Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 aug 2009 - Anul XIV, nr. 184 (4170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză

Şcoli din mediul rural, în pericol de desfiinţare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şcolile din mediul rural care funcţionează cu un efectiv redus de elevi s-ar putea desfiinţa, începând cu anul şcolar viitor. Desfiinţarea unor şcoli mici din judeţ ar fi, de fapt, efectul reducerii de posturi anunţată în educaţie, începând cu 1 septembrie 2009. Potrivit unui ordin emis de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, aproximativ 700 de posturi din şcolile din judeţul Suceava vor dispărea din această toamnă, iar afectaţi de această reducere de posturi vor fi cadrele didactice, dar şi alţi angajaţi din învăţământul sucevean.

 

713 posturi vor dispărea din toamnă

Inspectorul şcolar general adjunct Virginel Iordache a spus că „din cele 11.868 de posturi bugetate de la consiliile locale sau de la Consiliul Judeţean am primit aprobare pentru 11.155 de posturi”. Este vorba despre 713 posturi care nu vor mai fi finanţate de la buget, iar Virginel Iordache a spus că este vorba despre normele declarate vacante care au sub nouă ore pe săptămână, care vor fi acoperite de profesori plătiţi cu ora. Ministerul a dat asigurări cadrelor didactice că titularii la catedră nu vor avea de suferit de pe urma acestei măsuri, ci numai o serie de profesori suplinitori, care oricum vor fi mai puţini decât în anii anteriori din cauza scăderii populaţiei şcolare. Aceasta este şi cauza care ar putea determina şi închiderea şcolilor mici din judeţ.
Inspectorul şcolar general adjunct Virginel Iordache a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a prezentat o situaţie privind numărul de posturi ce urmează să fie reduse, faptul că „elevii din şcolile cu efective reduse pot fi mutaţi în şcolile de centru, cu personalitate juridică, iar transportul acestora se va realiza cu microbuze şcolare”.

 

Elevii, transportaţi cu microbuze în alte şcoli

O notă a Ministerului Educaţiei prevede ca numărul mediu de elevi la ciclul primar să fie de 20, iar la cel gimnazial şi liceal de 25. „Datorită acestor precizări, o parte din normele didactice se constituiau cu clase sub efective, o serie de unităţi şcolare nu şi-au făcut planul de şcolarizare, şi, astfel, o parte din normele didactice au dispărut. Ca urmare, vreau să precizez că au fost şterse de pe listele de titularizare 301 fracţiuni de norme, norme didactice declarate sub jumătate de normă, adică sub nouă ore. Acestea vor fi suplinite de profesori titulari care vor fi plătiţi cu ora pentru activitatea în plus”, a mai spus adjunctul IŞJ Suceava.
Deocamdată, desfiinţarea şcolilor mici nu a fost pusă în aplicare, iar ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că va aproba doar desfiinţarea acelor unităţi în care este posibilă transportarea elevilor la alte şcoli, cu microbuze şcolare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoli din mediul rural, în pericol de desfiinţare.
 Vizualizări articol: 726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Şcoli din mediul rural, în pericol de desfiinţare2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei