Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 feb 2009 - Anul XIV, nr. 42 (4028)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal de alarmă

Măcelul căprioarelor, în Bazinul Dornelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Fenomenul braconajului în judeţul Suceava s-a concentrat în ultima perioadă, în mod îngrijorător, în Bazinul Dornelor, paznicii de vânătoare, dar şi localnicii semnalând din ce în ce mai des prezenţa nocturnă a unor maşini de teren, dotate cu proiectoare, din care indivizi dotaţi cu arme de ultimă generaţie împuşcă căprioare.

Fenomenul este confirmat şi de poliţie, care are în cercetare mai multe cazuri de acest gen, rămase cu autori necunoscuţi.

 

Braconierii şi-au intensificat acţiunile de la începutul anului

În ultimii ani, prezenţa braconierilor a fost semnalată în mod repetat în Bazinul Dornelor, iar în acest an situaţia s-a înrăutăţit.

„De cinci-şase ani, de când sunt venit eu în zonă, an de an am avut ciute şi căpriori împuşcaţi de braconieri, veniţi din Maramureş. De la începutul anului acţiunile lor s-au intensificat. Din urmele găsite, avem cel puţin opt-zece cervide împuşcate, în zona Dorna-Arini. Am organizat pânde nopţi întregi, dar de fiecare dată când i-am aşteptat noi nu au venit”, ne-a spus Filaret Costeliuc, şeful Filialei de Vânătoare Vatra Dornei.

Despre faptul că braconierii au ajuns în zonă în momente când nu erau organizate pânde, o explicaţie are doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.

„Există informatori printre unii oameni care ar trebui să apere pădurea şi vânatul, probabil din rândul paznicilor de vânătoare”, spune acesta.

Şi Filaret Costeliuc crede că braconierii din Maramureş au primit de fiecare dată informaţii, astfel că au evitat pândele organizate intens în ultima perioadă.

 

Omoară căprioarele pe versanţi, de la mare distanţă  

Modul în care vânează braconierii demonstrează clar că aceştia au mijloace foarte sofisticate, iar împuşcarea cervidelor este o afacere pentru ei.

Cu ajutorul proiectoarelor montate pe maşinile de teren, aceştia supraveghează zone de pe versanţi dezgoliţi, iar atunci când acolo îşi fac apariţia ciute sau căprioare le împuşcă din apropierea maşinii, de la mare distanţă.

„Se pare că au mijloace de ochire pe timp de noapte, cu infraroşu, extrem de performante, trag de la mare distanţă, iar arma nu face zgomot aproape deloc”, spune Petrea Dulgheru. De obicei, explică Dulgheru, braconierii din autoturismele de teren sunt urmaţi de o altă maşină, în care este depozitat vânatul doborât.

 

Munca vânătorilor din zonă, bătaia de joc a braconierilor 

„Ca reprezentat al vânătorilor din zonă mă declar total nemulţumit de situaţia actuală, care se menţine de ani de zile şi cer organelor în drept să ia măsuri ferme pentru a stârpi acest fenomen. Noi plătim cotizaţie, hrănim vânatul, iar aceşti braconieri din Maramureş vin şi decimează populaţia de cervide”, a mai spus Petrea Dulgheru.    

În cursul zilei de ieri, trei indivizi din localitatea maramureşeană Borşa au fost reţinuţi de poliţie, suspectaţi pentru acte de braconaj la Dorna Arini.

Numărul braconierilor care vin în zonă este cu siguranţă mai mare, însă rămâne de văzut dacă aceste acţiuni ale poliţiei vor opri acest fenomen.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măcelul căprioarelor, în Bazinul Dornelor .
 Vizualizări articol: 742 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Măcelul căprioarelor, în Bazinul Dornelor5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei