Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mai 2009 - Anul XIV, nr. 104 (4090)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme

Primarii comunelor în care s-au montat radarele se declară victimele poliţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Scandalul de proporţii izbucnit marţi în toată ţara, după ce Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a dispus suspendarea tuturor radarelor fixe din România, cu excepţia celor de pe DN 1, pentru presupuse nereguli în ceea ce priveşte contractele încheiate între primării şi firmele care au montat dispozitivele, pune foarte multe semne de întrebare.

Poliţia anchetează acum presupuse nereguli, după ce firma care a adus la Suceava aparatele de măsurare a vitezei a primit toate avizele necesare, inclusiv de la poliţie, apariţia sistemului fiind chiar intens promovată de IPJ Suceava, în ideea de a se reduce numărul accidentelor rutiere.

 

„Dacă era ceva în neregulă trebuiau să se sesizeze din timp”

Primarii din comunele Dumbrăveni, Forăşti şi Drăguşeni, localităţile în care au funcţionat cele opt radare fixe din judeţ, au fost căutaţi în ultimele două zile de poliţişti de la structura de investigare a fraudelor din cadrul IGPR, prezentându-le acestora contractele semnate cu firma SC Codec SRL Cluj Napoca, cea care a montat radarele în Suceava.

Toţi cei trei edili din judeţ se declară nemulţumiţi de această situaţie, doi dintre ei având opinii cât se poate de tranşante şi considerându-se victime ale poliţiei.

„În urmă cu câteva luni de zile am fost contactat de poliţia rutieră, ei au venit cu propunerea de amplasare a acestor radare fixe. Dacă era ceva în neregulă trebuiau să se sesizeze din timp, nu au spus nimic, au dat avize firmei clujene şi acum s-a ajuns la această situaţie. Echipa de control a poliţiei a venit astăzi (n.r.- ieri), le-am dat toate documentele. Consiliul Local nu a făcut un contract de achiziţie, ci doar unul de asociere, din punctul meu de vedere totul a fost legal”, ne-a declarat Avrămia Brăduţ, primarul comunei Forăşti. 

 

„Părerea mea este că cei de la poliţie îşi dau cu stângul în dreptul”

Primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, a fost şi mai tranşant.

„Părerea mea este că cei de la poliţie îşi dau cu stângul în dreptul. Ei au dat un aviz, iar acum mă întreabă pe mine de ce am semnat contractul. Până la urmă, cum să fie un contract ilegal când respectivele radare sunt monitorizate de un sistem amenajat la Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava?”, s-a întrebat edilul din Dumbrăveni, comună în care au fost amplasate patru radare.

În ceea ce-l priveşte pe Vasile Cepoi, primarul comunei Drăguşeni, acesta a precizat că hotărârea Consiliului Local de asociere cu SC Codec Cluj Napoca a venit numai după ce societatea a prezentat toate avizele de funcţionare şi nu sesizează nici un aspect ilegal în această afacere.

„Încă de la început ideea a fost să aducem fonduri la bugetul local fără a investi bani. Până la urmă nici spaţiul pe care au fost puse radarele nu aparţine primăriei, ci celor de la Drumuri Naţionale, care şi-au dat şi ei avizul. Sper ca totul să se lămurească şi cu banii strânşi din amenzi să putem amenaja trotuare pe DN2”, a mai spus Cepoi.

Cei trei edili cu care reporterii „Monitorul” au vorbit ieri n-au putut preciza ce anume verifică poliţia în contracte, după cum ne-a mărturisit primarul din Dumbrăveni oamenii legii doar luând copii după contracte, fără a aduce la cunoştinţă nici o acuzaţie şi precizând că este o simplă verificare.  

 

Firma din Cluj nu a încasat nici un ban de la Suceava

Toţi cei trei primari au precizat că din banii adunaţi în conturile Trezoreriei până la suspendarea radarelor nici un leu nu a ajuns în contul firmei din Cluj, aceştia amânând momentul virării banilor după ce au resimţit tot mai puternic valul de contestaţii împotriva acestor asocieri.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava nu a putut da detalii despre ce vizează controalele poliţiei la primării, precizând că este vorba de o acţiune demarată de Inspectoratul General al Poliţiei, la care nu participă oamenii legii de la structura judeţeană.     

În paralel cu verificările poliţiei, pe 14 mai, cei trei primari sunt aşteptaţi la Prefectură, unde vor prezenta contractele încheiate reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care fac verificări în toata ţara privind procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică.  Reprezentanţii acestei autorităţi au amendat mai multe primării din ţară, pentru că astfel de contracte au fost încheiate fără licitaţii.

De la darea în folosinţă şi până pe 9 aprilie, cele opt aparate de măsurare a vitezei din judeţ au înregistrat 42.188 de abateri privind depăşirea limitei de viteză legală, de unde rezultă o medie de aproximativ 800 de amenzi pe zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarii comunelor în care s-au montat radarele se declară victimele poliţiei .
 Vizualizări articol: 2948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 4 voturi
Primarii comunelor în care s-au montat radarele se declară victimele poliţiei1.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ciudat trimis de
( 7 mai 2009, 11:35:07
se verifica ilegalitatea acestor contracte,de fapt asocieri pe langa faptul ca au amendat primariile pt faptul ca nu au organizat licitatie.bun pana aici,pare totul desprins din acele legi care trebuiesc respectate de oricine. DAR CAND VERIFICAM SI ACELE CONTRACTE date la baietii destepti ? stau si ma gandesc, de ce nu functioneaza aceeasi lege a licitatiei in domeniul public ? apoi imi pun intrebarea,daca eu "inventator" sun la primaria locala si propun ca inventia mea sa devina bun public,iar primaria sa faca un contract de asociere si sa mai si castige bani din asta,am toate avizele care trebuiesc,UNDE E ILEGALITATEA?? cum ar exista in cazul asta o licitatie ?? bine,in cazul de fata nu este o inventie ci doar o copie a unui sistem din strainatate,dar un lucru bun. imi doresc sa apara un al III-lea concurent (staul-politia) dar sa le vad puse si la semafoare si prin orase,e chiar prea mare debandada.inteleg ca multi sunt nervosi pe acest sistem,dar ei nu vad unele semne banale...
1.1  RE: Ciudat trimis de
( 7 mai 2009, 13:56:11
Vuieste presa despre ilegalitatile din aceste contracte si unii prefera sa faca pe nestiutorii... O simpla cautare Google dupa "Codec Cluj" ii va lamuri pe toti.

Chiar aceste contracte, dintre primarii si Codec, sunt un exemplu de a face bani al baietilor destepti.

In nici un caz radarele fixe nu pot fi considerate inventii ale firmei din Cluj care ne-a umplut drumul de camere.

Si acele "inventii" trebuie sa se supuna unor reguli... Eu de exemplu m-am gandit acum sa patentez un sistem de tarifare al tuturor celor care trec pe o anumita portiune de drum... Mergi 10 km, opresti la bariera, platesti si continui drumul... Dau 40% statului. Sa-i foloseasca la reparat drumurile. Eu imi opresc doar 60% din banii de la fraieri, pardon, de la cetateni.

Daca firma din Cluj ar fi facut ea drumurile, mai intelegeam.
1.2  RE: Ciudat trimis de
( 7 mai 2009, 14:24:40
nu EXTRA,m-ai inteles gresit,eu dadeam un exemplu doar. Intra-devar firma din Cluj nu a facut ea drumurile,dar primaria din acea localitate administreaza acel drum,deci nu vad unde e problema contractului? DA,este foarte adevarat ca exista o problema mare prin nesemnalizarea lor.PROBLEMA e de alta natura,a deranjat prea mult,pacat ca nu ne-au deranjat la fel de tare si alte contracte care ne-au stors de bani din bugetul statului.

P.S.: te rog arata-mi o ilegalitate in aceste contracte firma-primarii.tu nu vezi ca ei au primit avize de peste tot? aceste avize cine le da? institutiile statului,da? acum o alta institutie a statului zice NU, e gresit. Raspunsul ar suna cam asa:avem oameni incompetenti in aceste institutii,iar noi suntem destepti sau ce?
2.   Lol...... trimis de
( 7 mai 2009, 13:42:45
radarele fixe din draguseni si rosiri inca mai sunt active ,nu respecta nici macar ei nimik , si atunci ce mai vor de la soferi., ...................

asta sa nu mai precizam k nu avem autostrada

2.1  RE: Lol...... trimis de
( 7 mai 2009, 13:55:07
HUMER, toate camerele fixe din tara apartinand aceastei firme care inregistreaza depasiri de viteza din data de 24 aprilie nu mai sunt valabile pana la definitivarea anchetei.
3.   Ok trimis de
( 7 mai 2009, 15:35:49
LA PUSCARIE CU PRIMARII CARE AU LUAT SPAGA.
3.1  RE: Ok trimis de
( 7 mai 2009, 16:31:21
ok,sunt de acord cu tine,dar cum dovedesti? a acuza e usor.am mai vazut hoti strigand hotii, asa ca e deumflata asta care o zici tu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei