Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 aug 2009 - Anul XIV, nr. 184 (4170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Capela „Buna Vestire”

Funeraliile preotului Constantin Mihoc, sâmbăta viitoare, în ziua Adormirii Maicii Domnului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Funeraliile preotului sucevean Constantin Mihoc vor avea loc sâmbăta viitoare, 15 august, în ziua Adormirii Maicii Domnului, la Capela „Buna Vestire”, începând cu ora 16:00. Au fost obţinute toate aprobările, atât de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cât şi din partea Primăriei Şcheia, ca părintele Constantin să fie îngropat lângă Capela „Buna Vestire” de la intrarea în Suceava dinspre Şcheia.
În zilele următoare, familia speră să se finalizeze toate formalităţile, pentru a-l putea scoate pe preot de la morga spitalului unde a fost dus imediat după tragicul accident. Soţia preotului Constantin, preoteasa Cristina, a putut să-şi vadă soţul abia ieri, deşi a ajuns în Germania a doua zi după accident. Regulile din Germania sunt foarte stricte, şi nu pot fi „negociate” în nici un fel.

 

Lumânări, flori, lacrimi, la capela din Berlin

După ce va fi scos din spital, sicriul cu trupul neînsufleţit va fi depus mai întâi în capela Parohiei ortodoxe române „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Berlin, unde preotul Constantin Mihoc a slujit zece ani. Sute de credincioşi români, germani, greci şi sârbi vor veni în aceste zile la capelă, să aprindă o lumânare în memoria părintelui Constantin Mihoc.
În aşteptarea primirii trupului părintelui lector dr. Constantin Mihoc şi al fratelui Nicolae, în vârstă de 36 de ani, enoriaş al parohiei ortodoxe române, care a murit împreună cu părintele, la capela ortodoxă română Sfinţii Arhanghelii Mihail şi Gavriil, au fost oficiate mai multe Sfinte Liturghii, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, împreună cu un numeros sobor de preoţi.
Sute de enoriaşi ai parohiei, îndureraţi de plecarea prematură din mijlocul lor a îndrumătorului spiritual, se roagă, aprinzând lumânări, pentru veşnica lui odihnă. Prezenţa credincioşilor la capelă, după ce părintele Constantin nu mai este printre ei, este şi o formă de alinare pentru familia preotului, dar şi pentru familia celuilalt român decedat în urma accidentului.

 

Pentru puţin timp, oprire la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou

Din ce ne-au spus membrii familiei Mihoc, sicriul cu trupul părintelui Constantin va fi adus în România, la Bucureşti, miercuri după amiază, cu o cursă aeriană. De aici, cu o maşină specială, sicriul va fi adus la Suceava, unde joi dimineaţă va fi depus pentru puţin timp la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou.
ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi, va oficia o slujbă de pomenire, la căpătâiul preotului Constantin Mihoc.
Consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul iconom stavrofor Gheorghe Brădăţan, ne-a confirmat ieri că înmormântarea va avea loc sâmbătă, pe 15 august.
„S-au vehiculat şi zvonuri cum că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor s-ar ocupa de funeralii, dar nu este adevărat. Familia este cea care se ocupă de toate. După ce va fi adus în Suceava, prima stare va fi la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, unde un sobor de preoţi, împreună cu Înaltul Pimen, va oficia o slujbă. Apoi va fi dus la casa personală, după care va fi depus în Capela „Buna Vestire”, până în ziua înmormântării”, ne-a spus preotul Gheorghe Brădăţan.

 

Rămas bun, de „acasă”

De la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, sicriul va fi dus la casa pe care şi-a construit-o părintele Constantin Mihoc în Suceava (Sf. Ilie), dar pe care nu a reuşit să o finalizeze. Construcţia este în apropierea casei părinteşti, în care trăieşte mama preotului, Aglaia Mihoc, în vârstă de 89 de ani, mamă a zece copii, dintre care şase sunt preoţi.
Una dintre ultimele dorinţe ale mamei părintelui Constantin este ca atunci când trupul neînsufleţit al fiului ei va fi adus din Germania, să fie depus măcar pentru câteva ore în casa pe care fiul ei a început să o construiască, dar nu a mai avut timp să o termine. După acest popas, sicriul va fi depus în capela construită de preotul Dimitrie Mihoc, cu sprijinul fratelui din Germania.
După ce îşi va lua rămas bun de la casa în care i-ar fi plăcut să locuiască cu familia, în Bucovina lui dragă, sicriul va fi depus în Capela „Buna Vestire”, situată la intrarea în Suceava dinspre Şcheia.

 

Sobor de sute de preoţi, la funeralii

La funeraliile părintelui Constantin Mihoc sunt aşteptaţi peste o mie de credincioşi din toată ţara, dar şi din străinătate. Nu vor lipsi înalte feţe bisericeşti, mitropoliţi (ÎPS Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei), arhierei (ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor) preoţi, profesori, colegi de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.
Cunoscuţii familiei Mihoc ne-au spus că este posibil ca părintele Constantin să fie condus pe ultimul drum de un sobor format din câteva sute de preoţi, având în vedere că a fost un om onest, cunoscut, iubit de foarte multă lume.
Fraţii preotului Constantin, surorile, nepoţii au început deja pregătirile pentru înmormântare. Preotul Viorel Mihoc, fratele defunctului, ne-a spus că înmormântarea va fi conform regulilor Bisericii Ortodoxe Române. Se va ţine cont şi de tradiţia din Bucovina, astfel că, de sufletul celui răposat, vor fi date de pomană participanţilor la funeralii prosoape ţesute tradiţional şi colaci.

 

Condoleanţe din partea Patriarhiei Române

Vestea tristă a accidentului petrecut, marţi seară, la parohia din Berlin, în urma căruia Preacucernicul Părinte Paroh Lect. Dr. Constantin Mihoc a trecut prematur la cele veşnice, a fost primită cu mare întristare de Patriarhia Română, care şi-a exprimat regretul printr-un mesaj: <În aceste momente îndurerate, ne rugăm ca Hristos Domnul să aşeze sufletul slujitorului Său Părintele Constantin Mihoc în corturile drepţilor şi în lumina Preasfintei Treimi, iar familiei îndoliate şi credincioşilor întristatei parohii să le dăruiască putere de a trece prin această grea încercare. Părintele Constantin Mihoc rămâne în memoria tuturor celor care l-am cunoscut un harnic şi evlavios slujitor al Bisericii noastre strămoşeşti, atât în calitatea sa de păstor al parohiei ortodoxe româneşti din Berlin, cât şi de profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Veşnica lui pomenire din neam în neam!>.



Destin tragic

Părintele Constantin Mihoc a murit în seara de 4 august, în jurul orei 19:00, la Berlin, în timpul unor lucrări de demolare a unei clădiri, parţial transformată în capelă, pe locul căreia urma să ridice o biserică nouă. Surparea unui zid l-a surprins pe părinte, împreună cu un enoriaş, tot român, pe nume Nicolae, îngropându-i sub dărâmături.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funeraliile preotului Constantin Mihoc, sâmbăta viitoare, în ziua Adormirii Maicii Domnului.
 Vizualizări articol: 5532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 14 voturi
Funeraliile preotului Constantin Mihoc, sâmbăta viitoare, în ziua Adormirii Maicii Domnului4.4514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei