Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 feb 2010 - Anul XV, nr. 30 (4321)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Războiul pădurilor, un nou pas

Fondul Bisericesc cere Direcţiei Silvice să stopeze exploatarea pădurilor deja preluate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Disputa privind dreptul de proprietate şi exploatare a pădurilor pe care Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina le-a câştigat printr-o hotărâre judecătorească definitivă pronunţată de Curtea de Apel Timişoara a bifat un nou episod. Cel în care reprezentanţii Fondului au cerut Direcţiei Silvice Suceava să stopeze exploatarea de masă lemnoasă din pădurile pentru care s-a finalizat deja executarea silită.

Într-un comunicat semnat de ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi Vasile Tudor, avocat al Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava sunt atenţionaţi să stopeze exploatarea de pe suprafeţele de pădure pentru care s-au încheiat procese verbale de preluare.
Este vorba de o suprafaţă de 125.733,26 hectare de vegetaţie forestieră, care a fost predată Fondului Bisericesc, în perioada 28 ianuarie - 3 februarie 2010, de către executorul judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu până când Judecătoria Suceava a decis suspendarea provizorie a executării silite.
„Atragem atenţia reprezentanţilor debitorilor că exploatarea ulterioară predării prin executarea silită a suprafeţei de 125.733, 26 ha teren cu destinaţie forestieră constituie infracţiunea prev. de art. 108 din Codul silvic şi art. 208-209 Cod penal. Debitorii au obligaţia de a respecta hotărârea judecătorească pusă în executare, în caz contrar fiind aplicabile disp. art. 271 Cod penal privind infracţiunea de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti”, se arată în comunicatul Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.

 

„Suspendarea executării, valabilă doar pentru pădurile care nu sunt predate”

Reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina susţin că suspendarea executării silite decisă de Judecătoria Suceava operează numai cu privire la pădurile care nu au fost predate. Asta înseamnă 41.080,24 hectare, dintr-un total de 166.813,50 hectare la cât se referă hotărârea Curţii de Apel Timişoara.
„Hotărârea de suspendare nu produce efecte asupra proceselor verbale încheiate de executorul judecătoresc în perioada 28 ianuarie-3 februarie 2010 prin care a fost îndeplinită executarea prin predarea imobilelor în suprafaţă de 125.733, 26 ha. Actul de executare finalizat nu poate fi afectat de suspendare”, se arată în comunicatul semnat de ÎPS Pimen şi avocatul Vasile Tudor.
În acelaşi document, reprezentanţii Fondului Bisericesc le solicită celor de la Direcţia Silvică Suceava să asigure paza şi protecţia pădurilor de pe cele 125.733,26 hectare predate de executorul judecătoresc, invocând în acest sens prevederi din Codul Silvic.
„Din momentul predării silite a imobilelor în suprafaţă de 125.733,26 ha nici o persoană fizică sau juridică nu mai are dreptul de a exploata acest teren. Orice participaţie la nerespectarea hotărârii judecătoreşti şi a dreptului de proprietate a Fondului Bisericesc va atrage răspunderea penală”, se mai stipulează în comunicat.
Mai mult, reprezentanţii Fondului Bisericesc cer implicarea prefectului de Suceava în acest caz. „Considerăm că prefectul judeţului, în calitate de garant al respectării legii şi ordinii publice la nivel local, exercitând prerogativele care îi revin, va lua măsurile care se impun, şi în acest caz, pentru respectarea legalităţii şi a dreptului de proprietate al bisericii ortodoxe bucovinene”, se mai menţionează în comunicatul semnat de ÎPS Pimen şi avocatul Vasile Tudor.

 

Corpuri de pădure între 7 şi 20.000 de hectare

Cele 125.733,26 hectare de pădure preluate prin intermediul executorului judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu provin de la mai multe ocoale silvice din judeţ. Mărimea suprafeţelor executate silit diferă de la caz la caz, şi pleacă de la 7,365 hectare la Ilişeşti, pe raza Ocolului Silvic Solca, până la 20.414,19, la Seletin, pe raza Ocoalelor Silvice Falcău şi Brodina.
Lista completă a suprafeţelor pe care reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina susţin că le deţin în mod legal cuprinde 45 de cazuri distincte şi poate fi studiată în tabelul alăturat.

 

Director RNP: „Activitatea în păduri continuă normal”

Valerian Solovăstru, directorul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), are o cu totul altă opinie despre această situaţie. El a precizat că atât exploatarea de masă lemnoasă, cât şi activitatea în pădurile aflate în administrarea Direcţiei Silvice Suceava vor continua normal.
„Legea spune extrem de clar în ce condiţii şi cui anume se predă pădurea, nu aşa cum vrea un avocat sau oricine altcineva. Suntem obligaţi să administrăm pădurile din punct de vedere silvic, iar asta înseamnă inclusiv continuarea exploatărilor de masă lemnoasă. Dacă se va decide că pădurile trebuie predate către Fondul Bisericesc, să nu-şi facă griji, pentru că vor primi integral sumele de bani rezultate din exploatare”, a declarat şeful RNP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fondul Bisericesc cere Direcţiei Silvice să stopeze exploatarea pădurilor deja preluate.
 Vizualizări articol: 3897 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Fondul Bisericesc cere Direcţiei Silvice să stopeze exploatarea pădurilor deja preluate5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Preotii se vor bogati trimis de
( 6 feb 2010, 12:35:42
Pimen l-a ales pe diavol?

Isus spune: mai bine o camila prin gaura unui ac dacat un om bogat in imparatia tatalui meu.
2.   Foame trimis de
( 6 feb 2010, 12:43:20
mai ortohotilor flamanzi mai sunteti....nu o sa va ajunga niciodata...mai bine v-ati vedea de programa voastra pastorala daca stiti ce e aia...in curand veti avea bisericile goale si voi nici acu nu vedeti...rusine sa va fie...voi ar trebui sa luptati pt sufletele oamenilor,dar voi tot pt cele lumesti luptati...I.P.S. Pimen mai bine te-ai uita in teritoriu decat sa stai si sa studiezi arhive si legi s.a.m.d.
2.1  RE: Foame trimis de
( 6 feb 2010, 19:26:03
Ti s-a urcat putin protestantismul la cap.....
3.   Pacat! trimis de
( 7 feb 2010, 18:47:26
Cine se teme de D-zeu nu poate vorbi precum cei care il hulesc pe IPS Pimen care are vina ca vrea sa-si recupereze ceia ce au avut manastirile inainte de a fi luate de comunisti. Oare nu este destul de cand s-a luat si pana acum . De ce nu se implica si PREFECTURA in acesta problema ? De asemeni sant si multi cetateni care detin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile si nu au fost pusi in posesie. Oare n-ar fi timpul sa se respecte legea si de catre cei care sunt pusi sa vegheze la respectarea legii. As zice sa intrati in normalitate asa cum se cere intr-un stat de drept daca considerati ca Romania este un stat de drept.
4.   Offff popii astia!....nu se mai satura !!! trimis de
( 7 feb 2010, 20:24:17
Popii din zilele noastre au cam uitat de rugaciune, modestie si dragoste de aproape..... Impart doar samanta scandalului, se plimba in jeep-uri de n-spe mii de euro in timp ce o gramada de sarmani ceresc pe la portile bisericilor. Si ce fac in acest sens??? NIMIC !! Nu mai au Dumnezeu, nu mai au compasiune ! Doar BANi, BANI, BANI. Sa nu uitam ca popii au deja doua ocoale silvice in jud. Suceava si cu paduri nu bune, ci foarte bune. Cate scoli ati vazut renovate si cate familii sarmane ajutate cu banii proveniti de aici....? Eu niciuna! Si-au ingrasat burdihanele hraparete tinzand sa devina o noua INCHIZITIE. Mult prea mare putere! Pacat, caci aceste evenimente seamana doar ura si necredinta in sufletul credinciosilor.

Dar sa speram ca Domnul o sa ii pedepsesca dupa ceea ce poarta in negrele suflete invrasbite de patima banilor! Hoooo....ne faceti biserica strabuta de rusine lingailor si nesatulilor!!
5.   Fiti calmi va rog! trimis de
( 8 feb 2010, 10:27:11
Vad ca din ce in ce mai multi nemultumiti isi exprima comentarii la adresa ,,POPILOR' insa as recomanda sa aiba rabdare sa se aseze lucrurile si pe urma sa comenteze. Daca cer sa faca biserica acte de caritate atunci ar trebui sa spriline cu o vorba buna nu cu injurii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei