Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2009 - Anul XIV, nr. 150 (4136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trist

La analize, cu bănuţii în batistă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bolnavi, descurajaţi, abonaţi doar la lapte şi pâine pentru a pune deoparte în fiecare lună câţiva bani din pensie pentru boli lungi şi chinuitoare prin saloanele spitalelor, bătrânii Sucevei au mai primit o lovitură: analizele medicale pe care până anul trecut le făceau gratuit acum trebuie să le plătească dacă au nevoie de rezultat foarte repede. Şi cum cu ei timpul nu prea mai are răbdare, cutreieră laboratoarele de analize medicale în speranţa că vor găsi unul care mai are fonduri disponibile şi pentru ei. Speranţe zadarnice.

 

Marile laboratoare sucevene au bani doar pentru analizele prescrise în regim de urgenţă, în general pentru gravide şi copii sub un an. Restul trebuie să aştepte până în septembrie sau octombrie.
Petru Orăşanu are 77 de ani. Locuieşte în satul Sfântul Ilie şi este cardiac. Luni a venit la laboratorul Synevo din Suceava să-şi facă analizele.
„Am fost internat în spital şi după ce am ieşit, domnul doctor mi-a zis să-mi mai fac câteva analize. Am venit aici, dar spun că n-au bani acum, că trebuie să mă programez. Eu înţeleg programarea de azi peste câteva zile, dar nu atâtea luni. Mor până atunci. Am pensie de patru milioane, medicamente iau de peste un milion pe lună, acum am dat 310 mii de lei (vechi) pe analize. Acuma analizele le plătim, dar măcar medicamentele să ni le dea gratuit”, a spus bătrânul.

 

„A spus la televizor că de acum plătim”

Lângă el aştepta Zenovia Avarvarei, din comuna Fântânele. Are 75 de ani şi spune că este „tare anemică”.
„Cât am stat internată mi-a făcut analizele în spital, acum am venit la control şi trebuie să le plătesc. A spus la televizor că de acum plătim, că sănătatea e la pământ, dar n-am crezut că e chiar aşa. Am făcut numai două analize din câte aveam, de aproape 400 de mii, că dacă le făceam pe toate mă costa peste patru milioane şi eu am pensie numai trei milioane. De unde?”, se întreabă femeia.
Veronica Căpitan, la cei 62 de ani ai ei, suferă de leucemie. I-a fost depistată boala în urmă cu trei ani, la analizele gratuite făcute prin Programul Naţional de evaluare a stării de sănătate introdus de fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu. Din trei în trei luni trebuie să-şi facă teste medicale pentru a afla evoluţia bolii şi reacţia la tratament. La început a avut parte de analize gratuite, din toamna anului trecut însă trebuie să le plătească, pentru că fondurile pentru gratuităţi s-au diminuat drastic. O analiză o costă 200 de mii de lei vechi.
Tot prin programul de sănătate al lui Nicolăescu a descoperit şi Aurelia Sumănaru, din Varatec, că suferă de diabet şi trebuie să-şi controleze glicemia măcar o dată pe lună pentru a putea obţine reţeta cu medicaţia pentru luna următoare. O glicemie costă 80 de mii de lei vechi şi o plăteşte.
„Eu sunt pe asigurarea soţului, dar dacă nu au bani, cu ce mă ajută? Facem fiecare cum putem şi plătim, dacă aşa au venit timpurile acum”, spune femeia.

 

Cu fonduri diminuate şi costuri crescute, laboratoarele recurg la concedieri

Synevo Suceava se numără printre laboratoarele de top din judeţ, în sensul criteriilor de evaluare şi implicit al fondurilor alocate prin contractul cu Casa Asigurărilor de Sănătate. Managerul Adrian Oprea ne-a declarat că, din păcate, situaţia de acum nu poate fi evitată, de vreme ce fondurile alocate pentru analizele medicale sunt cu 40 la sută mai mici faţă de anul trecut şi de la o lună la alta tot scad.
„Acum se fac analize pentru pacienţii care au fost programaţi în martie. Este criză, Casa de Sănătate Suceava a împărţit ce a primit de la Bucureşti. Bugetul pe acest an a fost mai mic şi scade în continuare. În ianuarie am avut 450 de milioane de lei vechi, în iunie 220 de milioane şi ajung în august la 90 de milioane. Rezolvăm urgenţele şi gravidele”, a spus dr. Oprea.
Nici la celelalte două mari laboratoare sucevene care au primit mai multe fonduri situaţia nu este mai bună. La laboratorul de analize din Policlinica Areni se fac deja programări pentru luna octombrie, iar la Biotest pentru septembrie.
Odată cu reducerea fondurilor creşte numărul de urgenţe, astfel că în luna mai raportul dintre analizele programate şi urgenţe a fost aproape de 1:1.
Dacă în anii trecuţi, când s-a derulat şi programul naţional de sănătate, laboratoarele şi-au extins activitatea şi au făcut investiţii serioase în dotări, în acest an deja încep să renunţe la o parte din personal pentru a face faţă cheltuielilor. Primii la care au renunţat au fost cei din personalul administrativ, dar sunt laboratoare care au suspendat contractele chiar cu medici şi asistente. Managerii de laboratoare cu care am stat de vorbă ne-au spus că speră ca lucrurile să meargă mai bine şi să poată menţine specialiştii.

 

Casa de Sănătate împarte ce-a primit de la Bucureşti

De cealaltă parte, responsabilul cu banii, şefa Casei Asigurărilor de Sănătate, dr. Cristina Iordăchel a explicat că, dacă anul trecut, pentru analize de laborator, radiologie şi imagistică judeţul Suceava a avut 5,41 milioane de lei, anul acesta a primit doar 4,4 milioane lei. În plus, în absenţa bugetului, pe primele patru luni ale anului contractele cu laboratoarele s-au derulat pe baza unor acte adiţionale la contractele de anul trecut, iar când a venit bugetul s-a constatat că în cele patru luni s-a consumat 47,6 la sută din buget. Ce a rămas s-a împărţit între furnizorii de servicii cu care CAS are contract, pe baza unor criterii strict reglementate.
„Deşi o mare parte din furnizorii de servicii sunt nemulţumiţi de sumele alocate, toate contractele au fost verificate de auditul Casei Naţionale, deci aceste nemulţumiri nu au nici un fundament legal”, a spus dr. Iordăchel.
Ea a arătat că, pe lângă faptul că bugetul este mai mic, a crescut şi cererea de investigaţii din partea populaţiei, mai ales după ce aceasta s-a obişnuit să aibă acces la seturi complexe de analize pe durata derulării Programului naţional de evaluare a stării de sănătate.
Pentru ca sucevenii să aibă acces asigurat la investigaţii în situaţii de urgenţă, CAS Suceava şi Colegiul Medicilor au stabilit un set de analize recomandate, iar laboratoarele trebuie să păstreze o cotă din banii alocaţi în scopul menţionat.

 

Pentru RMN şi tomografie computerizată sumele au crescut uşor

Presiunea din partea populaţiei şi banii mai puţini fac ca această directivă să nu fie respectată în totalitate de laboratoare, deşi nerespectarea clauzelor contractuale poate duce la rezilierea contractelor.
„Sperăm ca acest lucru să fie reglementat în lunile următoare printr-un procent clar în noile norme care vor apărea. Până acum n-am avut plângeri scrise la CAS privind neefectuarea analizelor recomandate în regim de urgenţă”, a spus dr. Iordăchel.
Singurul domeniu în care sumele de bani au crescut uşor faţă de anul trecut îl reprezintă radiologia şi imagistica medicală - investigaţii la computer tomograf, RMN, ecografii, indispensabile în cazurile de urgenţă. Mai trebuie spus că, în acest an, pentru prima oară la evaluarea furnizorilor de servicii medicale paraclinice, au câştigat puncte în plus laboratoarele care au preţuri mai mici pe întreg setul de analize. Per total, conform site-ului CAS Suceava, cel mai bun punctaj l-a avut Dorna Medical, urmat de laboratorul medicilor Moga şi Groza din Policlinica Areni, Biotest Suceava şi Synevo Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La analize, cu bănuţii în batistă.
 Vizualizări articol: 1732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La analize, cu bănuţii în batistă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei