Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 ian 2010 - Anul XV, nr. 18 (4309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Pâş, pâş, printre fapte diverse, sărăcia ocupă România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am deschis săptămâna aceasta televizorul mânat de o curiozitate unică - buletinul meteorologic. Trăim o iarnă de vis, cu zăpezi adevărate şi geruri de minus 20 de grade. Planeta nu se prea încălzeşte, iar specialiştii care avertizau că-n România vor creşte palmieri şi deşertul se va ridica până la Braşov au luat-o în barbă. Cel puţin precizia comportamentului hibernal din aceste zile ne arată că trăim - cât vom mai trăi - pe o planetă normală. Partea de coşmar, fiindcă e şi una care pare astfel, e că iarna asta de pastel scrâşnit omoară amărâţi fără adăpost, găsiţi sloi prin cutii de carton, răreşte bătrânii rămaşi fără lemne de foc şi fără doctorii, uitaţi de Guvern şi chiar de odraslele lor plecate prin lume unde unii îşi trăiesc propriile coşmaruri. Datoriile ţării cresc într-o tâmpă veselie, de parcă urâţii ăia de la FMI, acordându-ne o nouă tranşă de împrumut, nu ne-ar mai strânge niţel ştreangul de gât, ci, luminoşi ca Moş Crăciun, ne-ar deşerta daruri prin hornul casei. Pâş, pâş, printre neobosite fapte diverse care ne confiscă atenţia, din zori şi până noaptea târziu, sărăcia ocupă aliniament după aliniament România.
Am deschis televizorul, ziceam, să văd cum mai e cu vremea, cât va mai ninge, până unde va cădea, în prăpastia tubului lui de sticlă, mercurul termometrelor. Aş! Ce buletin meteorologic? Aseară toate buletinele meteorologice au fost înlocuite cu dezbateri, unele chiar interesante, despre flacăra violet şi despre câtă energie suge preşedintele, pentru a ne conduce cu mână forte, din făptura unor însoţitori paranormali. Mă întreb dacă paranormalii ăştia stau pitiţi după perdeaua dormitorului şi când şeful statului dezmiardă juneţea unei femei. Mă refer fireşte la consoarta sa care, pasionată de echitaţie, se ţine bine, şi nu la tâmpeniile şi minciunile care inundă folclorul gen ”Fă-mă mamă şef de stat/ Să dorm noaptea la Palat/ Cu Elena Udrea-n pat” (text cules din cârciumă). Cu aceste mărgele colorate şi altele asemenea stăm atârnaţi în hamacul curiozităţii fără să simţim cum se strânge nu cureaua, ci ştreangul.
Într-una din dimineţi, buletinul meteorologic mi-a fost furat odată cu pistoalele Carpaţi de la subunitatea ISU din Dorohoi. O bătaie, înţeleg, între doi militari, un asasinat şi o fugă nedesluşită încă (poate la ora la care apare articolul lucrurile se vor fi limpezit) cu un săcotei de pistoale şi muniţie. Fireşte, e un caz de relatat. O fac şi televiziunile altor lumi. Dar parcă e prea mult.
Acum circa o săptămână, buletinul meteorologic mi-a fost subtilizat de prinderea unei bande mafiote din Constanţa care a ucis cu sânge rece nişte indivizi. În acele zile oficialii recunoşteau că numărul şomerilor va creşte şi nu va scădea cum promiseseră, tot cu parfumatele lor guriţe, în campania electorală. Numărul va creşte nu cu mult, ci cu vreo două sute de mii. Ei na! Un fleac! Că fleac a fost stă dovadă tratamentul mediatic - toată suflarea condeiului şi a camerelor de luat imagini s-a repezit pe Băhăian şi nu pe Boc sau Băsescu, cei care în campania electorală promiseseră marea cu sarea. Pe sticlă e mai interesant cazul unuia care-şi căsăpeşte soacra decât al unora care căsăpesc un popor.
E iarnă. România se întoarce la gerurile şi zăpada de acum un secol. Se întoarce şi la traiul în bordeie neluminate (electricitatea trebuie plătită) de acum un secol, chiar dacă bordeiele sunt un pic mai înalte şi se cheamă acum, în trista lor beznă îngheţată, blocuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pâş, pâş, printre fapte diverse, sărăcia ocupă România.
 Vizualizări articol: 2184 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Pâş, pâş, printre fapte diverse, sărăcia ocupă România5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei