Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 ian 2009 - Anul XIV, nr. 3 (3989)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În plină iarnă

Presiunea gazului rusesc ameninţă Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Criza gazului rusesc ameninţă tot mai serios şi Suceava. Cele mai afectate de sistarea livrărilor de gaze naturale sunt societăţile care depind în exclusivitate de acest tip de energie. Nici populaţia care foloseşte exclusiv gazul metan pentru încălzire şi gătit nu este scutită de emoţii, o eventuală scăderii a presiunii urmând să afecteze direct zeci de mii de familii.

 

Cei mai expuşi suceveni la o eventuală scădere a volumului de gaze sunt cei care au ca singură sursă de alimentare acest combustibil. La Rădăuţi, de exemplu, centrala termică funcţionează exclusiv pe gaz metan, iar o eventuală reducere a presiunii ar avea influenţe directe în ceea ce priveşte căldura din casele localnicilor.

Nistor Tătar, directorul SC Servicii Comunale SA Rădăuţi, crede că nu se va ajunge la soluţii extreme deoarece gazul metan pentru centrala termică este asigurat din producţia României şi nu provine din Rusia.

„În cazul nefericit al sistării furnizării gazului metan ar avea de suferit aproape 90% din populaţia municipiului Rădăuţi. Din păcate nu avem surse alternative de energie, dependenţa de gazul metan fiind de 100%”, a precizat Nistor Tătar.

Consumul de gaz metan pentru municipiul Rădăuţi este de 700 mc/h, iar în acest moment centrala termică asigură căldura pentru 5.400 de apartamente.

 

Termica Suceava foloseşte gaz metan doar în proporţie de 10%

Pentru locuitorii municipiului Suceava lucrurile par să stea mult mai bine. În acest moment, Termica Suceava foloseşte gaz metan pentru producerea căldurii doar în proporţie de 10%. Este vorba de căldura furnizată prin intermediul CAF-urilor existente în incinta SC Ambro SA, consumul de gaz metan fiind de 3.500 mc/h.

Constantin Plăcintă, directorul SC Termica SA Suceava, spune că o eventuală sistare a livrărilor de gaz metan nu se va resimţi în case.

„Putem renunţa la cota noastră de gaze în caz că ni se solicită acest lucru. Rezervele de huilă şi păcură pe care le avem sunt suficiente pentru întreaga iarnă şi putem asigura căldură la parametrii optimi”, a precizat Plăcintă.

Pe de altă parte, Corneliu Zaiţ, purtătorul de cuvânt al E-ON Gaz România, regiunea de Est, a declarat că presiunea gazului este normală.

„Previziuni pentru ce va fi nu putem înainta, dar vă pot anunţa că primordială va fi protejarea populaţiei”, a spus Zaiţ.

 

Porumboiu spune că pâinea nu se scumpeşte

Chiar dacă preţul gazului metan se reflectă în costurile de producţie a pâinii, Mopan Suceava, principalul producător pentru judeţ, a dat asigurări că nu există motive pentru scumpiri.

Anunţul a fost făcut de Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Mopan, care şi-a exprimat convingerea că nu se vor înregistra probleme pe linia furnizării gazului metan, sursa de alimentare a cuptoarelor unde se coace pâinea.

„În judeţul Suceava costul gazului metan se reflectă în proporţii variabile, între 5-17%, în preţul final al pâinii. Se compensează însă prin scăderea preţului la făină şi astfel, chiar dacă se va înregistra o scădere a presiunii gazului metan şi vom consuma ceva mai mult nu se pune problema scumpirii pâinii”, a declarat Porumboiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Presiunea gazului rusesc ameninţă Suceava.
 Vizualizări articol: 855 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Presiunea gazului rusesc ameninţă Suceava5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei