Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 apr 2009 - Anul XIV, nr. 86 (4072)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Biserica romano - catolică

Glas de toacă şi cântece pascale, în concertul dăruit de Grigore Leşe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
La Biserica Sf. Ioan Nepomuk din Suceava a avut loc duminică seara, în ziua în care creştinii romano - catolici au sărbătorit Paştele, un concert pascal extraordinar, oferit de interpretul de muzică ţărănească Grigore Leşe, cunoscut marelui public prin cântecele sale cu „noduri”. Concertul face parte din programul „Paştele în Bucovina”, iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava.

Sute de suceveni s-au bucurat timp de o oră, cât a durat concertul, de glasul de toacă, sunetul fluierului, al tilincii şi frumuseţea cântecelor pascale, care au prevestit intrarea în săptămâna patimilor.

 

Recital conceput de maestru

Grigore Leşe şi interpretele Doina Lavric, Zamfira Mureşan şi Teodora Şerban au oferit publicului un buchet de cântece interpretate într-o manieră aparte, „prin care ţăranul îşi mărturiseşte cele mai profunde trăiri”, cum spunea însuşi Grigore Leşe.

Liniile melodice şi concepţia spectacolului îi aparţin lui Grigore Leşe, după ani lungi de căutări în „lada” de zestre a folclorului românesc autentic.

Maestrul a mai concertat în Catedrala Sf. Ioan Nepomuk din Suceava, în luna noiembrie a anului trecut, când a impresionat publicul cu cântece despre răz­boi, însingura­re, înstrăinare, cătă­nie, prizonierat şi refugiere şi cu un imn închinat Fecioarei Maria.

 

Live, voce şi instrumente tradiţionale

Interpretul Grigore Leşe a cântat live cu vocea, dar şi la mai multe instrumente tradiţionale, fluier, tilincă, caval şi la toacă (o bucată de scândură în care se bate ritmic cu două ciocănele), instrument folosit mai mult în scop liturgic, fiind acompaniat la orgă. „Glasul  de toacă”, după cum susţine Grigore Leşe, „este un glas din altă lume”.

La fel s-au simţit şi spectatorii acestui reuşit concert, parcă plutind într-o altă lume, în care „glasul de toacă face legătura între cer şi pământ, între ceea ce se vede şi ceea ce nu se vede”.

Ca un adevărat artist creştin, Grigore Leşe, împreună cu cele trei interprete, a reuşit să-l apropie pe spectator de adevăratele valori creştine. La sfârşitul concertului, artiştii au fost aplaudaţi în picioare de spectatori şi au primit buchete de flori.

La recitalul de duminică a fost prezent şi episcopul auxiliar Aurel Percă de la Dieceza Romano - Catolică de Iaşi, care, la finalul concertului, le-a mulţumit artiştilor şi le-a urat credincioşilor zile binecuvântate şi pline de har. Printre spectatori s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, precum şi şefii instituţiilor culturale din Suceava, reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Glas de toacă şi cântece pascale, în concertul dăruit de Grigore Leşe.
 Vizualizări articol: 2338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Glas de toacă şi cântece pascale, în concertul dăruit de Grigore Leşe5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei