Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 oct 2009 - Anul XIV, nr. 246 (4232)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Condiţii grele

Pacienţii Spitalului Judeţean îngheaţă de frig în saloane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O haină groasă peste pijamale, o căciulă pe cap şi o pătură în plus. Aşa se încălzesc bolnavii pe care începutul sezonului rece i-a prins în Spitalul Judeţean de Urgenţă. Oamenii se plâng că îngheaţă de frig, iar afecţiunea deja existentă, pentru care s-au internat, se agravează în cazul în care nu apare chiar alta.

 

„Intru cu o boală şi ies cu două. Sufăr cu rinichii, iar lipsa căldurii îmi face foarte rău. Am răcit şi acum sunt nevoit să urmez un nou tratament, pentru afecţiunea respiratorie pe care am dobândit-o în cele zece zile de când sunt spitalizat. Acasă stau în pantaloni scurţi, dar aici umblu cu trening şi port o căciulă de-a soţiei”, spune Marian Constantin, de 30 ani, din Burdujeni, internat la Nefrologie.

 

Radiatoare doar la Obstetrică-Ginecologie şi Pediatrie

Deşi, afară, în ultima perioadă, temperaturile au fost extrem de scăzute, ajungând uneori chiar şi la zero grade, în saloanele Spitalului Judeţean de Urgenţă nu a fost şi nu este nici un pic de căldură.
Pentru a îmbunătăţi cât de cât confortul termic, conducerea unităţii a dispus ca în sectoarele mai sensibile, precum Obstetrică-Ginecologie şi Pediatrie, să fie puse în funcţiune toate radiatoarele aflate în dotare. În celelalte secţii, însă, bolnavii sunt nevoiţi să se mulţumească doar cu o pătură în plus şi cu hainele groase din garderoba proprie, deoarece eventualele aeroterme aduse de-acasă ar suprasolicita instalaţia electrică.
„Bolnavii sunt înţelegători. Nu s-au plâns la scenă deschisă. Lipsa căldurii o simt şi ei aşa cum o simţim şi noi. Surprinzător, la dializă este mai bine, probabil din cauza aparatelor care generează o temperatură crescută”, spune dr. Mihai Ardeleanu, şeful secţiei Nefrologie şi al Centrului de Dializă, care a vorbit şi despre ce efect mai are un tratament în asemenea condiţii: „Nu există o consecinţă imediată. Pacienţii urmează terapia de care au nevoie. Totuşi, pentru un bolnav cronic confortul termic este absolut necesar. Frigul şi umezeala sunt primii duşmani în cazul unei afecţiuni cronice”.

 

Conducerea unităţii promite căldură chiar de astăzi

„În saloane nu a fost chiar aşa de frig, s-a rezolvat cu radiatoare şi pături în plus. Mai rău a fost pe holuri. Şi în sălile de operaţii a fost bine”, a spus dr. Ilie Merticariu, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie.
Ieri, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Vasile Rîmbu, a recunoscut lipsa căldurii din saloane, dar a promis că situaţia se va remedia chiar de astăzi.
„Se efectuează lucrări de reabilitare a instalaţiei termice. Până în decembrie, când investiţia urmează a fi finalizată, instalaţia veche va fi conectată la cea nouă. Oamenii au muncit tot weekendul pentru a putea furniza cât mai repede energie termică. Mâine dimineaţă (n.r. astăzi) încep probele, iar de la ora 14.00, în principalele corpuri ale clădirii va fi căldură. Am demarat lucrările de-abia la începutul acestei luni fiindcă banii au venit târziu, iar procedurile care trebuiau îndeplinite au durat foarte mult”, a explicat şeful unităţii.
Spitalul Suceava are circa 1.300 de paturi şi cam tot atâţia angajaţi. La această oră, unitatea funcţionează cu 95% din capacitate.

 

La Câmpulung, bolnavii stau în mânecă scurtă

În timp ce bolnavilor internaţi în cea mai mare unitate sanitară din judeţ le amorţesc oasele de frig, pacienţii de la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc au parte de condiţii hoteliere de lux. În saloane, pacienţii stau în tricouri cu mânecă scurtă, deoarece temperatura din interior este de 22 de grade şi au la dispoziţie şi apă caldă. Căldura este furnizată nonstop, de o săptămână, de când a fost dată în funcţiune centrala termică pe lemne, în valoare de 250.000 lei, achiziţionată din fondurile proprii ale spitalului şi dintr-o donaţie a unei fundaţii olandeze – Sticheing Sociaal-Medische Hulpverlening Aan Oost-Europa.
„Anul trecut am consumat combustibil de 500.000 lei, cu care am încălzit spitalul doar două ore dimineaţa şi alte două ore seara. Acum, după mai bine de 30 de ani în care unitatea nu a dispus de căldură în regim continuu, lucrurile au revenit la normal”, a spus Eugen Ciosnar, şeful Spitalului Câmpulung Moldovenesc, unitate care numără 280 de paturi şi 330 de cadre medico-sanitare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii Spitalului Judeţean îngheaţă de frig în saloane.
 Vizualizări articol: 1483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pacienţii Spitalului Judeţean îngheaţă de frig în saloane5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei