Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mai 2009 - Anul XIV, nr. 104 (4090)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Grevă suspendată

17 mii de elevi suceveni susţin azi teza unică la limba română

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
17 mii de elevi suceveni susţin astăzi prima teză cu subiect unic din acest semestru, teza la limba şi literatura română. Deşi se anunţa o zi de grevă, iar teza urma să fie boicotată de profesori, sindicatele au semnat un acord cu Ministerul Educaţiei şi au decis să suspende conflictul de muncă atâta timp cât vor fi respectate şi prevederile acordului.

Potrivit calendarului, teza unică la limba şi literatura română trebuia să aibă loc marţi, 5 mai 2009. Pentru că sindicatele din educaţie erau pregătite să intre în grevă generală şi să boicoteze astfel teza, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a transmis un ordin potrivit căruia teza la română s-a reprogramat pentru astăzi. Marţi, liderii de sindicat ai profesorilor suceveni au anunţat că nu renunţă la grevă, iar preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica, declara atunci că „profesorii sunt decişi să facă grevă în ziua în care trebuie să se dea teza”.

 

Teză în 180 de şcoli

Motivele care i-au determinat pe dascăli să ameninţe cu declanşarea grevei generale din educaţie sunt adoptarea O.U.G. nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, prin care, de la cheltuielile de personal pentru învăţământul preuniversitar, a fost tăiată suma de 811,89 milioane lei, iar din bugetul MECI, suma de 676 milioane lei. În aceste condiţii, fondurile pentru plata integrală a salariilor în anul 2009 şi pentru continuarea investiţiilor în infrastructura din unităţile de învăţământ sunt insuficiente. De asemenea, alocarea pentru cercetare, în anul 2009, a unui buget diminuat cu peste 70% faţă de cel din anul 2008, fapt care va conduce la imposibilitatea continuării unor programe şi contracte de cercetare, precum şi la concedierea a numeroşi cercetători, imposibilitatea elaborării de către Guvernul României a unei noi legi de salarizare unitară în sectorul bugetar, neexecutarea hotărârilor judecătoreşti definitive si irevocabile sunt alte motive care-i determină pe profesori să protesteze.

Teza unică de astăzi se va da în 180 de unităţi de învăţământ din judeţ şi va fi susţinută de 8563 de elevi de clasa a şaptea şi de 8364 de elevi de clasa a opta.

IŞJ a organizat 36 de centre de comunicare, 21 de centre de evaluare şi un centru de contestaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 17 mii de elevi suceveni susţin azi teza unică la limba română.
 Vizualizări articol: 931 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
17 mii de elevi suceveni susţin azi teza unică la limba română0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei