Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 mai 2009 - Anul XIV, nr. 124 (4110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dreptate

O suceveancă de aproape 80 de ani a învins statul la CEDO

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O suceveancă în vârstă de 79 de ani, Angelina P., a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dreptul de a-i fi restituit un teren sub CET sau 75.000 de euro şi despăgubiri morale de 7.500 de euro.
Femeia este doctor în economie, vorbeşte mai multe limbi de circulaţie internaţională şi la CEDO şi-a pledat singură cauza. Suceveanca a avut trei hectare de teren pe care, în anii comunismului, s-a construit centrala de termoficare a oraşului. După Revoluţie, dreptul de proprietate asupra unui hectar de teren i-a fost reconstituit în 1991, iar pentru alte două hectare acest drept i-a fost reconstituit în 1993, prin instanţă, numai că n-a fost pusă niciodată în posesie pe motiv că limita de hotar între Suceava şi Salcea nu este stabilită clar. Asta, deşi hotărârea instanţelor sucevene a fost clară, de punere în posesie la Salcea.
Exasperată de refuzul autorităţilor de a respecta deciziile judecătoreşti, în 2003 Angelina P. a reclamat la CEDO încălcarea dreptului la acces la o instanţă şi a dreptului la respectarea proprietăţii prin neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile şi a solicitat 2,692 milioane de euro, din care numai ca prejudiciu moral 50.000 de euro. Cererea de examinare i-a fost admisă şi, la sfârşitul anului trecut, Curtea a decis ca statul român să-i restituie terenul avut sau să-i plătească 75.000 de euro despăgubiri, plus 7.500 de euro daune morale. Pentru calcularea despăgubirilor, magistraţii europeni au luat ca bază datele transmise de Camera Notarilor Publici Suceava, la solicitarea Ministerului de Externe, Agentul Guvernamental, aspect contestat de Angelina P., la recursul pe care l-a făcut la CEDO în 9 decembrie 2008.

 

Primăria Salcea îi propune acum patru hectare de teren aproape de CET

Suceveanca a solicitat la CEDO să se calculeze valoarea terenului pe care l-a avut la 15 euro metrul pătrat, ceea ce ar fi însemnat un total de 526.780 euro, dar Curtea a menţinut cealaltă bază de calcul şi valoarea despăgubirilor la 75.000 de euro. Hotărârea CEDO a rămas definitivă în data de 6 aprilie a.c., iar autorităţile locale şi judeţene au termen trei luni pentru a o pune în aplicare.
În cursul acestei săptămâni, Primăria Salcea i-a propus Angelinei P. să o pună în posesie cu patru hectare, cu un hectar în plus faţă de ceea ce a stabilit CEDO, în apropierea vechiului amplasament, lângă CET. Femeia trebuie să decidă până săptămâna viitoare dacă acceptă această variantă, dacă nu, autorităţile trebuie să-i propună un alt amplasament, iar acesta ar fi o parcelă aproape de aeroport. La asta se mai adaugă 7.500 de euro despăgubiri morale, pe care statul român trebuie să-i plătească femeii, prin Direcţia de Finanţe.
Dacă până la urmă va refuza să accepte terenul, cazul va intra pe lista de despăgubiri, conform legii.
Din informaţiile pe care le deţinem, se pare că femeia va accepta totuşi terenul de lângă CET.
Deşi iniţial Angelina P. a fost de acord să stea de vorbă cu noi, ulterior a refuzat, afirmând că în toţi aceşti ani presa nu a susţinut-o în nici un fel în bătălia sa cu autorităţile statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O suceveancă de aproape 80 de ani a învins statul la CEDO.
 Vizualizări articol: 2536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
O suceveancă de aproape 80 de ani a învins statul la CEDO4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei