Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 feb 2009 - Anul XIV, nr. 42 (4028)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Un caz la zece ani

Vaca Milka de la Satu Mare a fătat trei viţei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Ilie Colibaba, un bătrân de 80 de ani din comuna Satu Mare, a devenit de ieri „vedeta satului” pentru că una din vacile din gospodăria sa a fătat trei viţei. Subiectul a fost dezbătut pe larg în localitate, la bufet, la primărie şi la magazinele „privaţilor”, de fapt „minunea” a reprezentat subiectul principal de pe „ordinea zilei de ieri” din Satu Mare.

 

„Eroina se numeşte Milka, precum vaca de la televizor” 

Imediat ce intri în curtea casei ce aparţine familiei Colibaba îţi dai seama că acolo locuiesc nişte oameni gospodari. Bătrânul Ilie ne-a întâmpinat cu un mers greoi, pentru că în urmă cu câteva zile „am alunecat pe gheaţă, am căzut şi m-am lovit”. Chiar şi în aceste condiţii, bătrânul care are 80 de ani îşi ascunde cu succes vârsta, iar ochii şi zâmbetul şăgalnic de pe faţa sa dau impresia unui om cu cel puţin 20-30 de ani mai tânăr.

Soţia sa, Ileana, nu înţelege cum „s-a auzit aşa repede” de întâmplare la oraş şi ne priveşte cu o oarecare mândrie, dar şi cu acel bun-simţ specific numai omului de la ţară.

Ilie Colibaba ne-a condus în grajd, ne-a arătat-o pe „mama eroină” şi pe cei trei viţei şi ne-a povestit că mai are încă opt vaci. Astfel am aflat că „eroina se numeşte Milka, precum vaca de la televizor”. 

„Nu m-am aşteptat la aşa ceva de la Milka. Vaca are opt ani, iar eu o am de doi, acum a fătat a doua oară. Mi-a făcut aşa o surpriză de m-am speriat. E o vacă bună, e Holstein, dă cam 15-16 kile de lapte pe zi”.

 

A lucrat 38 de ani ca zootehnist

L-am întrebat dacă animalul a fătat greu şi dacă a fost asistat de un veterinar. Moşul m-a privit pe sub sprâncene, cu un fel de mâhnire, după care m-a lămurit.

„Cum să chem un veterinar? Eu ce sunt? Am lucrat 38 de ani la CAP ca zootehnist, ar fi fost mai mare ruşinea. Un medic face cinci ani de şcoală, eu am experienţă de aproape 40. Şi eu ştiu să o controlez, să o caut, numai că nu pot să mă bag la chestii de medicină, că nu-s autorizat. E drept că nu am mai întâlnit caz ca ăsta, cu trei viţei, cu doi am mai avut. Milka a fătat uşor, viţeii au ieşit aşa ca din sac, ei îs micuţi”.

Conştient că am „gafat” în faţa bătrânului, am îndrăznit să-l întreb dacă nu e dificil să îngrijeşti nouă vaci.

„Nu-i greu, nu mă plâng, pentru că eu la animale lucrez cam trei ore pe zi. Mă ajută fiul cel mic, mai vine şi o fată. De descurcat mă descurc. Însă acum, iarna, e mai greu, pentru că atât cât produc ele laptele, pe care-l dau la fabrică la Câmpulung, tot atât consumă. Vara e mai bine, ne mai rămâne câte ceva”.

 

Pensie de 280 de lei pe lună

Am mai aflat că cei doi bătrâni, care au lucrat numai la fostul CAP, au pensie 280 de lei pe lună fiecare, dar că „ne descurcăm aşa”. Nevasta lui nea Ilie, Ileana Colibaba, care e cu doi ani mai tânără, (ea are „doar 78”) a privit la şeful gospodăriei şi, după ce a primit „din ochi” acordul, a spus câteva cuvinte în faţa reportofonului: „Mă bucur că Milka are trei viţei, că aşa a rânduit Cel de Sus. Nu-mi fac probleme cu crescutul lor, pentru că sunt obişnuită. De acum le dau lapte cu biberonul, mai pun câte un ou în lapte, ştiu eu cum să procedez. Important e ca Dumnezeu să ne dea şi nouă şi lor sănătate”.

 

„Un caz la zece ani”

Medicul veterinar Iulian Vasilovschi, de la Circumscripţia Sanitar-Veterinară din Rădăuţi, a afirmat că un asemenea caz, precum cel de la Satu Mare, este rar, poate că există un caz la zece ani. „Totul e ca evoluţia viţeilor să se desfăşoare normal şi ei să fie sănătoşi”, a precizat doctorul Vasilovschi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vaca Milka de la Satu Mare a fătat trei viţei.
 Vizualizări articol: 1441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Vaca Milka de la Satu Mare a fătat trei viţei4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei