anul 2010 a indemnizaţiilor restante cuvenite acestor persoane se estimează la suma de 478.065.000 lei. Prin eşalonarea plăţilor restante pe o perioadă de trei ani, cheltuielile aferente anului 2010 se reduc cu două treimi din suma totală estimată a fi achitată", se mai arată în nota de fundamentare.

Iniţiatorii proiectului susţin că aprobarea actului normativ ar avea efecte pozitive în menţinerea echilibrului bugetului de stat.

Indemnizaţiile se stabilesc prin aplicarea unor coeficienţi (de la 1,10 până la 2,00, respectiv de 0,6, în cazul indemnizaţiilor lunare) asupra salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

"Având în vedere faptul că certificatele doveditoare ale calităţii de revoluţionar au fost eliberate de către SSPR cu mare întârziere, casele teritoriale de pensii se află în situaţia de a efectua plăţi restante aferente unor perioade de 5- 6 ani, dar şi presiunile şi riscurile determinate de evoluţia economică internă şi externă pentru susţinerea creşterii economice şi reducerii inflaţiei, se impune eşalonarea plăţii drepturilor restante, cu titlu de indemnizaţii, cuvenite în temeiul Legii nr. 341/2004", se mai arată în nota de fundamentare.

Proiectul de OUG va fi în dezbatere publică până în 21 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plata indemnizaţiilor eroilor-martiri şi a luptătorilor din revoluţie, eşalonată pe trei ani.
 Vizualizări articol: 1047 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plata indemnizaţiilor eroilor-martiri şi a luptătorilor din revoluţie, eşalonată pe trei ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei