Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 ian 2010 - Anul XV, nr. 1 (4292)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

2010

Revelion în stradă, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ajunul anului 2010 i-a scos în stradă pe foarte mulţi locuitori ai municipiului Fălticeni. Obişnuiţi din anii anteriori ca în data de 31 decembrie, urători şi cete cu tot felul de obiceiuri din comunele învecinate, dar şi din suburbiile oraşului să ure în faţa primăriei, fălticenenii s-au adunat în faţa clădirii administraţiei locale încă de la primele ore ale dimineţii. În comparaţie cu ceilalţi ani, pe 31 decembrie 2009, în Fălticeni au fost foarte puţini urători şi trupe de mascaţi.
Prima care l-a urat pe primarul Vasile Tofan a fost o formaţie din care au făcut parte ursul şi capra PD-L, aşa cum au spus chiar ei în urătură, „Azi frumos m-am îmbrăcat/Am mers şi am votat/Buletinul am ştampilat/Şi acum am venit la urat/”. Înainte de a-l ura pe şeful administraţiei locale, mireasa din trupă a ajuns în faţa ofiţerului de stare civilă care tocmai oficia o cununie civilă, realizând un moment vesel care a stârnit zâmbetul şi aplauzele celor prezenţi la cununie.

 

Formaţiile din suburbii au urat la primărie

Nu au lipsit nici urătorii din mediul rural. Primii care au venit au fost cei din Leucuşeşti, urmaţi la scurt timp de cei din Rădăşeni. Cei din urmă au venit la urat păstrând tradiţia, cu un plug tras de cai, cu călăreţi, cu muzicanţi, dar şi agenţi agricoli care să măsoare cu compasul hotarul dintre cele două localităţi. Aceştia au oferit primarului Vasile Tofan un buchet de spice de grâu pentru ca anul 2010 să fie bogat, un coş cu mere pe care edilul fălticenean le-a împărţit copiilor, iar fălticenenilor le-a oferit ţuică de prune.
Din urbea de pe Şomuz nu au lipsit căiuţii din Şoldăneşti, care au venit cu costume noi, recent confecţionate cu materiale din import de meşteri iscusiţi. Aşa cum am aflat chiar de la membrii formaţiei, investiţia a fost făcută „pentru că doresc să păstreze tradiţia, să păstreze acest obicei al dansului căiuţilor, chiar dacă pe 27 decembrie 2009 au fost şterşi de pe lista invitaţilor de la spectacolul de datini şi obiceiuri de la Fălticeni”.
Tot în rândul celor care au primit aplauze pentru evoluţie şi chiar şi câte un bănuţ din partea celor cu dare de mână au fost membrii unei formaţii care a dus faima Fălticeniului, „Damele din Şoldăneşti”, care au revenit în forţă în acest an.
Urşii din cele două cartiere ale Fălticeniului, Maior Ioan şi 2 Grăniceri, au fost prezenţi şi în acest an pentru a evolua în faţa administraţiei locale.
Au lipsit de la urat formaţii care altă dată participau la concursurile şi festivalurile de datini şi obiceiuri de Anul Nou, printre care cele din Oprişeni sau “Banda lui Jianu” din Şoldăneşti. Nici copiii cu pluguşor, cu ursul sau capra nu s-au îngrămădit pe la casele fălticenenilor. Cât despre sorcovit, acest obicei aproape că s-a pierdut.

 

Fălticenenii - buni pirotehnişti de ocazie

Anul acesta, fălticenenii care s-au hotărât să îşi petreacă noaptea de Revelion în Piaţa „Nada Florilor” nu au avut parte de un spectacol cu trupe sau de un foc de artificii. Cu mai bine de jumătate de oră înainte de miezul nopţii, înfruntând frigul şi ceaţa care s-a lăsat peste oraş, sute de copii, tineri dar şi mai puţin tineri s-au adunat în Piaţa „Nada Florilor”, locul devenind un adevărat furnicar şi rampă de lansare pentru obiectele pirotehnice de distracţie. În acest an, întâlnirea fălticenenilor din noaptea trecerii dintre ani nu a avut nici un organizator, ceea ce a făcut ca mulţi dintre participanţi să-şi demonstreze talentul de pirotehnişti de ocazie.
Cu câteva minute înainte de intrarea în noul an, focuri de artificii şi petarde au fost lansate din toate zonele oraşului, iar la miezul nopţii vinul spumos a început să curgă în pahare, nu înainte ca sticlele să fie foarte bine agitate şi cei prezenţi să intre în anul 2010 sub un duş de şampanie. Mai bine de un sfert oră au putut fi admirate tot felul de jocuri luminoase şi de bubuituri, un nor de fum acoperind Piaţa „Nada Florilor”, iar alarmele de la societăţile comerciale şi băncile din zonă au contribuit din belşug la atmosfera trecerii dintre ani.
Spectacolul ad-hoc creat de miile de fălticeneni, de urşi şi ursari, dar şi de un Moş Crăciun rătăcit prin piaţă, precum şi comportamentul pirotehniştilor amatori a fost atent supravegheat de importante forţe de ordine de la Poliţia Fălticeni.
După plecarea petrecăreţilor, singurii care au rămas în Piaţa „Nada Florilor” au fost angajaţii de la salubrizare, care s-au apucat de măturat cioburile de la sticlele de şampanie sparte şi paharele de unică folosinţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revelion în stradă, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1289 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Revelion în stradă, la Fălticeni4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei