Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 ian 2009 - Anul XIV, nr. 3 (3989)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Credincioşii de stil vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul

„Tot ce este mai frumos, iar în timpul acesta pace în suflet şi în familie. Să moştenească cel mai frumos rod de pe acest pământ - mântuirea.” Mesajul de Crăciun al lui Flavian Bârgăoanu, episcopul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi, pentru credincioşii ortodocşi a venit, în curtea mănăstirii pe care o îngrijeşte, precum soarele într-o zi de iarnă. Calendarul Iulian după care planifică toate orânduielile nu schimbă nimic din obiceiurile Sărbătorilor, nici tradiţiile nu sunt altele.

Singurul lăcaş de stil vechi din Bucureşti, Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, de pe Strada Televiziunii numărul 13, se agaţă de credinţă şi de dogma creştină încă din 1966. Deloc diferiţi în predică, clericii acestui rit împânzesc toată ţara în cele peste 80 de biserici. „În privinţa tradiţiilor, nimic nu este schimbat. Slujbele sunt toate rămase după canoanele din 1924. Predica se face după aceleaşi cărţi. Singura diferenţă este că noi schimbăm calendarul după 14 zile”, explică episcopul Flavian.
 

Masa la mănăstire - fără carne

Pregătirile la mănăstire nu cunosc planificarea laică de dincolo de gardul de beton. „Obiceiurile culinare sunt ca ale credincioşilor tradiţionali. Nu este nimic deosebit. Doar mâncarea este de dulce. În schimb, la noi, în mănăstire, nu se consumă carne. Mari pregătiri nu avem decât să înfrumuseţăm biserica, să ne pregătim de orânduială şi de slujbă. În viaţa monahală, prea multe nu trebuiesc aranjate”, explică episcopul Flavian, înconjurat în chilia sa de icoane şi de cărţi de rugăciune.

Pe masa din Ajunul Crăciunului, ortodocşii de stil vechi pun aceleaşi bunătăţi de post specifice Sărbătorilor.

Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, armeni, bulgari sau ucraineni pregătesc câte 12 feluri de mâncare în numele apostolilor. Grâul fiert cu nucă, compotul de prune afumate sau sarmalele de post cu hribi sunt mâncărurile care anunţă, în noaptea Naşterii Domnului, o mare Sărbătoare.


Stil vechi şi nou

„Sunt peste un milion de credincioşi pe stil vechi. Mai mulţi în Moldova, dar şi în Ardeal. În toată ţara”, spune episcopul. Bucuros că cele mai importante sărbători din an umplu curtea mănăstirii cu creştini de oriunde: „La noi vin şi cei de pe stilul nou. Asistă la slujbă, la servicii, mărturisiri.”

Prigoniţi în timpul regimului comunist, după ani de închisoare şi oprelişti, cunosc acum libertatea credinţei. „În 1984 au venit cu buldozerele aici. Au dărâmat tot. Eram zece suflete. Eu am fost la închisoare. Ca batjocură, în locul bisericii au fost semănate mături. În ’90 am revenit în drepturi”. Noua biserică, la care episcopul priveşte cu mândria ctitorului şi cu credinţa monahului, se pregăteşte, pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Crăciunului.
 

Calendarele Bisericii

Separarea Bisericii Ortodoxe în Stil Vechi şi Nou a venit în 1923 când, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul Iulian la cel Gregorian. Singurul opozant al schimbării, Mitropolitul Visarion Puiu, a fost exilat, murind la Paris.

Negaţi de Biserica de Stil Nou şi prigoniţi de autorităţi, clericii care au ales să păstreze vechiul calendar au fost nevoiţi să părăsească bisericile şi mănăstirile. Centrul credinţei de stil Vechi a rămas Mănăstirea Slătioara din judeţul Suceava, locul unde, în fiecare an, se adună mii de credincioşi. Chiar dacă acest cult nu este recunoscut de statul român, Biserica Ortodoxă de Stil Vechi numără, în prezent, aproape un milion de adepţi.

(Ionela Săvescu, www.evz.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credincioşii de stil vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul .
 Vizualizări articol: 3072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Credincioşii de stil vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei