Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 feb 2009 - Anul XIV, nr. 42 (4028)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ciocolata neagră - cea mai sănătoasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Credinţa populară potrivit căreia „ciocolata face rău” nu este adevărată în totalitate, dacă ţinem cont de faptul că ciocolata neagră, fără zahăr, este cât se poate de sănătoasă.

Ciocolata neagră, considerată de experţi drept cea mai sănătoasă, protejează inima, stimulează circulaţia sângelui şi poate chiar tăia pofta de mâncare, dacă, din întâmplare, ţineţi dietă. Cea mai sănătoasă este cea amăruie, care conţine mai multă cacao şi mai puţini îndulcitori decât ciocolata obişnuită şi care, în plus, nu are nici un produs lactat.

În esenţă, în cazul ciocolatei negre, ingredientele care în general dau acestui aliment gustul delicios sunt complet eliminate pentru ca substanţele sănătoase să fie protejate şi păstrate.

Primele studii făcute pe ciocolata neagră au fost aspru criticate şi considerate neconcludente, căci erau realizate chiar de producători, însă studii independente efectuate ulterior au arătat că, într-adevăr, ciocolata amăruie are beneficii semnificative pentru sănătate. Persoanele în vârstă care suferă de boli cardiovasculare şi care au un nivel ridicat al colesterolului, dar şi cele cu foarte multe pofte alimentare au de câştigat de pe urma acţiunii flavonoizilor şi antioxidanţilor ce se găsesc în ciocolata neagră.

 

Beneficii pentru organism

Potrivit experţilor, ciocolata neagră conţine un număr impresionant de antioxidanţi, aproape de opt ori mai mare decât cel întâlnit în căpşune. Flavonoizii contribuie la relaxarea tensiunii arteriale prin producţia de oxid nitric şi echilibrează nivelul anumitor hormoni din organism.

Se crede că o jumătate de tabletă de ciocolată neagră consumată pe săptămână menţine sănătatea inimii prin reducerea tensiunii arteriale, deci prin îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, şi protejează inima datorită acţiunii antioxidanţilor. Anumiţi experţi sunt de părere că inflamarea arterelor este o ameninţare mai mare pentru inimă decât nivelul mare de colesterol, dar ciocolata neagră se pare că le protejează.

În plus, s-a descoperit că ciocolata neagră eliberează în creier anumite substanţe chimice care ajută la combaterea depresiei. Şi, dacă nici asta nu este suficient, cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Copenhaga spun că ciocolata neagră este extrem de săţioasă şi are proprietatea de a reduce şi chiar de a elimina poftele. Nu v-aţi fi gândit vreodată că vă puteţi potoli foamea cu ciocolată, nu-i aşa?

 

Ciocolata neagră trebuie consumată cu moderaţie

Încă din copilărie am învăţat că orice aliment benefic are şi părţile sale rele, iar ciocolata neagră nu face excepţie de la această regulă. Numărul de calorii contează chiar şi în cazul alimentelor sănătoase, prin urmare, consumul excesiv, peste nivelul recomandat, poate duce la adunarea kilogramelor. Ciocolata neagră conţine două tipuri de grăsimi sănătoase: acidul oleic, o grăsime monosaturată, şi acidul strearic, o grăsime saturată, dar care are un efect neutru asupra colesterolului. Acidul palmitic este grăsimea saturată „responsabilă” pentru creşterea nivelului colesterolului.

Ciocolata neagră rămâne un superaliment, atâta timp cât o consumaţi cu moderaţie şi nu o combinaţi cu lapte. Potrivit mai multor studii, laptele elimină flavonoizii benefici din ciocolată. Totuşi, este adevărat că nu multor persoane le place gustul ciocolatei negre atât de mult încât să consume cantităţi exagerate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciocolata neagră - cea mai sănătoasă.
 Vizualizări articol: 812 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ciocolata neagră - cea mai sănătoasă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei