Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 feb 2010 - Anul XV, nr. 48 (4339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Aberant

După 50 de ani de plătit corect la Termica, s-au trezit fără apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de locatari de la Asociaţia de proprietari Ion Vodă Viteazu stau de două săptămâni fără apă caldă la robinete, deşi blocurile în care locuiesc nu au nici măcar un leu restanţe la Termica. În această asociaţie sunt patru blocuri, din care două au facturile achitate integral, iar la două sunt restanţe de 370 de milioane de lei vechi. Asociaţia a făcut demersurile pentru a-i acţiona în instanţă pe datornici, dar asta nu-i încălzeşte cu nimic pe cei care au plătit şi se spală la lighean. Majoritatea celor care nu au datorii sunt pensionari, dar printre locatari sunt şi familii cu copii.

Codrean Gheorghian stă la scara A, în blocul B3. Are 83 de ani şi nu a avut un leu datorie la întreţinere, toată viaţa. „Este o aberaţie, dacă plătesc, de ce să-mi oprească apa caldă?! Iar ne întoarcem în comunism, toţi pentru unul şi unul pentru toţi? Am ajuns să nu mă mai spăl dimineaţa, că nu mă pot spăla cu apă rece. E aşa de greu să blindeze conductele la cei care nu plătesc şi apoi să-i pună pe ei să achite rebranşarea?”, întreabă retoric bătrânul.

Din pensia de 1.240 de lei, în decembrie şi ianuarie a plătit întreţinerea câte 240 de lei. Face economii la sânge, în cele două camere deschide alternativ repartitoarele, noaptea în dormitor şi ziua în sufragerie, unde stă la televizor. În baie şi bucătărie a uitat de când nu le-a mai deschis şi, cu toate acestea, încălzirea nu scade sub 180 de lei.

„Iarna nu ne permitem să punem nici un ban deoparte, pensia soţiei se duce toată pe medicamente şi din pensia mea plătim întreţinerea şi celelalte cheltuieli ale casei”, mai spune Codrean Gheorghian.

La scara următoare, aceeaşi situaţie. Elena Bulmez are pensie 370 de lei şi factura la încălzire a fost 115 lei.

„Scara noastră plăteşte prima, de fiecare dată. Suntem la zi, niciodată nu am fost datori şi acum încălzim apa în oale şi ni le turnăm în cap ca să ne spălăm. Dacă era vară, ne mai duceam la apa Sucevei să ne mai săpunim, acum ce să facem?”, îşi sfărâmă degetele femeia.

 

„În 50 de ani, de când stau aici, nu a fost sistată apa caldă niciodată”

Vecinul ei, Ioan Păşcăluţ, are 85 de ani şi altă metodă de a se „spăla”: pe cap cu spirt, pe corp cu un prosop umed. Sunt oameni bătrâni şi bolnavi şi nu sunt dispuşi să experimenteze duşurile reci. Decizia Termica de a le sista apa caldă i-a luat complet prin surprindere.

„Nici pe vremea lui Ceauşescu nu ni s-a oprit niciodată apa caldă. La fel, după 1990, în afara perioadelor de revizie. În 50 de ani, de când stau aici, nu a fost sistată apa caldă niciodată”, a precizat bătrânul.

Un alt locatar, Dorel Sniatowschi, are noroc că soţia sa poate face duş la serviciu, iar el merge în apartamentul fiicei lor. El ne spune că printre locatari circulă o poveste potrivit căreia Termica nu-i mai păsuieşte pe cei cu datorii pentru a-i ridica oraşul în cap primarului Ion Lungu şi a avea un instrument de presiune asupra acestuia, ca să nu închidă societatea de termoficare. În acest sens, argumentează cu situaţiile din anii precedenţi, când pentru datorii de câteva sute de milioane de lei vechi Termica nu recurgea la sistarea apei calde.

„Nici nu am crezut că putem ajunge în situaţia asta. Fiind şi prima dată când ni se întâmplă, nici măcar nu am ştiut cum să procedăm. Poate trebuia încercat să se recupereze banii de la datornici mai devreme, după prima factură neachitată”, crede locatarul.

Aceeaşi părere o are şi un tânăr care stă cu chirie în blocul celor fără datorii, Lucian Şalvar. „Fac baie la mama. Toată vara am stat fără apă caldă, din cauza lucrărilor. Acum ne-au debranşat pentru datorii, deşi suntem cu toate facturile la zi. Asociaţia îi dă în judecată pe datornici, durează procesul cel puţin până la vară, când apa se sistează iar, de data aceasta pentru revizie. Ce facem, ne punem boiler?”, vrea să ştie Lucian.

În asociaţia Ion Vodă Viteazu, toţi datornicii stau în blocurile C3 şi C4, dar asta nu a împiedicat societatea Termica să oprească apa caldă la toată lumea. Cea mai mare sumă o are de achitat o femeie cu doi copii. Suma se ridică la aproape 125 de milioane de lei vechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După 50 de ani de plătit corect la Termica, s-au trezit fără apă caldă.
 Vizualizări articol: 710 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
După 50 de ani de plătit corect la Termica, s-au trezit fără apă caldă4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Danuta trimis de
( 1 mar 2010, 09:30:12
Danuta asta si-a facut un scop �n viata din a ataca Termica. Daca ne uitam la toate articolele anti-Termica din ultimii ani, vom vedea ca sunt semnate de Danutahappy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei