Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2009 - Anul XIV, nr. 33 (4019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Săraci cu talent

Au nevoie de instrumente muzicale pentru a deveni mari artişti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Doi copii talentaţi din Suceava şi Fălticeni au nevoie de sprijinul nostru pentru a deveni mari artişti. Cu toate că familiile lor nu le sunt alături şi i-au abandonat, cei doi copii sunt crescuţi cu mare dragoste de doi asistenţi maternali, plătiţi de stat. Cei doi elevi au nevoie de instrumente muzicale, o trompetă, respectiv o vioară pentru a face performanţă în domeniul muzical.

 

Sărac, dar cu potenţial

Alin Florin Pavăl are 16 ani şi studiază trompeta la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. Băiatul este crescut de o asistentă maternală din Liteni, Elena Alexa, care l-a sprijinit şi încurajat mereu pe copil să urmeze liceul de muzică.

Pentru că este foarte talentat şi muncitor, Alin a reuşit să fie admis la Colegiul de Artă, unde este elev în clasa a X-a. El studiază trompeta cu profesorul Cristian Ruscior.

„Acest copil are potenţial. Este foarte muncitor şi îşi doreşte să studieze acest instrument şi mai departe, la Conservator. Deşi noi avem instrumente muzicale la liceu, pe care studiază elevii, el ar avea nevoie de o trompetă a lui, la care să exerseze mai mult şi acasă. În tot acest timp, Alin a fost ajutat de asistenta maternală la care este dat în plasament, femeie care-i este ca o mamă”, ne-a povestit profesorul Ruscior. El a mai completat că elevul său iubeşte mult folclorul românesc, de unde îşi alege de multe ori repertoriul.

 

600 de euro, pentru a îndeplini un vis

Alin a obţinut mai multe premii cântând la instrumentul său cel mai drag, trompeta. A primit locul I la Concursul Naţional „Floare de Colţ”, faza judeţeană, şi menţiune la faza naţională a concursului, desfăşurat la Bucureşti. De asemenea, băiatul a obţinut mai multe premii întâi la concursurile interjudeţene, la secţiunea muzicală. Alin ne-a spus că îşi doreşte foarte mult să meargă la Conservator, motiv pentru care vrea să muncească mai mult, să exerseze mai mult la trompetă. O trompetă costă aproximativ 600 de euro. Alin nu are aceşti bani, dar visează că într-o zi va avea propriul instrument. „Trompeta mi-ar fi de folos atât la şcoală, în acest moment, cât şi la Conservator, acolo unde îmi doresc să ajung după terminarea liceului. Cred că orele de curs şi munca mea individuală mă vor ajuta să ajung un artist cunoscut”, ne-a mai spus Alin.

 

A învăţat pe o vioară împrumutată

La doar 10 ani, Violeta Burciu din Fălticeni ştie exact ce va ajunge când va fi mare: violonistă. Din păcate, ea nu are o vioară şi a învăţat până acum pe un instrument împrumutat. Visul Violetei este să aibă o vioară doar pentru ea. Eleva studiază vioara cu profesoara Lidia Zugravu din Fălticeni. Ea are nevoie de o vioară 3/4 sau 4/4.

Violeta Burciu este elevă în clasa a IV-a la Şcoala nr. 6 „Ioan Ciurea” Fălticeni. De-a lungul anilor, fetiţa a participat la multe spectacole în afara şcolii, concursuri de folclor, schimburi de experienţă cu şcoli din Suceava şi din afara judeţului, precum şi cu şcoli din Franţa, Anglia, Germania, Guadalupe şi Grecia, în cadrul proiectului „Comenius – Uniţi în diversitate”. Violeta a publicat articole şi în revista copiilor „Dumbrava minunată”, care a obţinut locul I pe ţară la concursul de reviste ale copiilor.

 

Susţinută de mama „adoptivă”

Multe din activităţile desfăşurate de Violeta au necesitat mulţi bani, ţinute adecvate scenei şi mult efort atât din partea ei, cât şi din partea asistentei maternale Maria Tanislav, mama „adoptivă”, care o are în îngrijire.

Fetiţa este membră a formaţiei de dansuri populare (profesor Gheorghe Popa). Ea face parte şi din grupul vocal şi cercul de jurnalism (profesor Mihaela Buculei), din cadrul Clubului Copiilor şi Elevilor Fălticeni.

Deşi are doar 10 ani, Violeta a obţinut numeroase premii individuale, dar şi cu formaţia de dansuri populare şi cu grupul vocal din care face parte.

Cei care pot să-i ajute pe Alin şi Violeta să-şi îndeplinească visul, să aibă propriul instrument la care să cânte şi cu care să încânte publicul iubitor de muzică, pot să sune la Protecţia Copilului Suceava - 0330 401 067 (8) Dana Creţu, şef compartiment asistenţă maternală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au nevoie de instrumente muzicale pentru a deveni mari artişti.
 Vizualizări articol: 2006 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Au nevoie de instrumente muzicale pentru a deveni mari artişti5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei