Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 apr 2009 - Anul XIV, nr. 86 (4072)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie de neînţeles

Câinii agresivi, protejaţi de lege în ciuda riscului pierderii de vieţi omeneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Nenorocirea petrecută sâmbătă în municipiul Câmpulung Moldovenesc, când o femeie în vârstă de 81 de ani a fost omorâtă de câinele pe care îl crescuse timp de şapte ani de zile, scoate în evidenţă o situaţie care pune în pericol integritatea corporală sau chiar vieţile unor oameni.

Conform legilor în vigoare, un câine agresiv poate fi eutanasiat doar în cazul în care are o boală incurabilă, situaţie considerată total anormală de conducerea Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.

 

 „Câinii agresivi sau cei care atacă trebuie eutanasiaţi”

Directorul DSV Suceava, Petrea Dulgheru, a anunţat că, urmare a tragediei de la Câmpulung Moldovenesc, se va întocmi un memoriu, semnat de medicii veterinari din judeţ, în care se va cere modificarea legii cu privire la situaţia în care viaţa unui câine poate fi suprimată.

„Avem o problemă mare cu câinii agresivi, deoarece nu este clarificat legal modul de ucidere a animalelor în situaţii deosebite. În momentul de faţă, dacă un câine sfâşie un om, conform legii, nu-l poţi ucide decât după ce îl consulţi şi diagnostichezi. Credem că trebuie specificat clar: câinii agresivi sau cei care atacă trebuie eutanasiaţi”, a declarat Petrea Dulgheru, precizând că această situaţie a mai fost semnalată forurilor superioare atât de el, cât şi de colegii din ţară.   

În ceea ce priveşte cazul de la Câmpulung Moldovenesc, Dulgheru a explicat că cel mai probabil animalul ucigaş suferea de o tulburare nervoasă, cauzată de faptul că era ţinut în lanţ, iar uciderea sa imediată a fost hotărâtă având în vedere situaţia foarte gravă.

În acest caz câinele nu a fost tranchlizat înainte de a fi ucis, aşa cum cere legea, însă acest lucru nu s-a făcut deoarece medicii veterinari din zonă nu dispun de arme cu tranchilizante, iar măsura a trebuit luată imediat.   

 

Filmul unei tragedii

Varvara Molovaniuc, femeia ucisă sâmbătă de propriul câine, un metis de ciobănesc mioritic, a fost atacată în momentul în care s-a dus să hrănească patrupedul. Animalul s-a smuncit, a rupt lanţul şi s-a năpustit asupra ei, muşcând-o de faţă. Bătrâna a căzut la pământ, cu faţa în jos, ulterior câinele muşcând-o de după gât aproape până la decapitare. Ciobănescul a atacat-o şi pe nepoata femeii, venită să vadă ce s-a întâmplat, fiind imobilizat şi legat în cele din urmă de doi bărbaţi, rude ale bătrânei.

Veterinarii care au fost prezenţi la faţa locului au aflat că animalul devenise agresiv în ultima perioadă, lătrând şi zbătându-se mereu în lanţ, fără a mai încerca însă vreodată se muşte pe cineva.

În urma examenului virusologic s-a constatat că patrupedul ucigaş nu era turbat, fapt care ar fi putut explica agresivitatea sa total nefirească faţă de stăpân.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câinii agresivi, protejaţi de lege în ciuda riscului pierderii de vieţi omeneşti.
 Vizualizări articol: 1797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Câinii agresivi, protejaţi de lege în ciuda riscului pierderii de vieţi omeneşti4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei