Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 iul 2009 - Anul XIV, nr. 167 (4153)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

La Poiana Stampei

Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 17-19 iulie, la Poiana Stampei s-a desfăşurat Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna”, ediţia a II-a, care coincide cu a X-a ediţie a Serbării Câmpeneşti “Întâlnire cu Fiii Satului”.
Scopul acestui eveniment este de promovare a Bucovinei, a Bazinului Dornelor, a primei localităţi de la intrarea în judeţul Suceava dinspre Bistriţa Năsăud.
Pe perioada celor trei zile au avut loc activităţi culturale (spectacole folclorice, parade ale portului popular, parada călăreţilor, expoziţie de fotografie), concurs gastronomic, activităţi ştiinţifice (comunicări legate de flora spontană din zonă, rezervaţii naturale, turism rural, ecoturism), activităţi sportive şi turistice (cicloturism, turism ecvestru, river rafting).
„Mă bucur că acest festival este organizat la Poiana Stampei, unde şi costumul popular are flori, balcoanele sunt pline de flori, grădinile de asemenea, totul este frumos aici şi plăcut. Ne mândrim cu Ansamblul Folcloric „Poieniţa” care face cinste comunei noastre şi care este prezent şi în aceste zile în spectacolele pe care le organizăm. Este o continuare a manifestărilor derulate de zece ani încoace sub titlul „Întâlnire cu fiii satului”, iar prin participarea corului „Delphem”, putem considera că acest festival capătă şi un caracter internaţional”, ne-a spus primarul Elisei Todaşcă.

 

Cele mai frumoase flori şi grădini

În prima zi a festivalului, a avut loc jurizarea celor mai frumoase grădini cu flori, grădini cu legume şi a aranjamentelor florale din gospodăriile din comună. În concurs s-au înscris pentru evaluarea finală un număr de peste 40 de gospodării, care au fost vizitate de un juriu format din reprezentanţi ai administraţiei locale, ai ANTREC Bucovina şi câştigătorii de anul trecut ai concursului.
Membrii juriului au evoluat fiecare gospodărie urmărind diversitatea speciilor de flori existente, modul de aranjare, întreţinerea lor, armonizarea culorilor şi speciilor în aranjamentele florale.
În ceea ce priveşte cele mai frumoase grădini, s-a avut în vedere pentru departajare folosirea cât mai eficientă a terenului, numărul de specii de legume cultivate şi modul de îngrijire a acestora.
Aşa cum am aflat de la viceprimarul comunei, Viluţ Mezdrea, aceste concursuri sunt o competiţie între locuitorii comunei, fiecare dorind să aibă grădina cea mai diversificată sau locuinţa cea mai frumoasă.
Sâmbătă, parada portului popular şi parada cailor de rasă a adunat în centrul comunei locuitorii din Poiana Stampei, dar şi turiştii aflaţi în zonă. Îmbrăcaţi în straie populare, sătenii au venit cu mândrie, în căruţe împodobite cu covoare ţesute de gospodinele din sat sau pe jos, la Casa Muzeu, unde a fost oficiată o slujbă religioasă.

 

Ecoturismul, o şansă pentru Poiana Stampei

La Primăria din Poiana Stampei a avut loc o masă rotundă cu tema „Actualitate şi perspectivă în ecoturism”. Pe lângă proprietarii de pensiuni din comună au mai participat invitaţi din Bazinul Dornelor, dar şi scriitorul Ion Grigoroiu, de la Ianca, jud. Brăila, care a descris Poiana Stampei în trei volume ale antologiei „Luminile din flori”.
Au fost dezbătute probleme legate de promovarea şi dezvoltarea turismului în zonă, necesitatea realizării lucrărilor de infrastructură rutieră şi utilităţi publice pentru asigurarea confortului turiştilor la pensiuni, Poiana Stampei fiind poarta de intrare în Bucovina dinspre Transilvania.
Conform proprietarilor de pensiuni, dar şi preşedintei ANTREC Bucovina, Niculina Vasiluţ, turismul eco este o prioritate pentru această comună, „pentru că Poiana Stampei se află într-o zonă protejată. Sunt oameni care au pregătire în turism, iubesc mediul înconjurător, au pensiuni sau îşi construiesc spaţii de cazare, iar prin turismul eco, pe lângă mâncăruri ecologice, se poate asigura celor care poposesc la Poiana Stampei turism religios, tradiţii, obiceiuri, protecţie faţă de mediu”, a precizat Niculina Vasiluţ.
În cadrul discuţiilor purtate sâmbătă s-au abordat teme cum ar fi „Înfiinţarea culturilor ecologice de legume”, „Agricultura ecologică (legume, fructe, flori), o şansă pentru micile gospodării”, „Eco şi Bio pensiuni. Pensiuni agroturistice certificate”, „Ghid de bune practici în pensiunile agroturistice”, „Turismul ecvestru, oportunitatea de promovare şi dezvoltare a ecoturismului bucovinean”, „Turismul cultural, religios în Ţara Dornelor”.

 

Coşul cosaşului şi al plutaşului

Un punct de atracţie al Festivalului l-a constituit Concursul „Gastro – Flora”, cu tema „La iarbă verde cu coşul gospodinei”. Câteva gospodine din comună, dar şi din comunele învecinate au prezentat coşuri aşa cum le pregătesc ele pentru soţii care merg la pădure, la cosit sau la stână. Aşa cum am aflat de la Victoria Candrea, coşul trebuie să conţină bucate care să poată fi servite reci, cum ar fi slănină afumată, caş proaspăt, ceapă, ouă fierte, scovarză (preparată după o reţetă moştenită de peste o sută de ani) dar şi o sticluţă cu „tărie” pentru ca cel care pleacă la muncă să aibă putere.
Olguţa Mihalciuc a prezentat un coş pregătit pentru plutaşii din Ciocăneşti, care, pe lângă bucatele reci, mai conţinea şi sărmăluţe cu urdă sau cu carne de vită, jumări şi cârnaţ de casă la borcan, caş proaspăt, urdă proaspătă, brânză frământată, urdă cu smântână, un borcan cu dulceaţă, plăcinte poale-n brâu, o ţuică fiartă cu secărică şi o socată făcută în casă.
Din Poiana Negri, Dănuţ Candrea a adus în butoiaşe din lemn „mostre” de palincă, zmeurată, murată, afinată, frăgată, dar şi siropuri obţinute din fructe de pădure sau din brad prin metode păstrate de la bunica sa.
Anastasia Pascaru a pregătit pentru concurs ciulama în ţest, pâine cu şuncă, mămăliguţă moldovenească, coşuleţe cu ciuperci cu urdă, coroniţa baciului făcută din brânză de oi, ciupercuţe umplute cu urdă, file de peşte cu brânză, drob în aluat şi săculeţe cu ciuperci.
O noutate în cadrul concursului gastronomic a fost prezenţa unui grup din judeţul Botoşani, care a prezentat produse lactate obţinute din lapte de capră. Nu au lipsit nici apicultorii, care au adus cu ei miere, faguri, polen şi propolis.
„Cea mai gustoasă este mierea de la fânaţ, pentru că este mierea care conţine toate plantele medicinale. Este cel mai bun medicament, este un medicament natural. Păcat că nu avem unde o vinde” ne-a spus Ivan Gavril, un apicultor care moşteneşte această meserie de la bunici.
După jurizare, toate preparatele au fost degustate de cei prezenţi în curtea Casei Muzeu.
Corina Cubleşan, vicepreşedinte ANTREC Bucovina, ne-a spus că „este o primă încercare de a face un concurs cu tema „Flori de pe Dorna”. Suntem în luna iulie, aproape de Sfântul Ilie, când oamenii se duc la câmp la prima coasă sau la iarbă verde, deci sunt în mijlocul florilor. Anul acestea ne-am gândit să vedem cum se pregătesc femeile pentru munca la câmp, pentru mersul la stână, unde se merge cu anumite produse şi se vine cu caş şi urdă. De multe ori, pensiunile oferă turiştilor care pleacă în drumeţie pe munte masă la pachet, ei opresc pe traseu şi se aşează într-o poieniţă pentru picnic. Proprietarii de pensiuni le pregătesc coşul de picnic şi atunci am făcut o încercare de acest gen”.

 

Concursuri sportive

Şi cei mai mici locuitori ai comunei au avut parte de concursuri cu premii, organizate de administraţia locală, ANTREC Bucovina şi cu sprijinul unor sponsori locali.
La prima ediţie a „Crosului Florilor” s-au înscris 44 de concurenţi cu vârste cuprinse între 6 şi 66 de ani, premiile oferite constând în diplome şi bani.
Concursul de ciclism s-a desfăşurat între douăzeci de biciclişti, premiul cel mare fiind o bicicletă, restul participanţilor primind tricouri şi premii în bani. Aşa cum am aflat de organizatori, concursul s-a desfăşurat în spirit de fair-play, fără accidentări şi nemulţumiri.

 

Rafting pe râul Dorna

Cu sprijinul salvamontiştilor din Vatra Dornei, pe râul Dorna s-a organizat river-rafting, de mare ajutor fiind ploaia căzută vineri seara. Traseul străbătut a fost de peste 6 km, iar cei care s-au înscris în concurs au avut parte de un traseu de vis, de la Chiperi la Andrieni.
Concursul s-a dat mai întâi pe mal, între cei care au dorit să ocupe un loc în cele două bărci puse la dispoziţie de serviciul Salvamont din Vatra Dornei. Numărul de iubitori de senzaţii tari a fost atât de mare, încât s-au efectuat mai multe etape de rafting. La una din punţile de trecere peste râul Dorna, respectiv Alexeni, câţiva localnici i-au aşteptat pe vâslaşi cu plăcinte şi palincă, aceştia reîncărcându-şi „bateriile”, în vederea finalizări cursei. Acest mijloc de a călători pe râul Dorna constituie o atracţie pentru turiştii care vin în Bazinul Dornelor, alături de tiroliană.

 

Spectacol în foişor cu muzică italiană

La apusul soarelui, în foişorul din centrul comunei, lângă bustul poetului Mihai Eminescu, elevi de la şcolile din comună au susţinut un spectacol dedicat acestuia. Au fost interpretate melodii pe versuri eminesciene, după care a urmat un spectacol susţinut de Corul „Delphem” din Dervio – Italia.
Fiind o sărbătoare dedicată fiilor satului, unul din membrii corului, Daniel Gabor, care este din Poiana Stampei, şi-a invitat colegii de grup la Festivalul „Flori de pe Dorna”. După ce au interpretat melodii vechi, dar şi cântece mai noi, coriştii italieni au oferit primarului Elisei Todaşcă macheta vaparoşului „Lucia”, directorului Ansamblului „Poieniţa” un coş cu produse tradiţionale din Italia, Daniel Gabor dăruind unuia dintre instrumentiştii Ansamblului „Poeniţa”, Dănuţ Lăcătuş, un simbol al corului „Delphem”.
Preotul paroh din Poiana Stampei, Domiţian Tătaru, a dăruit italienilor o icoană cu Maica Domnului, răsplata din partea coriştilor fiind melodia „Ave Maria”. Tot ca un cadou pentru spectatori, „Delphem” a interpretat în limba română „Deşteaptă-te române”.
Seara s-a încheiat cu un foc de tabără, la care au participat cu mic, cu mare locuitorii comunei şi invitaţii acestora. În jurul focului a avut loc Balul Florilor şi un concurs de dans. Pregătit cu o zi înainte, focul de tabără avea să lumineze cerul localităţii în sunetul instrumentelor muzicale.

 

„Maraton” folcloric

Ziua de duminică a început cu oficierea Sfintei Liturghii la Biserica din Poiana Stampei, după care, la Monumentul Eroilor a avut loc o slujbă religioasă de comemorare, la eveniment participând fanfara garnizoanei Bistriţa şi Corul Ecclesia. A urmat Întâlnirea cu Fiii Satului, festivitatea de premiere „Gastro – Flora”.
După amiaza şi seara zilei de duminică a fost rezervată spectacolelor folclorice susţinute de Ansamblul „Poieniţa”, Ansamblul „Izvorul Someşului”, Ansamblul „Doina Maramureşului” – Vişeul de Sus – Maramureş, ansambluri din zona Dornelor, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu “ Suceava. Începând cu ora 20:00, toată suflarea satului, îmbrăcată în costume populare, a participat până aproape de ivirea zorilor zilei de Sfântul Ilie la Balul gospodarilor, la miezul nopţii un foc de tabără marcând finalul celei de-a doua ediţii a Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna” .
“Sărbătoarea din acest an s-a dorit a fi o celebrare a naturii, un semnal dat comunităţii pentru protejarea mediului înconjurător, o modalitate de a practica un turism curat, ecologic, într-un încântător peisaj oferit de comuna Poiana Stampei”, a spus Niculina Vasiluţ, preşedinte ANTREC Bucovina.
Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna” este organizat în fiecare an de Primăria şi Consiliul Local Poiana Stampei, în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Asociaţia „Roua Cerului” şi ANTREC Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna”.
 Vizualizări articol: 1362 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna”4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei