Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 ian 2010 - Anul XV, nr. 19 (4310)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Unirea... prin artă

Expoziţii, lansare de carte, muzică folk, în foaierul Casei de Cultură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava şi-au dat mâna, în Ziua Unirii, duminică, 24 ianuarie, artişti din ţară, care au reprezentat case de cultură ale sindicatelor din Vaslui, Bârlad, Tulcea, Suceava, Bacău, Galaţi, Iaşi, în cadrul Festivalului Naţional Multicultural „De dragoste, de neam, de ţară”.
Fie că au prezentat expoziţii de pictură, grafică, fotografie, icoane pe sticlă, tapiserie, pictură în ac sau au încântat auditoriul cu mini recitaluri de muzică folk, participanţii veniţi din ţară, dar şi cei autohtoni, au înfruntat geruri siberiene şi au dorit să marcheze o zi importantă din viaţa tuturor românilor, printr-o manifestare care are menirea de a uni inimi, prin artă, indiferent de modul în care este exprimată aceasta.



Festival multicultural

Evenimentul cultural desfăşurat ieri în foaierul Casei de Cultură Suceava a fost prezentat de poeta şi publicista Angela Baciu, care a reprezentat Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi.
După ce a făcut o prezentare scurtă a Festivalului multicultural „De dragoste, de dor, de ţară”, organizat de Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, (care a fost reprezentată ieri, la Suceava, de secretarul general al Asociaţiei, Ioan Cristea), Prefectura Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Suceava, Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, poeta a spus câteva cuvinte despre fiecare artist prezent în expoziţie.



Sub semnul muzicii folk

Momentele de muzică folk au fost susţinute de Ion Chiriac, care a reprezentat Casa de Cultură din Vaslui, Mircea Iordache (Tulcea), care a interpretat trei piese, printre care o compoziţie proprie, „Iubita mea e marea”, dar şi „Mica ţiganiadă” a lui Mircea Baniciu, precum şi tinerii Ana Maria Roşu, Emanuel Dăscălescu, Răzvan Amarandei şi Flavia Stoica din Iaşi.
Printre aplauze şi cuvinte de apreciere, amfitrioana evenimentului, Angela Baciu, a mai invitat la microfon, pentru a vorbi despre arta lor, pictori, epigramişti, fotografi, care au expus la Suceava.
„Hora Unirii” prin artă i-a adus laolaltă pe epigramiştii Ioan Toderaşcu, Dumitru Olaru - Bârlad, artistul fotograf Costel Racoviţă – „Frumuseţile României” – Bârlad, poeta Angela Baciu, cu expoziţia foto „Eminesciana”, fotograful Eugen Grigore – Bacău, Leonard Doroftei – Tulcea, pictorii Aurel Manole, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici - filiala Galaţi, Eugen Iftene – Bârlad, Aurel Dascălu – Iaşi, Constantin Chitimus – Bârlad (pictură şi caricatură).
Apreciate de vizitatori au fost expoziţia de pictură în ac, semnată de Alexandrina Muraru - Suceava, cea de tapiserie din sfoară – Angela Petrovici - Iaşi, precum şi cea de tapiserie - Maria Borş, Iaşi.

 

„Se simte nevoia educatorului de artă, profesionist”

Invitată special la evenimentul cultural desfăşurat ieri la Casa de Cultură Suceava, Lucia Puşcaşu, artist plastic, creator de tapiserie, pictură, grafică, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, preşedinte al Filialei Uniunii Artiştilor Plastici Suceava şi al Asociaţiei „Artă şi Umanitate”, a subliniat faptul că „se simte nevoia educatorului de artă, profesionist. Este bine ca reprezentanţii fiecărei case de cultură să colaboreze cu artişti profesionişti din ţară, pentru că, după cum au spus-o şi alţii, în aceste vremuri ale incertitudinilor, nu se mai pune accent pe valoare”.
Lucia Puşcaşu a apreciat şi pictura în ac realizată de suceveanca Alexandrina Muraru, care a venit în expoziţie cu 44 de lucrări. „Pictura în ac nu este la îndemâna oricui. Ea face parte din artele textile. Este de apreciat armonia culorilor, cromatica folosită de Alexandrina Muraru în lucrările sale. Ca orice creator, a mers în natură, la începuturi, a studiat şi a creat o pictură aleasă”, a completat Lucia Puşcaşu. La vernisajul de ieri, au fost prezenţi şi mulţi directori de case de cultură ale sindicatelor din Moldova.


 

Lansare de carte

Despre Angela Baciu, poetă şi publicistă, născută în Brăila (debutul său literar a avut loc în anul 1987 în Revista “Amfiteatru” din Bucureşti iar cel editorial la Editura “Porto Franco” din Galaţi în 1994) a vorbit ieri scriitoarea, poeta, publicista şi criticul literar Angela Furtună. „Ceea ce incită asupra acestui munte de valoare este starea de experimentalism”, a spus Angela Furtună despre poeta Angela Baciu, care a lansat la Suceava volumele „De mâine până mai ieri, alaltăieri” şi „Mărturii dintre milenii”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţii, lansare de carte, muzică folk, în foaierul Casei de Cultură.
 Vizualizări articol: 1364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Expoziţii, lansare de carte, muzică folk, în foaierul Casei de Cultură5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei