Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 ian 2010 - Anul XV, nr. 1 (4292)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeitan: Nu va mai exista sistemul de pensii pentru agricultori, vor fi integraţi în sistemul unic

Luni, 4 Ianuarie 2010 (17:55:58)

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL, că nu va mai exista un sistem special de pensii pentru agricultori, această categorie urmând a fi integrată în sistemul unic de pensii.

"Nu va mai exista sistemul special de pensii pentru agricultori. Nu are niciun rost. Toate (categoriile de pensii - n.r.) o să fie integrate în sistemul unic, inclusiv agricultorii", a spus Şeitan.

El a arătat că legea privind pensiile agricultorilor s-a prorogat.

"Legea există şi a fost prorogată până anul viitor. Când o să apară legea nouă, a sistemului unic, care nu există încă, e în proiect, când va apărea aprobată, atunci o să se scoată sistemul", a spus Mihai Şeitan.

Ministrul Muncii a precizat că anul acesta nu vor fi majorate pensiile, inclusiv cele ale agricultorilor.

Guvernul a decis ca majorarea valorii punctului de pensie să fie amânată până la sfârşitul anului 2010, inclusiv pentru persoanele încadrate în grupele I şi II de muncă, din cauza crizei financiare, declarau agenţiei MEDIAFAX, la sfârşitul anului trecut, surse oficiale.

"S-a decis ca valoarea punctului de pensie să rămână la acelaşi nivel, inclusiv pentru grupele I şi II de muncă. S-a prorogat astfel termenul de majorare a valorii punctului de pensie până la sfârşitul anului viitor. Singurele care ar putea fi majorate în raport cu inflaţia sunt pensiile sociale minime", arătau sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, Guvernul a decis totodată ca prevederile Legii privind pensia agricultorilor, care trebuiau aplicate începând din 2010, să fie amânate tot până la sfârşitul anului.

Potrivit presei centrale, de la 1 ianuarie 2010 ar fi trebuit aplicată legea care prevede că agricultorii care nu sunt nici contribuabili şi nici beneficiari ai actualelor sisteme publice de asigurări sociale să fie obligaţi să contribuie lunar, în vederea pensiei, cu o sumă fixă, cuprinsă între 10 şi 50 de lei.

Conform legii, statul va aloca, în acelaşi scop, pentru toţi agricultorii eligibili, al căror număr a fost estimat la circa 1,6 milioane, o sumă lunară reprezentând dublul contribuţiei individuale (între 20 şi 100 de lei). Astfel, urma să fie creat un buget de pensii pentru agricultori, integrat în bugetul asigurărilor sociale de stat şi finanţat din contribuţiile asiguraţilor, precum şi din contribuţiile statului în numele asiguraţilor.

Proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat stabileşte că pensiile vor fi îngheţate anul viitor prin menţinerea valorii punctului de pensie la nivelul celei stabilite pentru luna octombrie 2009, de 732,8 lei, astfel că pensia medie lunară de asigurări sociale va fi limitată la 701,2 lei.

"La construcţia bugetară în domeniul asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2010 s-a avut în vedere menţinerea în anul 2010 a valorii punctului de pensie la nivelul celei stabilite pentru luna octombrie 2009, respectiv la 732,8 lei", se arată în document.

Autorităţile s-au angajat în acordul cu FMI să îngheţe în 2010 cheltuielile cu bunurile şi serviciile, pensiile, cu excepţia celor sociale, şi unele transferuri, şi să aplice din ce în ce mai extins sistemele de achiziţii electronice, pentru a economisi 0,8% din PIB, potrivit scrisorii de intenţie la acordul stand-by.

Proiectul Legii pensiilor, care a fost schiţat într-o oarecare formă de Executiv şi apoi prezentat sindicatelor şi patronatelor, în ultimul trimestru al anului trecut, trebuia să fie asumat de Guvern, dar această decizie nu a mai fost luată, deoarece Cabinetul Boc a fost demis.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeitan: Nu va mai exista sistemul de pensii pentru agricultori, vor fi integraţi în sistemul unic.
 Vizualizări articol: 600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeitan: Nu va mai exista sistemul de pensii pentru agricultori, vor fi integraţi în sistemul unic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei