Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2009 - Anul XIV, nr. 267 (4253)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inaugurarea centralei de cogenerare de la Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Producţia combinată de energie termică şi mecanică utilizând un singur combustibil, cogenerarea, e folosită în numeroase domenii, de la antrenarea alternatoarelor la producerea de electricitate, de la producerea de apă caldă sau de abur, la producerea simultană de căldură şi frig pentru trigenerare. Dacă până zilele trecute municipiul Rădăuţi era cunoscut ca un pol al frigului, de ieri se poate spune că, după ce localnicii şi-au rezolvat problemele legate de energia termică în oraşul de lângă frontiera româno-ucraineană, aici se produce energie electrică. Despre toate acestea, într-un material realizat cu managerul de la SC Servicii Comunale SA, Nistor Tătar.

- Centrala de cogenerare de la Rădăuţi a intrat „în pâine”?
- Astăzi (n.r. ieri) a fost pusă în funcţiune partea clasică a noii centrale de cogenerare, centrală care are în dotare două cazane clasice şi două grupuri ce vor produce energie electrică, e vorba de 7MW/h. Dacă astăzi au fost puse în funcţiune cazanele clasice, urmează ca în 30 noiembrie să inaugurăm şi sistemul de cogenerare, iar de la 1 decembrie vom fi şi producători de energie electrică.
Odată cu punerea în funcţiune a centralei, vom realiza economii la consumul de gaz, randamentele cazanelor vor fi superioare, iar în ceea ce priveşte producerea de curent electric şi cumpărarea acestuia, pot spune că deja avem câteva oferte. Avem autorizaţie de funcţionare pentru sistemul de cogenerare şi documentaţia pentru licenţă este deja depusă, urmând ca până la 30 noiembrie să o obţinem. Pot spune că centrala a fost pusă în funcţiune ca urmare a eforturilor depuse de Servicii Comunale, mă refer la credit şi la cele două bilete la ordin pentru completarea resurselor financiare necesare finalizării lucrărilor la centrală. Menţionez că la ora actuală este în curs de aprobare documentaţia pentru obţinerea unui credit de 70 de miliarde de lei vechi.

 

Temperaturi mai mari, cu un consum de gaz mai mic

- Cum va percepe consumatorul casnic inaugurarea?
- În primul rând vreau să vă spun că, odată cu punerea în funcţiune a centralei, vor fi parametri mai buni, şi mă refer în primul rând la temperaturi mai mari, cu un consum de gaz mai mic. Trebuie înţeles că populaţia are un preţ local de referinţă care este sub preţul de producţie, şi dacă va scădea preţul la producerea energiei termice, aceasta nu înseamnă că va scădea preţul local de referinţă. Modificarea va fi la subvenţia care vine de la bugetul de stat şi la cei zece la sută care vin de la bugetul local. Aşa că va scădea preţul de producţie şi nu preţul local de referinţă. Nu trebuie să minţim populaţia că va plăti mai puţin, pentru că la ora actuală plăteşte cam jumătate din preţul de producţie. Dacă va dispărea subvenţia, bineînţeles, va fi preţul mai mic decât în alte localităţi, pentru că în sistem de cogenerare preţul unei gigacalorii este mult mai redus.

- Realizarea acestei investiţii a fost dificilă?
- Vreau să spun că am avut o relaţie bună de colaborare cu Consiliul Judeţean şi cred că suntem singurul oraş din judeţul Suceava care a participat activ la derularea investiţiei, mai mult am venit şi noi cu o cotă de participare. Probabil că vom fi primul oraş din judeţ în care, prin programul „Utilităţi şi Mediu”, va funcţiona sistemul integrat privind reabilitarea reţelelor şi cogenerarea. Aici trebuie făcută menţiunea că avem cei mai mulţi abonaţi.

- La cât se ridică valoarea investiţiei şi cum vedeţi finalizarea acesteia?
- Investiţia este 7,4 milioane de euro şi vreau să vă spun că inaugurarea centralei reprezintă pentru mine o mare satisfacţie pentru că, probabil, suntem singurul operator din ţară care avem tot sistemul reabilitat, atât pe distribuţie, cât şi pe producere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inaugurarea centralei de cogenerare de la Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 986 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Inaugurarea centralei de cogenerare de la Rădăuţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "Mare realizare" trimis de
(13 nov 2009, 20:42:03
Caldura o sa fie,opriri accidentale si programate o sa fie,nepoti angajati o sa fie,lefuri mari ptr CA si AGA o sa fie,doar meseriasi sa exploateze centrala o sa fie mai putini,insa o sa echilibreze structura organizatorica a societatii,cei de la TESA.Acolo,cat mai multi,lefuri mari si "dezmat" pe banii publici,nu-i asa?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei