Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 aug 2009 - Anul XIV, nr. 184 (4170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recunoaştere

Daniel Hrenciuc, un istoric reprezentativ al relaţiilor româno-polone

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Istoricul Daniel Hrenciuc, directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava, a primit, din partea Institutului Cultural Român (ICR) din Varşovia, invitaţia de a participa la o manifestare care va reuni cei mai reprezentativi istorici ai relaţiilor româno-polone din România şi Polonia.

 

Conferinţa cu genericul „70 de ani de la marele refugiu polonez în România”

Este vorba de conferinţa cu genericul „70 de ani de la marele refugiu polonez în România”, care se va desfăşura în capitala Poloniei în zilele de 18-19 septembrie a.c., conferinţă organizată de ICR din Varşovia împreună cu partenerii săi polonezi Dom Spotkan z Historia şi Fundaţia Karta.
La manifestare, la care vor participa E.S. dl. Gheorghe Predescu, ambasadorul ţării noastre în Republica Polonă, şi Dorian Branea, directorul ICR din Varşovia, Daniel Hrenciuc se va afla alături de alţi doi istorici români, acad. Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române, şi Florin Anghel, de la Universitatea „Ovidius” Constanţa.

 

Daniel Hrenciuc, autorul unor lucrări dedicate relaţiilor româno-polone

Daniel Hrenciuc, care s-a dedicat cu precădere studiului istoriei minorităţilor naţionale din România, a scos de sub tipar, încă din anul 2003, un volum care vizează relaţiile româno-polone în perioada interbelică: „România şi Polonia 1918-1931 - Relaţii politice, diplomatice şi militare” (Editura Septentrion, Rădăuţi).
După doi ani, în 2005, a publicat (la Editura Universităţii Suceava) cartea „România şi Polonia 1932 - 1939 - Relaţii politice şi diplomatice”, iar în volumul „Istoria minorităţilor naţionale din România” (manual auxiliar pentru profesorii de istorie, apărut anul trecut la Editura Didactică şi Pedagogică) Daniel Hrenciuc şi conf. univ. dr. Florin Pintescu sunt autorii sintezei dedicate minorităţii poloneze.

 

O invitaţie onorantă şi o recunoaştere a activităţii de istoric şi cercetător

Aşa cum spune Daniel Hrenciuc, invitaţia de a participa la Varşovia este onorantă şi reprezintă o recunoaştere a activităţii sale de istoric şi cercetător al relaţiilor româno-polone.
Prezenţa sa la această conferinţă va fi totodată şi o împlinire, întru-cât, în anul 2007, când ocupa funcţia de inspector general adjunct la IŞJ Suceava, nu a putut da curs unei invitaţii de a participa la o foarte importantă manifestare, organizată o dată la cinci ani la Cracovia de Universitatea Jagellona, un congres al istoricilor din afara Poloniei care studiază aspecte din istoria acestei ţări.

 

O dublă aniversare în relaţiile dintre România şi Polonia

Conferinţa de la Varşovia, la care Daniel Hrenciuc va prezenta o comunicare despre refugiaţii polonezi în Bucovina în anul 1939, va marca o dublă aniversare în relaţiile dintre România şi Polonia.
Pe de o parte, aşa cum indică şi genericul, este vorba de “70 de ani de la marele refugiu polonez în România”, iar pe de alta de împlinirea a 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Regatul României Mari şi cea de-a II-a Republică Polonă (care şi-a câştigat independenţa în anul 1918, după Primul Război Mondial).



„Un destin pentru istorie: Polonezii în Bucovina 1774-2008”

În ceea ce priveşte preocuparea lui Daniel Hrenciuc pentru minoritatea poloneză din perimetrul bucovinean, cu un an în urmă istoricul sucevean a scos de sub tipar o carte grea, la propriu şi la figurat (peste 550 de pagini), volumul intitulat „Un destin pentru istorie: Polonezii în Bucovina 1774-2008”.
Lucrarea se integrează genului monografic şi categoriei publicaţilor de documente şi este o radiografie complexă asupra evoluţiei istorico-sociale a comunităţi etnice poloneze din Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Daniel Hrenciuc, un istoric reprezentativ al relaţiilor româno-polone.
 Vizualizări articol: 1465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Daniel Hrenciuc, un istoric reprezentativ al relaţiilor româno-polone3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pentru Hrenciuc trimis de
( 8 aug 2009, 15:13:30
" Daniel Hrenciuc s-a dedicat cu precadere studiului istoriei minoritatilor nationale din Rom�nia" CE VRAJELI! S-A DEDICAT CU PRECADERE COLECTARII SPAGII LA CONCURSURILE DE DIRECTOR SI LA CEL DE TITULARIZARE. ACU ADUNA ALTCEVA
2.   Cine o sa scrie? trimis de
( 9 aug 2009, 00:16:18
Daca e cineva care se ofera sa scrie cartea alba a manageriatului acetui individ la carmele ISJ Suceava, in care sa apara si nenumaratele potlgarii, cred ca multi s-ar angaja sa predea material didactic.

Sper s-o ia in bot acest pseudo istoric care cred ca isi vinde singur laudele la ziar. Daca a ajuns acest Bubico e istoric reprezentativ pt Suceava, e vai si-amar de noi. Puneti mina si mai cititi tovarasi ziaristi! Au fost oameni mari istorici in SV, nu acest....
3.   Super trimis de
(10 aug 2009, 10:46:33
Numai comentarii de bine la adresa acetui Hrenciuc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei