Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 feb 2010 - Anul XV, nr. 30 (4321)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Decizie DSP

“Casa Aristocrat” nu mai are voie să cazeze turişti până la elucidarea cauzelor intoxicaţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a emis ieri decizie de suspendare a activităţii hoteliere de la “Casa Aristocrat”, măsura urmând a fi ridicată după elucidarea cauzelor care au dus la intoxicarea colectivă.
Ieri, directorul instituţiei, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat că pensiunea nu mai are voie să cazeze turişti, însă restaurantul rămâne în continuare deschis, aici nefiind semnalate probleme care să pericliteze sănătatea publică.
Medicul a arătat că măsurătorile chimice făcute de specialiştii DSP nu au semnalat prezenţa monoxidului de carbon şi a adăugat că aflarea rezultatelor probelor bacteriologice prelevate la faţa locului durează cel puţin 72 de ore, iar a rezultatelor testelor toxicologice recoltate de la pacienţi vor fi cunoscute, de asemenea, mai târziu.

 

Nivel scăzut de oxigen, în sângele persoanelor intoxicate

El a subliniat că de la 14 persoane intoxicate s-au recoltat probe care au arătat că nivelul de oxigen din sânge era puţin scăzut, în timp ce testele calitative pentru droguri au ieşit negative.
Lăzăreanu a mai spus că specialiştii DSP au ajuns la “Casa Aristocrat” după ora 12.30 şi au găsit uşile de la camere sigilate, ceea ce înseamnă că încăperile nu au fost aerisite, fapt pentru care ar fi trebuit să se depisteze măcar urme de monoxid de carbon, în cazul în care acest gaz ar fi fost sursa intoxicării. Medicul a apreciat că nici simptomele descrise de bolnavi nu susţin o asemenea variantă, acestea nefiind specifice unei intoxicaţii cu monoxid de carbon. “S-a crezut aşa ceva la început, când nu se cunoştea sursa de încălzire”, a completat şeful instituţiei.
Directorul compartimentului Control din cadrul DSP, dr. Ludovic Abiţei, a opinat ieri că nu ar fi exclus ca neajunsurile să fi apărut de la instalaţia de climatizare. „Cred că sistemul ăsta nu e bun. Te intoxici cu propriile tale gaze respirate, pentru că totul este etanş, uşile şi geamurile fiind termopan. Este ceea ce noi numim aer viciat. Instalaţia recirculă aerul pe care persoana îl respiră. Omul respiră bioxid de carbon, care este aspirat, trecut prin încălzire şi trimis din nou în cameră. Dacă selectezi şi o temperatură mai ridicată, de 22 - 25 grade, apar durerile de cap, greţurile şi lipsa de aer”, a spus Abiţei.

 

Numărul intoxicaţilor a ajuns la 18

Numărul intoxicaţilor de la “Casa Aristocrat” a ajuns la 18, după ce încă o persoană cazată la această pensiune s-a prezentat ieri la Spitalul Suceava solicitând îngrijiri medicale.
Purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Tiberiu Brădăţan, a arătat că este vorba despre un bărbat din Cluj, care, în cursul zilei de joi, a leşinat şi a căzut lovindu-se la cap, însă întrucât şi-a revenit repede a refuzat să mai fie transportat la spital de ambulanţa chemată la faţa locului. „Peste noapte s-a cazat la alt hotel, iar astăzi (n.r. - ieri), fiindcă vroia să se întoarcă acasă şi ştia că îl aşteaptă un drum lung, a vrut să se asigure că este bine. I s-au recoltat aceleaşi probe, dar în plus i se va efectua o tomografie, având în vedere traumatismul cranian”, a explicat responsabilul de relaţiile cu presa.
Medicul a adăugat că majoritatea persoanelor internate la Spitalul Suceava au fost externate sau au cerut transferul către unităţile sanitare din localităţile de domiciliu. Primii trei bolnavi au părăsit unitatea sanitară încă din cursul serii sau al nopţii de joi, alţi patru pacienţi, printre care şi cei doi copii internaţi, plecând din spital în dimineaţa zilei de ieri. „Până mâine (n.r. - astăzi) se vor externa toţi”, a punctat Brădăţan.

 

Cazul se află în atenţia Ministerului Sănătăţii

În urma incidentului de la „Casa Aristocrat”, joi, o persoană a murit, iar alte 16 au ajuns la Spitalul Suceava. Dintre acestea, zece au fost internate la secţiile „Medicală”, „Neurologie” sau „Reanimare”, în timp ce şase au plecat pe proprie răspundere, după ce au primit îngrijiri medicale.
Incidentul de la „Casa Aristocrat” din Suceava a ajuns în atenţia Ministerului Sănătăţii, ieri, subsecretarul de stat dr. Raed Arafat interesându-se personal, la conducerea DSP Suceava, de starea bolnavilor şi de modul în care a fost gestionată situaţia.
Referindu-se la felul în care autorităţile sanitare au intervenit, şeful DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, s-a arătat nemulţumit de prestaţia angajaţilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, care nu au respectat protocolul şi s-au deplasat primii la faţa locului, în condiţiile în care aceasta era datoria celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Şeful DSP Suceava, nemulţumit de prestaţia celor de la Ambulanţă

„Se suspiciona un gaz toxic şi puteam să am surpriza de a găsi un echipaj sau două de la Salvare moarte la faţa locului. Orice accident colectiv trebuie semnalat imediat la ISU, care ia măsurile ce se impun. Nu-i sancţionez pe cei de la Ambulanţă, ci doar le atrag atenţia, însă o voi face cu siguranţă la prima abatere de acest gen. Conducerea de la Salvare s-a aflat joi la Iaşi, împreună cu mine, la instruirea cu doctorul Raed Arafat, iar ceilalţi au făcut cum au crezut ei de cuviinţă”, a spus Lăzăreanu.
De menţionat că prima persoană cazată la „Casa Aristocrat” care s-a intoxicat este un bărbat din Bucureşti. Acesta a ajuns la Spitalul Suceava încă de miercuri şi a fost internat în secţia „Neurologie” din cauza unor crize epileptice. Bărbatul a fost găsit în cameră, inconştient, de şoferul său, care se cazase în altă parte. „L-a căutat toată dimineaţa pe mobil şi nu a reuşit să dea de el. A venit la pensiune şi a bătut la uşa camerei, dar nu i-a răspuns nimeni. Şi-a dat seama că este înăuntru şi că ceva nu este în regulă când i-a auzit mobilul sunând, fără ca cineva să răspundă. Atunci s-a dus la recepţie şi a cerut o cheie de rezervă. În cameră, geamurile erau deschise, o scrumieră era spartă, iar el era pe jos”, au povestit surse din rândul cadrelor medicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Casa Aristocrat” nu mai are voie să cazeze turişti până la elucidarea cauzelor intoxicaţiei.
 Vizualizări articol: 2871 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
“Casa Aristocrat” nu mai are voie să cazeze turişti până la elucidarea cauzelor intoxicaţiei4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei