Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 aug 2009 - Anul XIV, nr. 184 (4170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Promovare

Bucovina, pământ de poveste

În perioada 1 august – 30 decembrie, Bucovina va fi promovată internaţional pe unde radio, în cadrul unui proiect iniţiat de Radio România Internaţional (RRI). Pentru ascultătorii emisiunilor în limba ucraineană, va fi lansat şi un concurs cu întrebări despre Bucovina. La finalul concursului, vor fi aleşi patru finalişti, care vor beneficia de un sejur de şapte zile, la pensiunea Passiflora din Bucovina.
Partener media în acest proiect de promovare a Bucovinei, iniţiat de Radio România Internaţional (RRI), este cotidianul Monitorul de Suceava, care va publica în paginile ziarului reportaje de pe meleagurile Bucovinei, realizate de redactorii RRI.

 

Primul pas

Un prim material îl are ca invitat pe Florin Cramariuc, Preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina.
Ascultătorii RRI au aflat de la el, prin intermediul redactorului Daniel Florin Onea, că a fi meşter popular înseamnă parcurgerea unui adevărat proces de iniţiere, iar drumul poate fi uneori anevoios, însă cine se dăruieşte meşteşugului reuşeşte.
Florin le-a mai povestit ascultătorilor că lucrează cu lemnul, folosind o gamă de motive foarte variată. „De la crestătura cea mai simplă, dintele de lup, până la rozetă, simbolul soarelui. Pornind de la motivele zoomorfe, antropomorfe, omul s-a folosit de tot ceea ce a văzut în jurul lui: animale, plante, flori, soarele, luna. Toate apar pe vase, pe lemn, pe ii, în tot ceea ce face. Lucrul care iese din mâna meşterului nu este numai util, ci şi frumos”, a povestit Florin Cramariuc.
Meşterul popular lucrează acum toată gama de mobilier, însă, mai nou, a început să lucreze şi cu fierul. El le-a povestit ascultătorilor Radio România Internaţional că îşi valorifică lucrările „în special în magazinele muzeelor care au standuri de prezentare şi de vânzare, în magazine particulare care au colţuri de artizanat, la târgurile organizate de centrele de cultură, de muzee, de consiliile judeţene. Comenzile se fac acum foarte uşor şi prin internet, prin e-mail. Deja aştept un cetăţean din S.U.A. care vrea un anumit obiect pe care l-a văzut. Distanţa sau ţara însă nu contează”.

 

Recomandări

Un alt interlocutor cu care a stat de vorbă redactorul RRI Daniel Onea, în Bucovina, a fost preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care le-a recomandat ascultătorilor Radio România Internaţional anumite zone din judeţ, poate mai puţin promovate, însă care merită vizitate.
„Toate sunt nemaipomenite. Şi Fălticeniul cultural şi Suceava, şi zonele de lângă mănăstiri, Voroneţul, Gura Humorului, Moldoviţa, Suceviţa, zona Rădăuţi cu Putna, zona Vatra Dornei cu turismul balnear, zona Siret. De asemenea municipiul Suceava.
Avem câteva programe sectoriale şi chiar intenţionăm să promovăm o lege acum cu privire la pensiunea tradiţională, casa tradiţională. Ne interesează să promovăm turismul tradiţional care în Bucovina este, mai mult ca oriunde, la el acasă. O să avem şi câteva proiecte surpriză. O să amintesc doar unul dintre acestea: Drumul lui Ştefan. Acesta va avea kilometrul zero la Cetatea de Scaun a domnitorului şi va cuprinde trasee extrem de interesante pentru turişti”, a declarat Gheorghe Flutur.

 

Vizitaţi Cacica!

O destinaţie recomandată de Gheorghe Flutur este comuna Cacica. „Acolo veţi găsi o Bucovină în miniatură în care trăiesc şi români, şi polonezi, şi ucrainieni, şi nemţi, şi ruşi lipoveni, într-o comuniune perfectă. Salina de la Cacica va trebui pusă în valoare mai mult. Are acele săli de bal, săli de sport, o bisericuţă în adâncuri. Aceasta este Cacica despre care îmi place să vorbesc. Siretul este o altă zonă de o importanţă istorică deosebită, cu biserici foarte vechi. Sunt însă multe zone care nu sunt chiar intens promovate, dar merită vizitate. Orăşele cum sunt Dolhasca sau Mălinii sau zone de pe valea Bistriţei aurii: Ciocăneşti, Dorna, Arini, Crucea, Broşteni, pe drumul lui Creangă. Şi pentru că aţi iniţiat un concurs, le doresc succes tuturor celor care vor participa şi îi aştept pe câştigători, dar şi pe ceilalţi ascultători aici, în sudul Bucovinei, să ne întâlnim cu drag”, au fost cuvintele cu care Gheorghe Flutur i-a convins pe ascultătorii Radio România Internaţional să vină în Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucovina, pământ de poveste.
 Vizualizări articol: 895 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Bucovina, pământ de poveste5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei