Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 mar 2010 - Anul XV, nr. 63 (4354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dramatic

Pensionarii se împrumută la CAR pentru a plăti datoriile copiilor ajunşi în şomaj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tot mai mulţi pensionari suceveni lasă deoparte propriile probleme legate de pensiile mici, scumpiri şi boală şi se lasă copleşiţi de sentimentele de responsabilitate faţă de copii şi nepoţi, ajunşi în şomaj şi cu probleme financiare.

Pentru a-i ajuta pe aceştia să facă faţă ratelor la bănci sau cheltuielilor de întreţinere, bătrânii recurg la împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) şi speră să trăiască suficient pentru a returna banii împrumutaţi.

Numai de la începutul acestui an, 2100 de pensionari s-au împrumutat de la CARP Suceava, majoritatea cu sume între 2.000-2.500 lei. Preşedintele CARP, Dumitru Savu, şi contabila şefă Ana Negru ne-au spus că, dacă în anii precedenţi împrumuturile se făceau majoritar pentru mici investiţii în casă- renovări, instalarea de centrale termice sau achiziţia unor aparate electrocasnice, în acest an cei mai mulţi care au solicitat împrumuturi au făcut-o pentru a-şi ajuta copiii sau nepoţii care au credite la bănci şi au rămas fără slujbe, fiind astfel în imposibilitatea de a mai plăti ratele. De altfel, atât în 2009, cât şi în 2010 a crescut foarte mult numărul noilor înscrişi; din 7 ianuarie 2010 în CARP Suceava s-au înscris 420 de noi membri.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Suceava are 23.460 de membri cotizanţi, dintre care 13.000 sunt numai în municipiul Suceava. Numărul mare de membri a permis instituţiei să scadă dobânda la împrumuturi, de la 15%, cât a fost în urmă cu câţiva ani, la 8%, ceea ce a făcut ca numărul celor care apelează la un astfel de credit să crească spectaculos.

În 2009, CARP Suceava a avut 12.000 de contracte de împrumut. În oraş, suma medie pe care o împrumută un pensionar este de 2.500 de lei, iar în mediul rural, de 2.000 de lei.

 

Din împrumut în împrumut, între Paşte şi Crăciun

Printre cazurile mai dramatice povestite de Ana Negru se numără cel al unei pensionare din Suceava, a cărei fiică şi-a abandonat soţul şi cei doi copii. Recent, unul dintre copii, în vârstă de 8 ani, a fost depistat cu o boală de inimă şi bunica a împrumutat bani de la CARP pentru a-i da ginerelui ei, să meargă cu copilul la tratament la Iaşi.

Un alt caz este al unei pensionare din Salcea a cărei fiică a murit în Germania. Femeia a luat bani de pe la cunoştinţe şi prieteni pentru a o aduce acasă s-o înmormânteze. Recent, i-a murit şi soţul, şi ea se împrumută periodic la CARP pentru a plăti din datoriile care i-au rămas.

Suma maximă pe care o poate împrumuta un membru CARP este de 8.000 de lei, returnabilă în 20 de rate. La semnarea contractului are nevoie obligatoriu de unu-trei giranţi, pensionari de stat. Practic, dintre cei aproape 23.500 de membri, doar 10 la sută nu au luat niciodată împrumuturi.

Când vin să ia banii sunt extrem de discreţi, nu vor să vorbească de situaţia care i-a determinat să ceară împrumutul, par a se jena că sunt nevoiţi să apeleze la această formă de ajutor.

„Acum au început să vină şi cei cu pensii mai mici, care împrumută câte 1.000 de lei, să aibă şi ei ceva pe masa de Paşti”, spune Dumitru Sava.

Mia de lei o dau înapoi în maxim un an, uneori până înainte de Crăciun, pentru ca de sărbătorile de iarnă să se mai poată împrumuta o dată. Sunt buni platnici, doar în situaţii excepţionale întârzie cu ratele şi CARP este nevoită să apeleze la Casa Judeţeană de Pensii pentru recuperarea banilor. Din miile de pensionari cu credite, doar 16 sunt pe lista restanţierilor la plată.

 

Aproape 600 de membri CARP au peste 85 de ani

Cotizaţia de membru CARP este de cinci lei lunar, din care trei lei merg la ajutorul pentru înmormântare. Aceasta este o sumă care se achită urmaşilor, stabilită în funcţie de perioada de cotizare. De exemplu, pentru o perioadă de cotizare cuprinsă între trei luni şi un an, ajutorul de înmormântare este 100 de lei, iar pentru 44 de ani de cotizare suma este de 990 de lei. La o medie de 15 ani vechime, ajutorul este de 600 de lei. Diferenţa din cotizaţie se constituie într-un fond social, pe care cotizantul îl poate retrage oricând, integral, dacă se retrage din CARP şi nu are împrumuturi contractate.

Mai menţionăm că în CARP Suceava sunt 586 de membri care au peste 85 de ani. Cel mai în vârstă este Carol Lemnic, care are 101 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii se împrumută la CAR pentru a plăti datoriile copiilor ajunşi în şomaj.
 Vizualizări articol: 1553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Pensionarii se împrumută la CAR pentru a plăti datoriile copiilor ajunşi în şomaj3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei