Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 apr 2009 - Anul XIV, nr. 86 (4072)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interes

Mieii, foarte căutaţi în pieţele sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Comercializarea mieilor în pieţele municipiului Suceava a început sub auspicii favorabile, atât pentru crescători, cât şi pentru clienţi.

Pe de o parte, primii au vândut un număr mare de miei şi se aşteaptă la vânzări mari şi în zilele următoare.

Pe de altă parte, clienţii au fost mulţumiţi că preţul la kilogram este destul de mic, comparativ cu cel de anul trecut.

 

Mare parte din miei, vânduţi până la 11.00

Ieri, în jurul orei 11.00, în hala special amenajată a Pieţei Mari se aflau trei crescători de oi cu miei la vânzare. După cum ne-a declarat doctorul Arcadie Nichitean, inspector din cadrul Serviciului de Igienă al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, aflat la hală, vinerea trecută a fost prima zi în care crescătorii de oi au venit în hală, însă abia la începutul acestei săptămâni, aceştia au adus un număr semnificativ de miei la vânzare.

Crescătorii vânduseră până la acea oră mare parte din capetele aduse, la un preţ cuprins între 15 şi 17 lei kilogramul.

 

Preţul se negociază în hală  

„Astăzi (n.r. ieri) a fost prima zi în care am venit în piaţă să vedem cum merge. Am miei de 5-6 kilograme şi peste, la un preţ de 15 lei kilogramul. Până acum am vândut destul de bine, o să mai vin toată săptămâna”, ne-a spus Constantin Berar, un cioban din comuna Şcheia, care ne-a spus că are 300 de miei şi va încerca să vândă cât mai mulţi dintre ei în hala Pieţei Mari.

„De dimineaţă am dat 11 miei, lumea s-a interesat şi am vândut foarte bine. Mieii peste 10 kilograme îi dau cu 17 lei kilogramul, iar cei mai mici cu 15-16 lei. Este prima zi în care am venit în piaţă şi voi fi aici toată săptămâna, sper să meargă la fel de bine ca astăzi”, ne-a spus Aurica Dolceanu, o crescătoare de oi din Burdujeni.

Toţi cei trei crescători prezenţi ieri în hala Pieţei Mari ne-au spus că preţul la kilogramul de miel se negociază cu clientul şi că vor mai fi prezenţi în hală şi în zilele următoare.

În ceea ce-i priveşte pe cumpărători, aceştia erau încântaţi de faptul că găsesc miei la un preţ bun şi au garanţia că achiziţionează carne proaspătă.

„Decât să dai peste 20 de lei kilogramul la un supermarket, mai bine iei de aici mielul proaspăt tăiat şi sănătos”, ne-a spus una dintre cumpărătoare.

 

Mieii sacrificaţi legal au aplicate două ştampile      

Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a precizat că la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ mieii se vând atât în Piaţa Mare, cât şi în Piaţa Mică, la un preţ de aproximativ 15 lei kilogramul.

Conform prevederilor legale, ciobanii care vor să vândă miei în pieţe au la dispoziţie două modalităţi de sacrificare: fie să apeleze la unul din cele zece abatoare din judeţ (nouă cu ştampilă rotundă, care pot lucra doar pentru piaţa internă şi unul cu ştampilă ovală, făcut după normele Uniunii Europene şi care poate scarifica animale pentru piaţa externă), fie să facă sacrificări la un punct propriu de tăiere cu aprobare temporară.

Şase crescători, persoane fizice autorizate, doi din Şcheia, doi din Pătrăuţi, şi câte unul din Vereşti şi Bursuceni, au primit autorizare pentru astfel de puncte de sacrificare temporare şi pot tăia miei în afara abatoarelor.  

Toţi mieii sacrificaţi legal trebuie să aibă aplicate două ştampile vizibile, care atestă că sunt sănătoşi şi au fost tăiaţi respectându-se normele sanitar-veterinare.

Cumpărătorii sunt avertizaţi să nu achiziţioneze decât miei care au aplicate ştampile, în caz contrar neavând garanţia că au cumpărat carne bună pentru consum.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mieii, foarte căutaţi în pieţele sucevene.
 Vizualizări articol: 1660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mieii, foarte căutaţi în pieţele sucevene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei