Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 mai 2009 - Anul XIV, nr. 114 (4100)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acţiune de salvare

Turişti rătăciţi, recuperaţi din munţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Doi turişti, tată şi fiică, au fost recuperaţi din munţii Călimani după ce s-au rătăcit. Acţiunea a durat mai bine de patru ore, iar pentru salvarea celor doi s-au folosit sisteme GPS. Turiştii erau echipaţi corespunzător, iar alertarea echipelor Salvamont Vatra Dornei s-a făcut în timp util.

 

Acţiunea de salvare din munţii Călimani a avut loc pe timp de noapte, iar cei doi turişti, tatăl de 54 de ani şi fiica de 25 de ani, din Piatra Neamţ, spun că s-au rătăcit pentru că marcajele nu erau foarte vizibile. Cei doi intenţionau să parcurgă traseul dinspre exploatarea Călimani, vârful Reţitiş, vârful Călimani Izvor, vârful Călimanul Cerbului, numai că pe drum i-a prins noaptea şi nu au mai reuşit să ajungă unde şi-au propus.

În disperare de cauză, turiştii au sunat la 112, iar apelul a fost direcţionat spre Harghita, de unde s-a făcut legătura cu Serviciul Salvamont Vatra Dornei.

„Am avut şansa ca turiştii să fie bine echipaţi şi să aibă inspiraţia să anunţe echipajul salvamont la momentul oportun. S-a plecat din Vatra Dornei cu o maşină de intervenţie cu patru salvatori montani, în jurul orelor 22.30. Fiind vorba despre o locaţie aflată la altitudinea de peste 2.000 m, iar accesele pe traseele din Gura Haitii, exploatarea Călimani sau Neagra Şarului fiind îndepărtate, s-a ales o cale directă către vârf cu ajutorul GPS-urilor”, a declarat Petrică Ariciuc, şeful Salvamont Vatra Dornei.

Turiştii au fost găsiţi în jurul orei 0.30, iar după două ore erau deja în siguranţă, în localitatea Gura Haitii.

„Erau obosiţi, puţin speriaţi, dar în rest nu erau loviţi sau să prezinte alte probleme. Turiştii s-au dovedit a fi experimentaţi, pentru că au putut furniza informaţii precise despre locul unde se aflau, aveau hrană, apă, lanterne şi haine de vreme rea la ei. Totodată au urmat sfaturile salvamontiştilor de a nu se deplasa din locul de unde au sunat, pentru a putea fi contactaţi ulterior”, a adăugat Ariciuc.

 

Serviciul 112 Suceava, pus la colţ pentru lipsă de colaborare

Salvamontiştii din Vatra Dornei au ridicat şi o altă problemă, lipsa de colaborare cu Serviciul 112 Suceava, şi spun că acţiunea de salvare din noaptea de sâmbătă spre duminică a putut fi eficientă doar ca urmare a faptului că apelul a fost preluat de Serviciul 112 Harghita.

„Cel mai important lucru a fost că apelul a fost preluat de 112 Harghita, care a anunţat direct Dispeceratul Naţional Salvamont. Astfel, discuţia finală a fost direct între salvatori şi turiştii rătăciţi. Nu la fel s-ar fi întâmplat şi dacă apelul ar fi fost preluat de 112 Suceava, care nu alertează Salvamontul în cazul unui accident montan, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Nu înţelegem de ce această sincopă, atât timp cât în judeţele Neamţ, Harghita, Bistriţa sistemul funcţionează normal”, a precizat Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

Contactat de cotidianul „Monitorul de Suceava”, purtătorul de cuvânt al Serviciului Naţional 112, Adrian Fulea, a cerut un răgaz până astăzi pentru a formula un răspuns documentat, punctul de vedere al instituţiei urmând să-l publicăm imediat ce-l vom primi.

 

Cum se poate apela Salvamontul

Apelarea Dispeceratului Naţional Salvamont se face de pe orice telefon mobil tastând 0salvamont sau 0725826668. Se pot cere totodată informaţii despre starea turistică a traseelor montane sau evoluţia vremii din zona montană pe care turiştii doresc să o viziteze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turişti rătăciţi, recuperaţi din munţi.
 Vizualizări articol: 666 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Turişti rătăciţi, recuperaţi din munţi3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei