Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mai 2009 - Anul XIV, nr. 104 (4090)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Din răşină polimerică

Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei va fi gata în 15 zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sculptorul Mircea Dăneasă a realizat deja, din răşină polimerică, în atelierul său de pe strada Cernăuţi, câteva din elementele componente ale Monumentului eroilor şi martirilor Bucovinei.

 

Răşină polimerică şi ţesătură din fibră de sticlă

Cu câteva zile în urmă au sosit, de la o firmă importatoare, butoaiele cu răşină lichidă produsă în Turcia, precum şi ţesătura din fibră de sticlă (care asigură straturile de fixare) şi, după realizarea unor probe, s-a trecut la execuţia elementelor după matriţele modulare.

Procedeul de lucru impune câteva etape. Mai întâi, pe partea interioară a matriţelor din ghips (după care se realizează elementele componente ale monumentului) se aplică, prin şpăcluire, o izolaţie, un strat de barbotină (pastă fluidă de argilă), pentru ca răşina să nu se lipească de suprafaţa matriţelor.

Prin această operaţiune se asigură totodată o netezire a suprafeţelor pe care se întinde răşina, care se fixează în straturi succesive pe ţesătura din fibră de sticlă.

 

Forma finală a lucrării

Răşina polimerică se scoate pentru lucru, din butoaiele metalice, în cantităţi mici (cca. 1 - 2 kg) pentru că, prin volatilizarea solvenţilor, se produce uscarea.

Pe suprafaţa unsă cu răşină se aplică apoi ţesătura din fibră de sticlă, operaţiunea de impregnare cu răşină polimerică fiind repetată pe mai multe straturi.

Matriţele, pe care se află aceste straturi întărite de răşină, vor fi apoi îmbinate pentru a reconstitui corpul monumentului, elementele modulare fiind lipite între ele pentru a constitui, în interiorul matriţelor, forma finală a lucrării.

Matriţele din ghips vor fi apoi „decojite”, iar Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei va rămâne realizat din răşină polimerică.

 

Monumentul, patinat în „bronz nobil polizat”

Pentru consolidare, în interiorul corpusului astfel constituit se vor turna câteva diafragme din spumă poliuretanică.

Figurina înaripată va fi fixată pe axul metalic de pe soclul din beton amplasat în centrul municipiului Suceava. Cu tot cu soclu, monumentul va măsura pe verticală cca. 8,5 m.

Mircea Dăneasă spune că se va încadra în timp, iar monumentul, care va fi patinat în „bronz nobil polizat”, va fi dezvelit în data de 28 mai, de Ispas (Înălţarea Domnului), când se sărbătoreşte Ziua Eroilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei va fi gata în 15 zile.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei va fi gata în 15 zile2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei