Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 feb 2009 - Anul XIV, nr. 42 (4028)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Palatul Copiilor

O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.

La Palatul Copiilor vin copii talentaţi care vor să înveţe să joace teatru

Activitatea artistică a copiilor are un rol important în îmbogăţirea culturii lor, în educaţia afectiv-estetică şi nu în ultimul rând, un rol distractiv.

Toţi copii sunt talentaţi, toţi pot să se exprime artistic într-un gen sau altul spre delectarea lor şi a celor din jur.

Succesul de transpunere scenică a unui rol oferă multiple posibilitaţi de cultivare a personalităţii copiilor.

„Trupa de teatru „Piticoţii”, a luat fiinţă în urma cu câţiva ani. Încercări timide la început, dar pe măsură ce anii au trecut am devenit din ce în ce mai îndrăzneţi” a spus prof. Jana Palade, coordonatorul cercului Cenaclu literar – teatru.

“Anul 2008 a fost încununare a muncii noastre. O spun rezultatele obţinute la prima participare la un concurs naţional de teatru. Piesa “Lacrima” a obţinut la Piteşti la concursul Naţional de creaţie şi interpretare teatrală „Tudor Muşatescu” locul I, pentru cea mai bună scenografie. Micii actori Mara Croitor, Manciu Alexandra, Cimbru Magda, Iaschiv Marinela, Panţiru Alexandra, Ţăran Georgiana, Lepărdă Răzvan şi Bogdan Fărcane s-au bucurat de ropote de aplauze şi trofee binemeritate” a continuat să ne spună doamna profesoară. Juriul de la Piteşti a fost format numai din actori care au apreciat evoluţia copiilor suceveni.

Am aflat că ei nu au interpretat doar rolurile ci şi-au confecţionat şi decorurile, măstile, costumele.

„Mulţumesc pe această cale părinţilor care au fost foarte înţelegatori şi le-au confectionat costumele, care au avut un mare succes“, a spus Jana Palade.

Am aflat că anul acesta copiii pregătesc o adaptare de Nina Casian, după Rudyard Kipling “Elefănţelul curios”, cu grupa de avansaţi şi piesa “La anul ...”cu grupa începătoare.

Copiii actori au mai crescut, unii au renunţat şi au venit alţii: Mirela Potlog, Ciobanu Jesisica, Jauca Roxana, Zofotă Andreea, Sidoriuc Simina, Moraru Miruna, Ohrenciuc Bianca.

Toţi sunt frumoşi, talentaţi şi dornici de afirmare.

Lepărdă Răzvan, Cercul Cenaclu literar-teatru

 

Concurs foto - Lille 3000

Concursul de fotografie „Ideea mea despre frontierele din Europa”desfăşurat în cadrul manifestării Lille 3000, şi-a desemnat câştigătorii din judeţul Suceava. În cadrul parteneriatului încheiat între Consiliul Judeţean Suceava şi Departamentul de Nord din Franţa, în perioada ianuarie - 13 februarie 2009, s-a desfăşurat concursul de fotografie „Ideea mea despre frontierele din Europa”, simultan în Judeţul Suceava, Voievodatul Lodz din Polonia, Municipiul Varna din Bulgaria, Comitatul Baranya din Ungaria si Departamentul de Nord din Franţa. Un juriu format din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava, Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava, Uniunii Artiştilor Fotografi din Bucovina a desemnat cei 5 autori care vor reprezenta judeţul Suceava la această manifestare.

Cele 25 de fotografii premiate (câte 5 autori din fiecare ţară) după ce vor fi prezentate în fiecare regiune participantă la concurs, vor fi expuse la Lille în perioada 15-25 mai unde vor fi premimate.Vă prezentăm fotografiile premiate şi  ideea fiecărui autor vizavi de frontierele Europei.

Membrii cercului
Presă scrisă, radio-tv

Caricaturi ale occidentalilor?

Avem pretenţia ca acest articol să reprezinte un semnal de alarmă pentru generaţia actuală, legat de involuţia noastră ca oameni şi în ge-neral...  Vom prezenta în consecinţă cazuri particulare ce ne-au determinat în acest scop, întrucât ne-am obişnuit ca subiectele prezentate pur teoretic să nu aibă niciun impact, rămânând la stadiul sec de observaţie.

Există o serie de criterii ce deosebesc omul de animal, cum ar fi: gândirea reflexivă, limbajul, dar nu în ultimul rând gustul pentru frumos, trebuinţă care a dus până la urmă la conceptul de moralitate în general şi în fine, la manifestări ale artei. Totul a început de la celebrele desene de pe pereţii peşterilor şi până la perioada de graţie a simţului estetic, pe care, strict subiectiv, aş încadra-o în curentele: renaşterii, iluminismului etc.

Am involuat, iar involuţia se simte în viaţa de zi cu zi...

A existat un timp în care un bărbat se emoţiona numai la auzul foşnetului unei rochii. Astăzi? ca membră a actualei generaţii de liceu, vă pot garanta existenţa a numeroase situaţii în care reacţia pe care o provoacă un grup de fete unui alt grup staţionar de băieţi se concretizează în abundenţa abordărilor de natură vulgară. Ne-am obişnuit cu astfel de cazuri, însă perseverenţa într-o asemenea situaţie reprezintă un pericol care nu ar trebui trecut cu ve-derea. În acest ritm se va ajunge pro-babil la o mocirlă în moralitate şi mă întreb dacă la un moment dat nu ne va fi silă de această condiţie.

Ne-am obişnuit să fim manipulaţi acasă în faţa propriului calculator, televizor, dar, personal, nu mi-am imaginat vreodată că voi ajunge vremurile în care până şi viaţa pe care mi-o petrec în autobuz să fie străjuită de un ecran. Mă refer desigur la acele ecrane de publicitate din mijloacele de transport. Pare cu adevărat ironic şi sadic. Urcă cetăţeanul extenuat în autobuz, se trânteşte pe un scaun şi în loc de ,,vidul" cu care era obişnuit se trezeşte urmărind inconştient un ecran! Ca să fim cinstiţi, este adevărat că uneori apar informaţii de ordin cultural, însă de cele mai multe ori, în acelaşi autobuz, suntem nevoiţi să privim împreună cu alte persoane de diferite vârste ( inclusiv copii) secvenţe din actualele mi-nunate ,,baluri". Se redau peisaje haotice cu animatoare îmbrăcate ... în articole necesare costumului de baie, filmate desigur dintr-un unghi cât mai.. atractiv. Şi când ne gândim că o dată valsul era condamnat ca un dans ignobil de societate...

Suntem uşor de influenţat, am devenit caricaturi ale occidentalilor, cluburile noastre încearcă să se ridice grabnic la nivelul celor din Amsterdam, timp în care cultura stagnează, occidentalii ne dau calificative de inteligenţă inferioare cimpanzeilor. Rezultă că deşi ignorăm modelele de disciplină occidentală (dacă există), nu avem nicio rezervă în a ne manifesta  fireştile trebuinţe… în ritmul modern. Am spune chiar că suntem atât de lucizi încât l-am ascultat pe Freud când ne-a vorbit despre necesitatea satisfacerii trebuinţelor şi scepticismul faţă de cultură, acestea în scopul de a diminua nevrozele şi încărcăturile refulate în inconştient. Am spune că are loc o întoarcere la primitivism. Şi ce e rău în a fi om ,,cum te vrea natura" (J.J. Rousseau) , având iată şi luciditatea actului ca atare? Însă această întoarcere este practic imposibilă întrucât am convertit resursele me-diului în tehnologie, întrucât natura nu ne-ar mai recunoaşte.

Roxana Diana Baltaru, Cercul presă scrisă, radio-tv

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea..
 Vizualizări articol: 882 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Articole trimis de
(21 feb 2009, 11:41:56
Articole frumoase, dar mai aveti grija la batutu la tastatura... "premimate..." lool

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei