Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 feb 2010 - Anul XV, nr. 30 (4321)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Sfântul Eminescu?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O prostie gogonată! Românul, când n-are ce face, lungeşte lista sfinţilor. Îmi pare rău că trebuie s-o spun tocmai într-o gazetă suceveană, dar nici în cazul canonizării lui Ştefan cel Mare motivaţiile nu-s valide până la capăt. Mai degrabă aş zice că-i roada nebănuită a campaniei de „demitizare” susţinută de Boia&comp., o reacţie disproporţionată la adresa tentativei de detronare târzie dintr-o mitologie care, ca orice mitologie, nu-i scutită de exaltare, nici nu-i guvernată de echilibru. Coborârea din legendă şi reinsertarea într-o istorie revăzută şi adăugită se face, la rându-i, tot cu lipsă de echilibru, trecându-se, româneşte, dintr-o extremă în cealaltă: Ştefan n-ar fi decât un sangvinar fustangiu, cu ceva victorii asupra turcilor despre care se vorbeşte în exces, trecându-se sub tăcere înfrângerile şi acceptarea statutului de veşnic birnic.
Şi adepţii, şi contestatarii canonizării au avut la îndemână sumedenie de argumente. Ori că, vorba lui Ureche, voievodul a fost „om cu păcate”, „degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat”, tată denaturat cu peste 50 de copii din flori (inclusiv Rareş!) , ori că nici sanctificatul rege David n-a fost mai breaz, sfânta Maria Egipteanca era prostituată ş.a.m.d. Supremul argument: în popor i s-a spus „cel sfânt”. Numai că şi lui Dumitru Popescu i s-a spus, în popor, „Popescu-Dumnezeu” şi n-a văzut nimeni în asta temei de sanctificare... Tot în popor circulă expresia „a încurca borcanele”, cu certă aplicabilitate şi aici: o fi patriotismul rânduit între cele sfinte ca sentiment, dar biserica are canoanele ei, dumnezeirea e-a tuturor popoarelor lumii, şi nu-i destul să te afli în admiraţia naţiei pentru a urca în calendar. Iubirea de patrie dusă până la jertfă e una, sfinţenia e alta.
Prin tradiţie sunt stabilite cele şase condiţii în virtutea cărora se poate lua în discuţie sanctificarea: ortodoxia neîndoielnică, moartea martirică pentru dreapta credinţă, înfruntarea de suplicii pentru mărturisirea dreptei credinţe, puterea de a-şi închina viaţa celei mai desăvârşite trăiri morale şi religioase, puterea de a săvârşi minuni în viaţă şi după moarte, puterea de a apăra eroic credinţa şi Biserica Ortodoxă. Nu una singură, ci cât mai multe din cele şase condiţii se cuvin îndeplinite, astea-s regulile ortodoxiei, nu ştiu la alţii cum sunt. A-l trece pe Ştefan prin toată această grilă hiperexigentă nici nu-i posibil, nici n-are rost. Voievodul care doarme la Putna a fost un mare român (lăudat şi de Papă!), lui i se datorează în bună măsură dăinuirea noastră în acest binecuvântat spaţiu mioritic, trebuie lăsat ca icoană laică, într-un Pantheon imaginar, tot aşa cum în casele basarabenilor vedem înrămat chipul lui Eminescu.
Cât priveşte povestea cu sanctificarea poetului, e de tot râsul. Mai întâi c-a născocit-o o instituţie cvasi-inexistentă. „Liga scriitorilor români”, înregistrată la tribunalul din Cluj, nu-i reprezintă nici măcar pe scriitorii clujeni. Este vorba de câţiva veleitari care nu ştiu cum să facă să audă lumea de ei. Argumentaţia postată pe site-ul napocanews.ro e ineptă şi (fără voie) hazoasă: „având în vedere că se trage dintr-o familie ortodoxă...” Astea-s criterii? Păi şi Popescu-Dumnezeu... Că Eminescu a scris versuri cu tematică religioasă este cât se poate de adevărat, dar tot el a scris şi „Religia e-o frază de dânşii inventată / Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug”... Definiţia (scurtă) de dicţionar a „sfântului” este limpede şi restrictivă: „Persoană care şi-a consacrat viaţa apărării religiei şi care după moarte este considerată făcătoare de minuni.”
Nu-l putem introduce decât silnic pe Eminescu în acest strâmt... canon. Petre Ţuţea spunea că „un sfânt poate fi şi analfabet, dar e superior unui geniu, fiindcă ideea de sfinţenie e legată de ideea de minune. Un sfânt poate face o minune. Geniul face isprăvi, nu minuni.” Isprăvi care, în cazul Eminescu, se rânduiesc în alt etaj al patrimoniului spiritual românesc: sunt minunăţiile durute ale gândului înalt şi simţirii româneşti, dimpreună cu hotărâtoarea contribuţie la construirea limbii literare a naţiei, cel puţin echivalente cu ctitoririle de care se face caz în erminii.
Şi care fac posibilă aşezarea în pictura bisericii a chipului-icoană din care ne zâmbeşte galeş cântăreaţa Floarea Calotă, ori handbalista Mariana Târcă (au contribuit băneşte la restaurarea edificiului), în vreme ce figura lui Eminescu este acoperită pudic cu o perdeluţă taman în biserica în care a fost botezat – Uspenia din Botoşani. N-a dat bani, n-are dreptul să fie aşezat pe peretele cu ctitorii, deşi a ctitorit chiar limba în care preotul săvârşeşte slujba. Să-i dăm crezare lui Ţuţea şi să nu confundăm sfinţenia nici cu genialitatea, nici cu patriotismul. Una-i una, alta-i alta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Eminescu?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 23 voturi
Sfântul Eminescu?5.0523

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei